Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakies propozycje na monitory w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakies propozycje na monitory w TL

Witam,
    Panowie po dlugiej nieobecnosci...
    po niedosycie dzwieku z

(*miniaturnka zewnetrzny odnosnik...podobno rozmiar za duzy na tutejszy zalacznik - ok 5mb)

STX W.18.200.8.MCX + peerless DX20BF00-08 - by Pawel,
    wpadlem na pomysl wykonania jakiegos gotowego projektu na TL ale w monitorze.
    Po przeprowadzce - spadlem z deszczu pod rynne hehe, z 10 m2 dostalem dla siebie 9m2,
    rozwazam na powaznie Monitory ala PMC na Fountekach-HEBAN Mariana,
    lecz jestem laikiem jesli chodzi o wstegowce.
    W marcu bede miec troche czasu chce ruszyc z tematem, czy ktos cos moze polecic?

Oczekiwania:
    Cos innego niz obecny zestaw
    Warunek:
    Ujscie tunelu albo z przodu albo od gory
    Finanse:
    +/- 500/szt
    Last edited by euphonic; 24.12.2017, 10:52.

Zamieszczone przez euphonic Zobacz posta
    (*miniaturnka zewnetrzny odnosnik...podobno rozmiar za duzy na tutejszy zalacznik - ok 5mb)
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ch-DIYaudio-pl
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez euphonic Zobacz posta
      rozwazam na powaznie Monitory ala PMC na Fountekach-HEBAN Mariana
      Te obudowy to zwykły BR, tylko wyglądają jak TL-ki PMC.

Skomentuj

Według mnie W 9m2 takie małe monitory na max 18 cm wooferku miały by sens ale musisz być świadom konkretnego podbcia niskich tonów w okolicy 50 Hz jeśli Ci to nie przeszkadza i lubisz to projektuj śmiało lecz łatwo nie będzie :)
        Last edited by kokoelloko; 24.12.2017, 13:51.

Skomentuj

Nie widzialem zadnego projektu monitorow TL, ale pewnie gdzies by sie dokopal...

Skomentuj

Chodz byś kopał i kopał to na tym forum nie wykopiesz żadnego gotowego projektu , chyba że na Diyaudio.com cos by się znalazło ?? Ale osobiście też nic nie widziałem :???:

Skomentuj

Jest, ale Pogromca musiał by wyrazić taką chęć podzielenia się nim :)

Skomentuj

Ktory, ktory marianie? :)

Skomentuj

Ten na Tonsilu (chyba) w wykończeniu matowym (czarny lakier).

Skomentuj

Daj spokoj... :)

Od jakiegos czasu mysle nad projektem monitorow w TL dla forum, chcialbym udezyc w jakis niski pulap cenowy, zeby "kazdy" mogl sobie na to pozwolic. Jakis midbas, ktory zagada w TL to podstawa, ale musialby byc wzglednie tani.

Skomentuj

Względnie tani... nie excel, ilumi czy satori ale w pułap cenowy stx też bym nie szedł.
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dzieki :), pisalem posta z telefonu, ale przejrzalem linka i sie dostosuje

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Te obudowy to zwykły BR, tylko wyglądają jak TL-ki PMC.
                        Oszty oszukisto

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Nie widzialem zadnego projektu monitorow TL, ale pewnie gdzies by sie dokopal...
                        Bede wdzieczny

Daj spokoj... :)

Od jakiegos czasu mysle nad projektem monitorow w TL dla forum, chcialbym udezyc w jakis niski pulap cenowy, (...) ale musialby byc wzglednie tani.
                        No i dobrze by bylo, zeby byl powszechnie dostepny.

Przegladalem kilka projektow, na roznych stronach, ale albo podlogowe, albo poza budzetem, albo juz nie dostepne - jak W100SC & Mission by dolphin123

Skomentuj

Można by tak do 150 zł za mid woofer i około 100 zł za kopułkę na kolumnę taki pułap cenowy był by optymalny , przy dobrych wiatrach projekt można by zamknąć w 1000zł lub mniej , macie jakieś propozycję na przetworniki ? :)
                          Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Ten na Tonsilu (chyba) w wykończeniu matowym (czarny lakier).
                          Nie widziałem :biggrin:, jest gdzieś na forum ? można zobaczyć ?
                          Last edited by kokoelloko; 25.12.2017, 15:19.

