Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Tuning" kolumn STX F-130n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Tuning" kolumn STX F-130n

Na forum jest niewiele opinii na temat tańszych kolumn STXa, właściwie tylko tyle, że "gra to lepiej niż wszystkie chińczyki w tej cenie". No cóż, sam jestem posiadaczem kolumn STX F-130n i muszę przyznać, że trochę przeszkadza mi ich lekko wyostrzona góra (albo wycofany środek). Zastanawiam się™, czy niewielkimi środkami, bez pomiarów da się z nich wycisnąć coś więcej.

Kolumna jest 3 drożna na głośnikach:

wysokotonowy: T.10.200.8.PC
    średniotonowy (pracuje w osobnej przegrodzie): M.11.100.8.MC
    Niskotonowy: nie ma oznaczeń ani niczego podobnego na stronie STXa głośnik ma średnicę 21,5cm
    Plus zdjęcie zwrotnicy: https://imgur.com/a/4mNKL - wydaje się bardzo prosta jak na trójdrożną kolumnę ?

Mój pomysł jest taki aby w miejsce T.10.200.8.PC zastosować T.10.200.8.PCX. Widziałem, że w projekcie Pawla S. stosuje się te głośniki wymiennie, bez zmian w zwrotnicy. Z tego co widzę na stronie STXa T.10.200.8.PCX ma o 1 dB mniejszą efektywność, może przez to średnica wyskoczyłaby trochę do przodu ( o ile to działa w ten sposób).

Generalnie powiedzcie mi, czy ten pomysł ma jakiś sens ,. W tej chwili niestety nie stać mnie na budowę kolumn diy ale T.10.200.8.PCX mogę kupić, żeby później je wykorzystać.
    Last edited by walek156; 16.11.2017, 17:36.

Jeśli chcesz mniej wysokich tonów to między zwrotnicę a tweeter dołóż tłumik L-pad obliczony na jakieś 3dB i sprawdź czy pomogło.
    Wymiana głośnika ze względu na 1dB różnicy w SPL jest dziwne, bo 1dB różnicy mało kto by zauważył.

Skomentuj

Nie liczę tylko na zmniejszenie ilości wysokich tonów. Zastanawiam się, czy zmiana głośnika wysokotonowego na T.10.200.8.PCX może coś zmienić na plus w graniu tych kolumn. Np. może T.10.200.8.PCX w porównaniu do T.10.200.8.PC jest łagodniejszy albo bardziej detaliczny, może coś zmieni się ze sceną.

Skomentuj

czy tam przypadkiem nie jest MNIEJSZY glosnik wysokotonowy niz PC?
        bo stx wsadza w kazda kolumne cos innego bo moze :p

te kolumny maja wycofane srednie tony.

moze napisz do stx czy nie zaprojektuja "zrównoważonej tonalnie" zwrotnicy? pomiary zapewne maja

Skomentuj

Rzeczywiście! Byłem przekonany, że to są te same głośniki. Teraz zmierzylem głośnik w stx f-130n i okazało się, że zewnetrzny wymiar jest o ok. 10mm mniejszy od PC. Czyli moje plany legły w gruzach :-) Paweł S.: na serio stx jest taki chętny do pomocy? Czy to tylko ironia? :-P

Skomentuj

nie wiem. nie pytalem o takie rzeczy
            glowny inzynier to nasz kolega z forum, wiec moze cos pomoze
            jak nie to nie odpisza lub grzecznie podziekuja :p

Skomentuj

Zamieszczone przez walek156 Zobacz posta
              Nie liczę tylko na zmniejszenie ilości wysokich tonów. Zastanawiam się, czy zmiana głośnika wysokotonowego na T.10.200.8.PCX może coś zmienić na plus w graniu tych kolumn.
              Delikatnie tak.
              Natomiast średnich tonów nie poprawi ponieważ cięcie między średniotonowym a wysokotonowym zapewne jest wysokie.

Wymienić możesz ale na fajerwerki bym nie liczył.

Skomentuj

Dzisiaj dostałem zwięzłą odpowiedź od STX - nie przewidują modyfikacji zwrotnicy do STX f-130n... :( Czy możemy zastanowić się, nad innym sposobem wydobycia średnicy ? Padł pomysł zastosowania L-pada. Czy ten sposób rozwiąże problem wycofanej średnicy ? Jakie są wady tego rozwiązania ? Czy macie jakieś inne pomysły ?

