Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na budowę˜ kolumn na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na budowę˜ kolumn na STX

Witam,
    Mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
    Chciałbym zbudować kolumny głośnikowe na głośnikach STX, za mocno się na tym nie znam ale jakaś koncepcja jest, budowa skrzynek to nie problem, narzędzia, warunki i umiejętności są, większy problem to dobór komponentów.
    Chciałbym zrobić kolumny ładnie i efektownie wyglądające, dobrze grające przy pomieszczeniu około 35m (podpięte pod NAD t747 do stereo) stąd mój pomysł na 3 drożne na 5 przetwornikach 2xW.15.160.16.FCX, 2xM.15.250.8.FCX i 1xT.10.250.8.PCX
    teraz już seria moich pytań:
    1. Czy ma sens stosowanie 2x średniotonowe
    2. Czy jest jakikolwiek sens stosowania zwrotnic uniwersalnych czy trzeba zrobić je od podstaw (stx ma zwrotnice 8/8/8 om lub 4/8/8, a przy takim jak podałem doborze głośników wychodzi 8/4/8 z tego co wiem to poór kolumny podawany jest dla sekcji niskotonowej więc mi te 8 pasuje, ale co przy współpracy zwrotnicy 8 omów w sekcji średniotonowej z wypadkową rezystancją głośników 4 omy)
    3. Czy zrobienie obudowy 25l bass reflex dla sekcji niskotonowej (oddzielone) i około 7l zamknięta dla średniotonowej (tak wychodzi z rekomendacji producenta np 1 woofer ma rekomendowane około 12l bass reflex)

plan na budowę to mdf 22 mm, oczywiście wyklejony w środku wygłuszeniami itp- ze stroną techniczną wykonania obudowy tak jak pisałem poradzę sobie bez problemu, dziękuję za sugestie i porady
    Last edited by dluuugi; 04.11.2017, 20:58.

Zamieszczone przez dluuugi Zobacz posta
    1. Czy ma sens stosowanie 2x średniotonowe
    Nie w tym przypadku, nie z tymi wooferami.

2. Czy jest jakikolwiek sens stosowania zwrotnic uniwersalnych
    Tak, jeśli chcemy aby kolumny tylko grały, nie patrząc na ich jakość.

35m* to duże pomieszczenie.
    Woofery 15cm się do tego pomieszczenia nie nadają.

Chciałbym zrobić kolumny ładnie i efektownie wyglądające, dobrze grające przy pomieszczeniu około 35m (podpięte pod NAD t747 do stereo) stąd mój pomysł na 3 drożne
    Ok, ale tutaj 8" to minimum, a nawet dwa lub 1x 10" a nie "15-stki".

Takie minimum:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
    Last edited by marian; 04.11.2017, 21:11.

Skomentuj

A co z 2x18 woofery? Zależy mi żeby kolumny były wąskie

Skomentuj

Trochę lepiej, ale nie widzę tego w takim metrażu.
        Ale to tez zależy od umiejscowienia kolumn i miejsca odsłuchu.

Skomentuj

Tak na prawdę to kolumny będą stały na przeciw kanapy w wycinku „Lki” który ma jakieś 16m* ale całość to ponad 35

Skomentuj

Zrób schemat pomieszczenia i przedstaw go, opisz swoje wymagania co do kolumn oraz ile chcesz przeznaczyć na nie pieniędzy, a coś doradzimy.

Skomentuj

Mają zagrać ładnie :) a na poważnie audiofilem nie jestem, znajomy ma jakieś B&W z małymi głośnikami podłączone z Arcamem 300 i gra to tak że mi się podoba

Budżet około 2500 zł, jak mam wydać więcej to wolę kupić używanego gotowca i się nie narobić, ale to nie to samo :)

Skomentuj

Możesz mieć problem z pogłosem w tej lokalizacji :) ... Ale samo miejsce odsłuchu jest blisko.
                Robiłem z powodzeniem zestaw 2 x W18-16FCX, M15FCX, W10PCX poziom dynamiki i ogólne granie było OK ... :)

O takie cosik ... udało mi się znaleźć fotkę ... Jeśli nie potrzebujesz trzęsienia ziemi to wcale nie głupi pomysł - taka konfiguracja. Na pewno o wiele lepsza niż 2 drogi bez Średniaka ( jeśli już ma być na małych głośnikach )
                Last edited by Zap Projekt; 04.11.2017, 23:24.

Skomentuj

O to to, o coś takiego by mi chodziło, o tyle co mam pojęcia to myślę że powinno to zagrać nie gożej, a nawt lepiej niż kolumny ze sklepu za 4 tys zł. Jaki litraż stosowałeś dla niskich i średnich, bass reflex z tyłu? I co ze zwrotnicami?

Skomentuj

Czaruję...
                  X