Zamieszczone przez euphonic
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakies propozycje na monitory w TL
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNajpierw to glosnik musi sie nadawać do zakladanej obudowy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMyślałem że jak wrzucasz propozycje głośników to już obcykałeś ich parametry
Tonsila GDN 17 100 mam i to jest fajny glosnik. Pytanie tylko jak z powtarzalnoscia producenta... Jako wysokotonowke, widzialbym najchetniej cos z Wavegiude.
Skomentuj
-
Standardowo trzeba będzie zmierzyć dokładnie parametry TS aby zoptymalizować falowód do przetwornika ale mam cichą nadzieję że Tonsil nie leci aż tak w kulki z parametramimówisz że każdy zagra tylko w nieco innych obudowach, masz na myśli coś bardziej skomplikowanego od klasycznej TL którą można zaprojektować w LA ? Myślę że w niektórych przypadkach nie ma sensu pchać się w przetworniki z qts wyższymi od 0.5 nawet jeśli oferują lepsze brzmienie to w TL może być różnie . jeśli obudowa ma zachować gabaryty kompaktowe to głośniki z dobrym układem magnetycznym i qtc w okolicach 0.4 lub nawet mniej zresztą też nie jest to regułą i zależy od wielu czynników . Jeśli ma to też być projekt dla początkujących lub jeśli kolega euphonic będzie chciał spróbować swych sił w projektowaniu to lepiej gdyby był mniej skomplikowany .
Skomentuj
-
Mierzylem kiedys tego Tonsila i parametry byly bardzo zblizone do tego co podaja w nocie katalogowej. Co do rodzaju obudowy i wyboru glosnika, to zasadniczo sa dwie drogi. Jedna to pelna symulacja klasycznej TL lub MLTL w arkuszach MJK lub Hornresp ( Leonard niebardzo sie nadaje, bo pokazuje glupoty przy symulacji tlumienia ). Druga to tunel w stylu PMC ATL, ktorego nie da sie zasymulowac z tlumieniem, czyli nie da sie przewidziec dokladnie dzialania gabki. Dlaczego o tym pisze? Bo zrobilem dwa, rozne monitory na glosniku Beymy, ktory w symulacjach wychodzi fatalnie, a w obudowie ATL dzialal bardzo dobrze. Wlasciwie ten glosnik osiagal takie same odpowiedzi czestotliwosci co oryginalne PMC.
Skomentuj
-
To że Leonard nie radzi sobie z wytłumieniem to wiem ale wstepnie można na nim projektować później pomiary weryfikują jak bardzo zgadza lub nie zgadza się to co nam wypluł LA było by super gdyby w programie można było ustalać położenie, wymiar,fakturę oraz gęstość materialu tłumiącego w tedy symulacja była by prawie idealna :) co do ATL w stylu pmc wiadomo że pod względem materiału tłumiącego nie ma szans na symulacje ale sam pusty falowód czym różni się od zwykłej TL ? Długością ? Litrazem ? SD in out? A może głównie tym że pmc stosuje gąbkę do tłumienia a jej specyficzne umiejscowienie i różną gęstość co obniża strojenie skraca tunel oraz poprawia efektywność falowodu i stosowanie przetworników o większej rozpiętości parametrów ?takie to moje przemyślenia na nowoczesne rozwiązania .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaTo że Leonard nie radzi sobie z wytłumieniem to wiem ale wstepnie można na nim projektować później pomiary weryfikują jak bardzo zgadza lub nie zgadza się to co nam wypluł LA
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postabyło by super gdyby w programie można było ustalać położenie, wymiar,fakturę oraz gęstość materialu tłumiącego w tedy symulacja była by prawie idealna
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaco do ATL w stylu pmc wiadomo że pod względem materiału tłumiącego nie ma szans na symulacje ale sam pusty falowód czym różni się od zwykłej TL ? Długością ? Litrazem ? SD in out?
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaA może głównie tym że pmc stosuje gąbkę do tłumienia a jej specyficzne umiejscowienie i różną gęstość co obniża strojenie skraca tunel oraz poprawia efektywność falowodu i stosowanie przetworników o większej rozpiętości parametrów ?