Moje obawy są takie, że tak jak Marian powiedział: "cięcie między średniotonowym a wysokotonowym zapewne jest wysokie" więc na średnicy zrobiła się po prostu dziura (w charakterystyce liniowej). Więc zastosowanie L-pada spowoduje, że rzeczywiście wysokie tony zrównają się ze średnicą ale dziura pozostanie. Czyli tak naprawdę, stracę tylko na szczegółowości.

Poniżej zrobiłem schemat, który przedstawia moje wątpliwości.

Oczywiście są to przypuszczenia moje - czyli laika . Może działa to w inny sposób :)
                Last edited by walek156; 20.11.2017, 16:52.

Skomentuj

Może spróbuj przesunąć podział w dół.

Skomentuj

Moje obawy są takie, że tak jak Marian powiedział: "cięcie między średniotonowym a wysokotonowym zapewne jest wysokie" więc na średnicy zrobiła się po prostu dziura (w charakterystyce liniowej).
                    Źle zinterpretowałeś moją wypowiedź.
                    Nie wiem czy tam jest dziura, nie słyszałem tych kolumn.
                    Charakterystyka jest podana przez producenta, jakoś tragicznie nie wygląda.
                    Mi chodziło o to, że cięcie może być zbyt wysokie aby sama wymiana wysokotonówki coś poprawiła na średnicy.

Skomentuj

W sensie, żebym sam zmodyfikował zwrotnicę ? Chętnie ale obawiam się, że po pierwsze mam za małe doświadczenie a po drugie nie dysponuję sprzętem, którym mógłbym zrobić jakiekolwiek pomiary. Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy - Czy przypadkiem Pawel S. nie robiłeś projektu na M.11.100.8.MC +T.10.200.8.PC ? Może dałoby się skopiować podział z twojego projektu ? średniotonowy głośnik w F-130n to na 90% M.11.100.8.MC. Średnica głośnika wysokotonowego to 25 mm- więc może to jest po prostu T.10.200.8.PC z pomniejszoną przednią ścianką ?
                      Last edited by walek156; 20.11.2017, 18:50.

Skomentuj

Całkiem niezły pomysł a co z podziałem na dole?

Skomentuj

Nie da się zostawić na dole oryginału ?

( Adzik94 - świat jest mały, witam krajana :) )

Skomentuj

Czy przypadkiem Pawel S. nie robiłeś projektu na M.11.100.8.MC +T.10.200.8.PC ? Może dałoby się skopiować podział z twojego projektu ?
                            Nawet gdyby robił to musiał by mieć taką samą obudowę jak f-130n.
                            Nie sądzę aby na średnicy brakowało Tobie więcej niż kilka db, a taka różnica może być w przypadku innej obudowy.

Jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

No właśnie też się zastanawiałem nad wpływem różnych obudów na górne pasmo. Wzmacniacz to raczej nic szczególnego: Luxman LV-92 - początek lat 90-tych, czyli seria już tych słabszych Luxmanów. https://www.hifiengine.com/manual_li...an/lv-92.shtml.

Skomentuj

Nie da się zostawić na dole oryginału ?

( Adzik94 - świat jest mały, witam krajana :) )
                                Ooo również witam!
                                Odezwij się na PW

Skomentuj

odezwij sie do mnie w nowym roku. moze znajde czas na pomiary i projekt nowej zwrotnicy

Skomentuj

Łał, dzięki wielkie !! Odezwę się na pewno :)

Skomentuj

Zmieniam plany :) Paweł S. nie musisz się fatygować ze zwrotnicą do f-130n. Postanowiłem, że zabiorę się za kolumny DIY - two way, według projektu Branży. Jednak mam problem, ponieważ nie posiadam narzędzi aby precyzyjnie wykonać otwory, nie mówiąc o frezowaniu.

Chętnie zleciłbym komuś z forum wykonanie obudów według tego projektu: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa ale ze względu na to, że jestem nowym użytkownikiem forum nie mogę dodawać wpisów w dziale ogłoszeń. Czy ktoś z moderacji mógłby umożliwić mi dodawanie ogłoszeń ?

Na allegro znalazłem firmę, która zajmuje się wykonywaniem kolumn DIY. Za wykonanie w mdf formatek, frontów z otworami + frezowanie, wewnętrznymi wzomcnieniami zażyczyli sobie 300 zł. To chyba nie tak dużo ? Niestety nie wiem jak jest z jakością wykonania, może ktoś korzystał z usług tej firmy ? To jest ich strona internetowa: www.grafer.pl
                                      Last edited by walek156; 22.11.2017, 20:11.

Skomentuj

Same fronty zrobi ci " Żółwik " z forum.

Skomentuj

Czaruję...