Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan-Speak D3004/660000 czy D3004/662000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cześć

Szybkie pytanie Scan-Speak D3004/660000 czy D3004/662000 ?

Oczekuję uniwersalności. W aucie mam D3004/602010 i bardzo mi odpowiada. Który z nich lepszy? A może jakiś inny model scana. Szpilek nie biorę pod uwagę, zaraz bym ten bolec urwał przypadkowo.

Tweeter zastąpi 27TDFC z ER18RNX. ER18 na razie zostaje, bo na Illuminatory woofery jeszcze muszę długo zbierać

Myślę, że ER18RNX + Illu chyba się nie pogryzą
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Przypomina mi się jak to 2 lata temu wyciągnąłem z kolumn sr71 seasa TDFC i w jego miejsce włożyłem r3004/662000 bez jakichkolwiek zmian w zwrotnicy. Średnice głośników były identyczne i na pewno kolumny zyskały na urodzie :-p . Muzycznie z kolei nie zmieniło się zbyt wiele, może było trochę bardziej detaliczne. I tak to grało razem z pół roku aż ss trafiły do docelowych bud. ER nie został zjedzony, działa do dziś

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź ale pozwolisz, że się popastwię nad tobą
      Wymieniłeś głośnik 6 ohmowy na 4 ohmowy i nie słyszysz większej róznicy Tam kaszana w miejsu podziału się pewnie zrobiła, już nie mówię, o fazie itp
      Bałem się, że będę musiał te 0,4mm frez poszerzać, ale liczę, że wejdzie

Skomentuj

Nic wielkiego z tego nie mogło wyjść i nie taka była moja intencja aby uzyskać hi-end . Szpilka bardzo ładnie komponuje się w monitorze, rzekłbym że lepiej niż w podlogowej. I po drugie po pół roku miałem przy okazji wygrane ss. Inna sprawa że nie kuła w uszy bardziej od ostrego TDFC. U mnie obeszło się bez poszerzania.

Skomentuj

Ja by sobie odpuścił SS tym bardziej, że kasa ma znaczenie i postawił na beryla + mw19 od SB Acoustic.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Ja by sobie odpuścił SS tym bardziej, że kasa ma znaczenie i postawił na beryla + mw19 od SB Acoustic.
            Beryla nie słuchałem. Ale mam przykre doświadczenia z twardymi membranami 27tbfc/g. Moim zdaniem twarde membrany w TW to można dawać jak jest wysoki podział np. w 3 drogach ale w 2way na podziale 2-2.5khz moim zdaniem słabo. Drze papę.
            Scan w najnowszej serii ellipticor znowu daje jedwab więc coś w nim jest.
            Satori na basie w domu odpada. Kompletnie nie moje granie. Bas jest taki miękki. Niby uderzy ale tak miękko. Zdecydowanie wolę bas z er18rnx.
            Słuchałem WO24 i mam suba w aucie z SB. Na tym się opieram.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
              Beryla nie słuchałem. Ale mam przykre doświadczenia z twardymi membranami 27tbfc/g. Moim zdaniem twarde membrany w TW to można dawać jak jest wysoki podział np. w 3 drogach ale w 2way na podziale 2-2.5khz moim zdaniem słabo. Drze papę.
              Wyznaczanie sobie opinii na temat twardych membran na podstawie Seasa to raczej kiepski pomysł. Generalnie berylowe wysokotonówki dobrze zaaplikowane w ogóle nie "drą japy" a mają pewną lekkość a jednocześnie precyzję grania na samej górze której nie mają głośniki jedwabne.

To, że Scan w serii Elipticor zastosował jedwab o niczym akurat nie świadczy. Oni kupują membrany berylowe i tanie raczej to to nie jest. Uformowanie nowego kształtu z jedwabiu jest jednak dużo prostsze niż z berylu
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Beryle grają raczej spokojnie i łagodnie. Przez co ludzkie ucho skupia się na mega niuansikach wyżej :). Jeśli komuś nie podoba się beryl to własnie w drugą stronę bo jest zbyt łagodny w odbiorze.
                Seasy mają naturę bardziej jaskrawego grania, ale jak się je utemperuje jest OK, problem H1212 prawie nie istnieje w H1499 ( a mają takie same membrany - no poza kolorem ).
                A tak już uogólniając to zarówno w wooferach jak i tweeterach częściej ostro gra celuloza / jedwab niż aluminium / metal
                Last edited by Zap Projekt; 30.11.2017, 21:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  Beryle grają raczej spokojnie i łagodnie. Przez co ludzkie ucho skupia się na mega niuansikach wyżej :). Jeśli komuś nie podoba się beryl to własnie w drugą stronę bo jest zbyt łagodny w odbiorze.
                  Seasy mają naturę bardziej jaskrawego grania, ale jak się je utemperuje jest OK, problem H1212 prawie nie istnieje w H1499 ( a mają takie same membrany - no poza kolorem ).
                  A tak już uogólniając to zarówno w wooferach jak i tweeterach częściej ostro gra celuloza / jedwab niż aluminium / metal
                  Sugerujesz, że lepszym wyborem będzie zamiana 27tdfc na DXT z tubką niż kupowanie Scana bo progres może być mały a jedynie cena duża?

