Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.38.500.8.mc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W.38.500.8.mc

https://stx.pl/w-38-500-8-mc.html
    Witam, kupilem takowy przetwornik i usiluje policzyc do niego obudowe tak by byla realna do zbudowania, uzywam winisd i liczy mi bez sensu wymiary.

Prosze o pomysly.

Przeciez masz podana aplikacje przez producenta.

Skomentuj

Umiem czytac, chyba napisalem ze mam problem z wymiarami. Po wrzuceniu do winisd wychodzi obudowa o glebokosci ~26cm..

Skomentuj

a to winisd takie rzeczy robi? :o
        przeciez to sie rysuje na kartce!

nikt za ciebie nie bedzie dowiadywal sie do czego to ma byc, z czym to ma wspolpracowac, gdzie to ma stac...

Skomentuj

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
          Umiem czytac, chyba napisalem ze mam problem z wymiarami. Po wrzuceniu do winisd wychodzi obudowa o glebokosci ~26cm..
          A uczyli Cie w szkole ( poza czytaniem ) obliczania objętości brył?

Skomentuj

Szanowni koledzy dają Ci cały czas do zrozumienia, że wymiary paczki do tego przetwornika znajdziesz na stronie producenta w opisie technicznym.
            Podane są tam nie tylko parametry T-S ale również
            -Recommended enclosure (wyrażona w litrach i częstotliwości rezonansowej wraz z rodzajem obudowy)

Skomentuj

Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
              Szanowni koledzy dają Ci cały czas do zrozumienia, że wymiary paczki do tego przetwornika znajdziesz na stronie producenta w opisie technicznym.
              oj tutaj nie zrozumiales. producent podaje zalecana objetosc, ale kolega chce obliczyc konkretne wymiary skrzynki dla TEJ objetosci

najprosciej zrobic szescian.
              ale obudowe dobieramy do reszty sprzetu, do miejsca gdzie to ma stac itp itd

Skomentuj

Chyba musze sprecyzowac bo widze ze uznaje sie mnie za glaba. Nie sama skrzynia jest problemem, problemem jest zmieszczenie w niej rury bassrefleksu tak by konstrukcja byla jednoczesnie solidna a powietrze nie swiszczalo.

Skomentuj

przeczytaj jeszcze raz to co napisales (od poczatku) i zastanow sie dlaczego nadal nic nie rozumiemy

Skomentuj

Znajdz odpowiednia rurę br minimum 10cm średnicy dla tego głośnika.
                    W programie wpisz średnicę wewnętrzną i policzysz odpowiednią długość.
                    Mysisz obudowę zrobić odpowiednio większa o objętość którą zabierze rura BR.

Skomentuj

Jak by ujac objetosc rury i przetwornika to faktycznie moze sie uda zmiescic. Wyjasnie jak to wyglada: 43x43x43 skrzynia wychodzi prawie 80l, przetwornik ma fi 38cm wiec wychodzi ze od brzegu bedzie 2,5c, malo tego przy br o srednicy 14cm ma miec 25cm dlugosci, pytam sie jak to zmiescic. glebokosc przetwornika niecale 16cm.

Skomentuj

Uwzględniłeś grubość płyty w objętości skrzynki?

Moje przeliczenia tak na szybko:
                        https://1drv.ms/i/s!Ak7f451im-zixpYxLBU3oYkVYjeEWw (Sory za link na onedrive ale tak mi było najszybciej wrzucić)

Skomentuj

Nie rob takich samych wymiarow wszystkich scian, raczej 0,8/1/1,2 jesli mozesz. Oprocz tego mozna wykorzystac jedna sciane jako port, tylko ze wtedy nie masz mozliwosci zmiany czestotliwosci rezonansu. Wsac parametry w moze inny program LspCAD Lite v.1, zobacz co wychodzi dla SBB4, QB3. Ja dla siebie wole SBB4 jesli obudowa nie wychodzi duzo wieksza, bo wedlug mnie lepiej brzmi. Pogromca moze sie ze mna nie koniecznie zgadzac, ale cos jest z tym group delay (faza) lub z rezonansem wlasnym portu w wyzszych czestotliwosciach, cholera wie 😕. WinISD w advanced ma funkcje 'Use "transmission line"-model for port simulation' uwzgledniajac rezonans 'rury' - dziwne ze group delay zmienia dla wyzszych czestotliwosci z zmiana jej wymiarow. Na jakims forum byla rozmowa odnosnie rezonansow portow i ktos pisal ze najnizszy rezonans powinien 4 razy wyzej niz najwyzsza czestotliwosc odtwazana przez uklad (lub podstawkach) ze wzgledu na harmoniczne produkowane przez glosnik. W 'Driver' masz tez funkcje 'Voice coil temp rise', ktora uwzglednia wzrost temperatury cewki i zmiany w parametrach T/S (wzrost Qts), wiec jak masz zamiar podudnic to zrob moze 10% wiekszy box i obniz czestotliwosc portu nawet o kilka dobrych Hz jesli masz taki w ktorym mozesz zmienic jego dlugosc, posluchaj jak brzmi krotszy i dluzszy - ktory produkuje 'najczystszy', szybki bas.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                            Nie rob takich samych wymiarow wszystkich scian, raczej 0,8/1/1,2 jesli mozesz. Oprocz tego mozna wykorzystac jedna sciane jako port, tylko ze wtedy nie masz mozliwosci zmiany czestotliwosci rezonansu. Wsac parametry w moze inny program LspCAD Lite v.1, zobacz co wychodzi dla SBB4, QB3. Ja dla siebie wole SBB4 jesli obudowa nie wychodzi duzo wieksza, bo wedlug mnie lepiej brzmi. Pogromca moze sie ze mna nie koniecznie zgadzac, ale cos jest z tym group delay (faza) lub z rezonansem wlasnym portu w wyzszych czestotliwosciach, cholera wie 😕. WinISD w advanced ma funkcje 'Use "transmission line"-model for port simulation' uwzgledniajac rezonans 'rury' - dziwne ze group delay zmienia dla wyzszych czestotliwosci z zmiana jej wymiarow. Na jakims forum byla rozmowa odnosnie rezonansow portow i ktos pisal ze najnizszy rezonans powinien 4 razy wyzej niz najwyzsza czestotliwosc odtwazana przez uklad (podstawowa) ze wzgledu na harmoniczne produkowane przez glosnik. W 'Driver' masz tez funkcje 'Voice coil temp rise', ktora uwzglednia wzrost temperatury cewki i zmiany w parametrach T/S (wzrost Qts), wiec jak masz zamiar podudnic to zrob moze 10% wiekszy box i obniz czestotliwosc portu nawet o kilka dobrych Hz jesli masz taki w ktorym mozesz zmienic jego dlugosc, posluchaj jak brzmi krotszy i dluzszy - ktory produkuje 'najczystszy', szybki bas.