Skomentuj
-
No, wlasnie tez mam takie 9-10m2 , o co tu panowie mozna zrobic - wielkie g... I moje doswiadczenia w babraniu z Daline044 Focal'a i Daline3 z Orca sa podobne do doswiadczen Pogromcy. W pewnym momencie juz mialem dosc - 044 Focal moze nie mial takiego zejscia bo falowod byl krotszy i komora miejsza ale za to wszystko mialo rece i nogi odnosnie do reszty pasma. A potem byl projekt 544 MTM. Na tym zakonczyly sie szalenstwa w stylu Daline - akurat George Augspurger w tym czasie napisal serie artykulow dla Speaker Builder ale ja w swojej madrosci oddalem wszystkie moje magazyny bo musialem sie przeprowadzic a nie mialem miejsca na wszystko - durne baby, a raczej malolaty. Od tego czasu raczej nie stac mnie ze strony logicznej na 'prace tworcza'. Ogolnie to BR ale strojone duzo nizej nawet niz Bessel w malym pomieszczeniu gra w miare OK, nie tak moze dobrze jak Daline ale calkiem interesujaco.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaChodzi o to, ze Leonard nie pozwala na taka dokladnosc, aby zrobic projekt, zamknac i pozniej po zmierzeniu miec duza zbieznosc pomiarow w symulacja. Inne programy na to pozwalaja.
Tak sie robi w arkuszach MJK.
Niczym.
ATL opiera swoja zasade dzialania o zwiekszanie masy ruchomej w tunelu, a do tego gabka potrafi tlumic dosc dobrze niechciane rezonanse. Problem w tym, ze trzeba to robic metoda prob i bledow. Co prawda z czasem, po wykoaniu wielu prototypow pewne kwestie sa przewidywalne, ale jednak przewidywalnosc jest wieksza stosujac symulacje klasycznej obudwy TL lub MLTL z welna zamiast gabki.
PS wiesz gdzie dostać Arkusze MJK szukałem i nie znalazłem , nawet przekopałem aukcje internetowe i nic .Last edited by kokoelloko; 27.12.2017, 12:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaNie od parady zwie siÄ zaawansowanÄ linia transmisyjna gÄ bka jako tĹumienie = wiÄkszy przeĹwit tunelu + wiÄksza efektywnoĹÄ, ma to sens eliminuje pewne wady klasycznej TL gdzie wytĹumienie i jego iloĹÄ wytrÄ ca energiÄ tylnej membrany a tym samym efektywnoĹÄ w ATL zauwaĹźyĹem Ĺźe gÄ bka w 90% jest na Ĺciankach tunelu nie zasĹaniajÄ c przeĹwitu tunelu umozliwia to swobodny przepĹyw powietrza i za razem zwiÄkszenie jego iloĹci i,wyjÄ tkiem czasami jest pojedynczy kawaĹek gÄ bki lub jej warstwa doĹoĹźony tuĹź za przetwornikiem lub w jego okolicy ktĂłra w wiÄkszym lub mniejszym stopniu zasĹania tunel.
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaPS wiesz gdzie dostaÄ Arkusze MJK szukaĹem i nie znalazĹem , nawet przekopaĹem aukcje internetowe i nic .
Skomentuj
-
Troche lepsze efekty mialem z gabka niz wata lub Dacronem. Nie probowalem welny bo ciezej ja kupic i niechcialem tez miec robaczkow ktore w niej zyja. Ale jak mysle rozkrecaniu i skrecaniu by zmienic wypelnienie😕 to mam srednia mine. Widzac raz po raz przekroj glosnikow PMC, to maja one duzo zagiec w lini - moze i tez jest to ich metoda by pozbyc sie w jakims stopniu harmonicznych. Nie jestem tak w temacie jak Pogromca i kilka innych osob ale fajnie ze TL maja takie powodzenie wsrod Polskiego grona DIY. Zawsze tez mozna sie czegos nauczyc i przypomniec stare doswiadczenia, wiec dzieki z mojej strony.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTonsil GDN 17/100 - 149zl
Tonsil GDN GDN 17/50/6F - 149zl
1. nie tracił bym kasy na jakiegoś tonsila.
2. nie bawił bym się w TL bo w 9m to wiele nie zmieni.
3. dołożyłbym bym kasy na jakościowy głośnik .
SB 18cm czy 15cm NRX w zamkniętej to wszystko czego w takim pomieszczeniu trzeba .
Ten głośnik jest 70PLN droższy od tego tonsila ale więcej kasy straci się na kombinacji z TL ...
Ja mam 18cm wacecora w 12m i jet ujnia bez aktywnej korekcji dołu bo mody pomieszczenia i tak zabijają jakoś basu tego głośnika bez niej .
Zamieszczone przez Pawel L Zobacz postametoda by pozbyc sie w jakims stopniu harmonicznych
Koszt za nico większa efektywność na basie .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postamając 9m^2 i ograniczoną kasę to po
1. nie tracił bym kasy na jakiegoś tonsila.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta2. nie bawił bym się w TL bo w 9m to wiele nie zmieni.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta3. dołożyłbym bym kasy na jakościowy głośnik .