Skomentuj

Do okolo 150zl jest jakis tam wybor, mozna zrobic liste.

Tonsil GDN 17/100 - 149zl
                            Tonsil GDN GDN 17/50/6F - 149zl
                            Dayton DA175-8 - 156zl
                            Beyma 6B30P - 155zl
                            Monacor SPM-165/8 - 86zl
                            Visaton W170 - 120~140zl
                            ( nowe STX, ktore niby maja byc ? )
                            Sba SB16PFC2 - 100zl

Co by tam jeszcze...

Skomentuj

Do okolo 150zl jest jakis tam wybor, mozna zrobic lis

Co by tam jeszcze...
                              Wydaje mi sie ze to juz spory wybor, a co z gora?
                              Nie chce pisac, ze sie przejadly te stx, choc za te pieniadze...ciezko o alternatywe.
                              Choc nie mam ucha audiofila, moje peerless'y mi odpowiadaja, choc wizualnie "kruszynki" faktycznie dobre do max 10cm

Skomentuj

Do okolo 150zl jest jakis tam wybor, mozna zrobic liste.

Tonsil GDN 17/100 - 149zl
                                Tonsil GDN GDN 17/50/6F - 149zl
                                Dayton DA175-8 - 156zl
                                Beyma 6B30P - 155zl
                                Monacor SPM-165/8 - 86zl
                                Visaton W170 - 120~140zl
                                ( nowe STX, ktore niby maja byc ? )
                                Sba SB16PFC2 - 100zl

Co by tam jeszcze...
                                Ja bym postawił na Tonsila , pod koniec 2010 roku to był audiofilski hicior :lol: poza tym jego parametry przemawiają aby zaaplikować je w TL a wstępne symulacje potwierdzają teorie w sumie to oby dwa GDN'y w Leonardzie wypadły według mnie najlepiej , na ostatnim miejscu monacor niestety adekwadnie do ceny .

Skomentuj

Jeśli mogę wtrącić :)

Jak ma to być projekt forumowy to głośnik musi mieć kosz okrągły aby łatwiej było wykonać obudowy (frezy).
                                  Głośnik musi być też dostępny w późniejszym terminie.
                                  Dobór wysokotonówki nie może być podyktowany tylko ceną ale też spójnością z wooferem.

Jeśli miał bym wybierać z pośród tych podanych, to wybrał bym Daytona DA175-8 + aluminiową wysokotonówkę SB26ADC, oraz dla bardziej zaawansowanych w stolarstwie i zwolenników miękkich membran, woofer SB16PFC2 + wysokotonówka SB29SDAC.
                                  Last edited by marian; 26.12.2017, 08:38.

Skomentuj

Najpierw to glosnik musi sie nadawać do zakladanej obudowy, a jego wyglad to juz sprawa drugorzędna. Frez na midbasie od strony akustycznej nie jest obowiązkowy. Za dużo mamy tu kompromisów niestety...

Skomentuj

Najpierw to glosnik musi sie nadawać do zakladanej obudowy, a jego wyglad to juz sprawa drugorzędna. Frez na midbasie od strony akustycznej nie jest obowiązkowy. Za dużo mamy tu kompromisów niestety...
                                      Dokładnie tak , akurat te midwoofery które wymienił Marian nie nadają się do aplikacji w TL w symulacji ,za duże rezonanse które trzeba będzie jakoś wytłumić sporą ilością gąbki i owaty a to sprawi że zadowalające pasmo uzyskamy przy niskiej efektywności calego systemu , można poczekać na ruch że strony STX albo zdecydować się na Tonsila gdn 17/100/8 który jest ogólnie dostępny , wedlug mnie ma duże szanse dobrze zagrać w monitorze TL jeśli zdecydujemy się go nawet bardziej wytłumić to nadrobimy niższa efektywność dużą mocą głośnika można go upchać w dosyć kompaktowy tunel 120 cm ale to tylko moje zdanie to co zaaplikuje kolega euphonic to jego wybór :)
                                      Last edited by kokoelloko; 26.12.2017, 16:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                        (...)Tonsila gdn 17/100/8 który jest ogólnie dostępny , wedlug mnie ma duże szanse dobrze zagrać w monitorze TL ...
                                        Nieukrywam, ze ten tonsil mi chodzi po glowie juz dluzszy czas, tylko jaka dolozyc wysokotonowke

Skomentuj

Czaruję...
                                        X