4000zl za duże beryle to raczej nie mój budżet. Nawet jak bym jakiś rabat dostał 😁 Jeszcze nie ten etap.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Raven dwa słowa o DXT możesz napisać? Drze papę? Bo z tego opisu wynika, że lubi być ostro.

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Skomentuj

Jestem daleki od sugerowania czegokolwiek. Scany to świetne głośniki bez dwóch zdań. jak miałbym wybierać między h1212 a h1499 zawsze wybiorę tego drugiego ale to jak zagra zależy od filtracji. Ja go filtruje bardzo łagodnie ale kosztem wysokiej sprawności.

tutaj przykład jak go łaczyłem z 8948A. Jak widać trochę decybeli uciekło.
                      Z tych dwóch scanów brałbym illumi gra nieco łagodniej. Beryle od SB są dużo tańsze a stawiałbym je na równi ze SS. A co do MW19 to coraz bardziej kusi mnie zbudowanie na nim coś kompaktowego i sprawdzenie jak dużo gorszy będzie na srednicy od mniejszych braci.
                      ER18 ma sporą wadę w postaci przymusu bardzo dużej kompensacji na filtracji w układach 2 drożnych co mocno spłaszcza jego średnice, byłby lepszym wyborem do układów 2,5 droznym z wyższym podziałem
                      Last edited by Zap Projekt; 30.11.2017, 22:52.

Skomentuj

Jestem daleki od sugerowania czegokolwiek. Scany to świetne głośniki bez dwóch zdań. jak miałbym wybierać między h1212 a h1499 zawsze wybiorę tego drugiego ale to jak zagra zależy od filtracji. Ja go filtruje bardzo łagodnie ale kosztem wysokiej sprawności.
                        Z tych dwóch scanów brałbym illumi gra nieco łagodniej. Beryle od SB są dużo tańsze a stawiałbym je na równi ze SS. A co do MW19 to coraz bardziej kusi mnie zbudowanie na nim coś kompaktowego i sprawdzenie jak dużo gorszy będzie na srednicy od mniejszych braci.
                        ER18 ma sporą wadę w postaci przymusu bardzo dużej kompensacji na filtracji w układach 2 drożnych co mocno spłaszcza jego średnice, byłby lepszym wyborem do układów 2,5 droznym z wyższym podziałem
                        Oba to illuminator więc nie wiem który miałeś na myśli?

Skomentuj

wersja z pianką rzecz jasna :) pomyliłem drugiego z D2904/710002.

Skomentuj

Fajnie by było jakbyś coś skrobnął na temat ich średnicy, jeśli uda Ci się coś takiego zrobić.
                            Mnie kusi zrobić 2,5 drogi na 2x MW19 + TW29RN lub D3004 z pianką. Jeśli chodzi o tweeter, to też mam jeszcze dylemat...
                            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Raven dwa słowa o DXT możesz napisać? Drze papę? Bo z tego opisu wynika, że lubi być ostro.
                              Cały czas używam i sobie chwale .
                              https://diyaudio.pl/showthread.php/2...a%C5%82y-demon
                              Nie jest to jednak poziom jakościowy beryla
                              Ale ta kopułka ma unikalną cechę przydająca się na biurku .
                              Gra w każdą stronę tak samo więc niezależnie gdzie siedzę nie mam znacznych zmian równowagi tonalnej .

Satori na basie w domu odpada.
                              Nie słuchałem tego dużego satori na basie ale mw16 był dla mnie OK .

Skomentuj

Czy zastosowanie T pole w ER18 przez Seas ma duzy wplyw na bas tego glosnika w porownaniu z Satori MW19 i innymi z pierscieniami Faradaja. Czy osoby ktore sluchaly obudwu glosnikow mogly by cos napisac na ten temat. Odnosnie base czy tez bass, bo po angielsku brzmi prawie identycznie to gdzie mieszkam wielu sluchatu Dr.Dre w duzych ilosciach i dla nich to jest The Bass.
                                LuszTi poniewaz pracujesz w firmie ktora na codzien ma do czynienia z roznymi typami przetwornikow i mozliwe ze masz mozliwosc porownania ich, moglbys cos pisnac o cone break-up w Beryllium i tlumionym break-up w jedwabiu, i jak to sie podnosi do brzmieniowo.
                                Cos dla takich biedniejszych, ktorzy nie moga sobie pozwolic na hi-endowe szalenstwa, a tez maja jakies aspiracje na lepszy dzwiek - bardzo serio pytanie.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                                  LuszTi poniewaz pracujesz w firmie ktora na codzien ma do czynienia z roznymi typami przetwornikow
                                  Chyba mnie z kimś mylisz. Na co dzień to ja pracuję w firmie, która z głośnikami nie ma nic wspólnego :)
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mozliwe, wiem ze ktos na forum pracuje w niemczech dla firmy ktora robi cos dla hi-end firmy lub cos z drogim car audio i ma stycznosc z dobrymi przetwornikami jesli sie pomylilem - sorry, skleroza nie boli.

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                                      X