Skomentuj

Jak im wyszla 80L obudowa [emoji33], moze raczej 180-220L, 30Hz z 5-7cm gruboscia waty szklanej na sciankach to moze i to bedzie jakos gralo. Czy mi sie w glowie poprzestawialo, chyba nie bo Vas ma 300cos litrow.

Skomentuj

Finalnie chyba bedzie szczescian 50x50x50 zewnetrznie, z grubsza policzylem objetosc koncowki mocy, rury i samego przetwornika i wyszlo prawie 100L.
                                W roli BR chyba bedzie rura pcv to bede mogl tez sobie poeksperymentowac z dlugoscia na ucho a nie na wyliczenia tak jak kolega radzi.

Skomentuj

Do czegos chcesz to uzywac? Wsadziles parametry w WINisd, bo mi wychodzi wielblad arabski pomiedzy 200 a 60Hz , max 3 dB przy 80Hz, a potem wszystko szybko spada ponizej 50Hz. Dziwne czemu STX podaje taka objestosc obudowy, skoro dopiero ok 200L charakterystyka opada okolo45 Hz, max 65Hz. Moze ma sluzyc jako glosnik do gitary basowej - najnizsza E ma 41Hz, cholera ich wie. Niech ci bedzie szescian, choc ja bym bardzo unikal. 70x55x45 wewnatrz, daje jakies 170L , jest miejsce na dwie rury. Moze kiedys zrobisz horn loaded sub z tego glosnika, ludzie od Pro Audio i naglasniania powinni miec plany, albo program by zrobic malego przestawiacza do sciany. Napisz jak wyszlo, jestem bardzo ciekaw bo dawno nie bawilem sie w takie potworki - ostatni raz na JBLach , a ten powinien byc glosniejszy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Koniecznie daj usztywnienia na laczeniu scianek z listwy 4x4, czy 5x5cm i moze jedna posrodku obudowy by sie to nierozlecialo jak dasz mu troche mocy. Wszedzie min 7cm waty szklanej oprocz przedniej sciany lub dookola miejsca gdzie bedziesz mial porty by mogly swobodnie oddychac.

Skomentuj

W sumie to nie ma konkretnego zastosowania, klepie ta skrzynie dla eksperymentu, na sztywnym zawieszeniu jeszcze nic nie zrobilem. Mam zestaw Sharpa SX8800 i do tego kolumny CP7770 to sub bedzie uzupelnieniem jak bedzie ok. Dziekuje za wszystkie rady, budowa w toku, Skrzynia sklejona i skrecona, zalatwie wyzynarke to zaczne wycinac otwory. Skoncze to pokaze

Pozdrawiam

Skomentuj

To co wyszlo gra tak sobie, bardzo mieko szybko i glosno, czasem mam wrazenie ze w pokoju obok lepiej go slychac.
                                      Jak zrobie cos z wygladem to pokaze zdjecia. Planuje obic tak jak estradowe kolumny maja - jakis material, dorobic uchwyty do transportu i narozniki.

EDIT:
                                      To co wyszlo gra tak sobie, bardzo mieko szybko i glosno, czasem mam wrazenie ze w pokoju obok lepiej go slychac.
                                      Jak zrobie cos z wygladem to pokaze zdjecia. Planuje obic tak jak estradowe kolumny maja - jakis material, dorobic uchwyty do transportu i narozniki.

Skomentuj

A czym zasilacz tego Suba? Ten głośnik potrzebuje dobrego wzmacniacza, żeby mógł w miarę sensownie zagrać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X