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaSB 18cm czy 15cm NRX w zamkniętej to wszystko czego w takim pomieszczeniu trzeba .
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTen głośnik jest 70PLN droższy od tego tonsila ale więcej kasy straci się na kombinacji z TL ...
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJa mam 18cm wacecora w 12m i jet ujnia bez aktywnej korekcji dołu bo mody pomieszczenia i tak zabijają jakoś basu tego głośnika bez niej .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo znaczy gdzie sie traci, bo niebardzo rozumiem?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTak mozna powiedziec o kazdym pomieszczeniu, ktore nie jest przystosowane akustycznie i nie ma mozliwosci zadnej korekcji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaz 9m2 to raczej wiele nie przystosujesz
Skomentuj
-
Ilu użytkowników na forum tyle gustów i guścików , jedni klozet drudzy bass reflex a jeszcze inni TL albo zestawy tubowe nie dogodzisz jednym uniwersalnym rozwiązaniem więc każdy szuka i pragnie tego czego chcę , co do jakości dzwięku to sprawa subiektywna i osobista bo dla jednego taki przetwornik będzie jakościowo dobry a dla innego kompletna kicha :)
Co do TL w 10m2 to nie widzę przeciw wskazań , gdybyśmy wszyscy restrykcyjnie przestrzegali zasad dobrego dzwięku to dobre granie było by możliwe w pomieszczeniach X razy większych a bo rozmiar ścian a bo ułoży się cała fala o długości X metrów A bo ściany tylko z litego betonu a nie karton gipsu etc...
Oczywiście taki zestaw nie zagra tak głęboko i nisko jak np w 18-20 m2 i nie zagra źle, poprostu zagra inaczej co nie znaczy gorzej :)
Musimy iść na kompromis a szczególnie w pułapie cenowym +- 1000zł
Czy TL wychodzi zauważalnie drożej ? Zdecydowanie NIE
Czy jest trudniejsza od Klozeta czy BR ? Zdecydowanie TAK :)
Skomentuj
-
Ogolnie wolalbym podlogowy TL, bo nie musze bawic sie w 'hi-endowe' podstawki - solidniejsza konstrukcja i mozliwosc przykrecenia od spodu solidnej bazy. Jednakze, waga bedzie wieksza i obudowa troche bardziej skomplikowana. Gdybym naprawde mogl i mial kase to wpakowalbym glosniki tubowe, lub duza wstege i z 12-15 calowym basem, ze wzgledu na duza efektywnosc, szybkosc, dynamike, itd., wiadomo jednak ze w malej klitce ciezko o miejsce i czlowiek skazany jest na kompromisy. Kazdy rodzaj obudowy to tez kompromis - nic niema za darmo, jednak wiekszosc ludzi stara sie w jakis sposob zbudowac cos co gra w miare dobrze i przynosi mu pewna satysfakcje. W obecnym pokoju mam duze dziury przy 70-100, 120Hz ale jakos z tym zyje, tylko BR jest przeststrojony dokladnie w Fs glosnika czyli o 15-20% nizej niz optimum, ale przy niektorych albumach musze wsadzic w BR gabke (2-2.5cm brubosci) by niedostac szalu.
Raven - nie bede teraz szukal ale spojze w pomiary PMC gdy czas na to pozwoli. Tak pamietam te rezonansowe Karpaty od 200Hz do 700Hz nawet do 1k wydobywajace sie z falowodu i impedancje przypominajaca BR z malymi 'glitch'ami' w niewytlumionym falowodzie - albo bum,bum bas albo lepiej wytlumione rezonanse i plazsza charakterystyka impedancji - moje budy mialy wylot przy podlodze na tylnej scianie, wiec zdecydowalem sie mniejsze bum, choc bardzo kusi takie bum-bum. Na SB17NRX lub SB17NAC (wavecore nie mialem) to mozna by sie skusic - sa wystarczajaco dlugo w produkcji, parametry T/S powinny byc juz ustabilizowane. W Solen maja Wavecore FW182BD za $190Can, czyli nietanio, Raven moze cos napiszesz o glosnikach Wavecore -b. cie prosze.
https://solen.ca/manufacturer/wavecor/page/5/
Zaczela sie w Ottawie dluga, mrozna zima - dzis z -20kilka stopni (naprawde pi... jak na Syberii) - moze i bym poskladal cos z desek z Home Depot.
Skomentuj
Skomentuj