Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakies propozycje na monitory w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez euphonic Zobacz posta
    Nieukrywam, ze ten tonsil mi chodzi po glowie juz dluzszy czas, tylko jaka dolozyc wysokotonowke
    To zależy między innymi w jakieś muzyce ma się sprawdzić ten monitor , na pewno będziesz musiał poszukać kopułki która zniesie niskie cięcie .

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Najpierw to glosnik musi sie nadawać do zakladanej obudowy
      Myślałem że jak wrzucasz propozycje głośników to już obcykałeś ich parametry :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Myślałem że jak wrzucasz propozycje głośników to już obcykałeś ich parametry
        Bo ogolnie mowiac kazdy z nich zagra w TL, ale bedzie wymagal nieco innej obudowy.

Tonsila GDN 17 100 mam i to jest fajny glosnik. Pytanie tylko jak z powtarzalnoscia producenta... Jako wysokotonowke, widzialbym najchetniej cos z Wavegiude.

Skomentuj

Standardowo trzeba będzie zmierzyć dokładnie parametry TS aby zoptymalizować falowód do przetwornika ale mam cichą nadzieję że Tonsil nie leci aż tak w kulki z parametrami mówisz że każdy zagra tylko w nieco innych obudowach, masz na myśli coś bardziej skomplikowanego od klasycznej TL którą można zaprojektować w LA ? Myślę że w niektórych przypadkach nie ma sensu pchać się w przetworniki z qts wyższymi od 0.5 nawet jeśli oferują lepsze brzmienie to w TL może być różnie . jeśli obudowa ma zachować gabaryty kompaktowe to głośniki z dobrym układem magnetycznym i qtc w okolicach 0.4 lub nawet mniej zresztą też nie jest to regułą i zależy od wielu czynników . Jeśli ma to też być projekt dla początkujących lub jeśli kolega euphonic będzie chciał spróbować swych sił w projektowaniu to lepiej gdyby był mniej skomplikowany .

Skomentuj

Mierzylem kiedys tego Tonsila i parametry byly bardzo zblizone do tego co podaja w nocie katalogowej. Co do rodzaju obudowy i wyboru glosnika, to zasadniczo sa dwie drogi. Jedna to pelna symulacja klasycznej TL lub MLTL w arkuszach MJK lub Hornresp ( Leonard niebardzo sie nadaje, bo pokazuje glupoty przy symulacji tlumienia ). Druga to tunel w stylu PMC ATL, ktorego nie da sie zasymulowac z tlumieniem, czyli nie da sie przewidziec dokladnie dzialania gabki. Dlaczego o tym pisze? Bo zrobilem dwa, rozne monitory na glosniku Beymy, ktory w symulacjach wychodzi fatalnie, a w obudowie ATL dzialal bardzo dobrze. Wlasciwie ten glosnik osiagal takie same odpowiedzi czestotliwosci co oryginalne PMC.

Skomentuj

To że Leonard nie radzi sobie z wytłumieniem to wiem ale wstepnie można na nim projektować później pomiary weryfikują jak bardzo zgadza lub nie zgadza się to co nam wypluł LA było by super gdyby w programie można było ustalać położenie, wymiar,fakturę oraz gęstość materialu tłumiącego w tedy symulacja była by prawie idealna :) co do ATL w stylu pmc wiadomo że pod względem materiału tłumiącego nie ma szans na symulacje ale sam pusty falowód czym różni się od zwykłej TL ? Długością ? Litrazem ? SD in out? A może głównie tym że pmc stosuje gąbkę do tłumienia a jej specyficzne umiejscowienie i różną gęstość co obniża strojenie skraca tunel oraz poprawia efektywność falowodu i stosowanie przetworników o większej rozpiętości parametrów ?takie to moje przemyślenia na nowoczesne rozwiązania .

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                To że Leonard nie radzi sobie z wytłumieniem to wiem ale wstepnie można na nim projektować później pomiary weryfikują jak bardzo zgadza lub nie zgadza się to co nam wypluł LA
                Chodzi o to, ze Leonard nie pozwala na taka dokladnosc, aby zrobic projekt, zamknac i pozniej po zmierzeniu miec duza zbieznosc pomiarow w symulacja. Inne programy na to pozwalaja.
                było by super gdyby w programie można było ustalać położenie, wymiar,fakturę oraz gęstość materialu tłumiącego w tedy symulacja była by prawie idealna
                Tak sie robi w arkuszach MJK.

co do ATL w stylu pmc wiadomo że pod względem materiału tłumiącego nie ma szans na symulacje ale sam pusty falowód czym różni się od zwykłej TL ? Długością ? Litrazem ? SD in out?
                Niczym.

A może głównie tym że pmc stosuje gąbkę do tłumienia a jej specyficzne umiejscowienie i różną gęstość co obniża strojenie skraca tunel oraz poprawia efektywność falowodu i stosowanie przetworników o większej rozpiętości parametrów ?
                ATL opiera swoja zasade dzialania o zwiekszanie masy ruchomej w tunelu, a do tego gabka potrafi tlumic dosc dobrze niechciane rezonanse. Problem w tym, ze trzeba to robic metoda prob i bledow. Co prawda z czasem, po wykoaniu wielu prototypow pewne kwestie sa przewidywalne, ale jednak przewidywalnosc jest wieksza stosujac symulacje klasycznej obudwy TL lub MLTL z welna zamiast gabki.

Skomentuj

No, wlasnie tez mam takie 9-10m2 , o co tu panowie mozna zrobic - wielkie g... I moje doswiadczenia w babraniu z Daline044 Focal'a i Daline3 z Orca sa podobne do doswiadczen Pogromcy. W pewnym momencie juz mialem dosc - 044 Focal moze nie mial takiego zejscia bo falowod byl krotszy i komora miejsza ale za to wszystko mialo rece i nogi odnosnie do reszty pasma. A potem byl projekt 544 MTM. Na tym zakonczyly sie szalenstwa w stylu Daline - akurat George Augspurger w tym czasie napisal serie artykulow dla Speaker Builder ale ja w swojej madrosci oddalem wszystkie moje magazyny bo musialem sie przeprowadzic a nie mialem miejsca na wszystko - durne baby, a raczej malolaty. Od tego czasu raczej nie stac mnie ze strony logicznej na 'prace tworcza'. Ogolnie to BR ale strojone duzo nizej nawet niz Bessel w malym pomieszczeniu gra w miare OK, nie tak moze dobrze jak Daline ale calkiem interesujaco.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Chodzi o to, ze Leonard nie pozwala na taka dokladnosc, aby zrobic projekt, zamknac i pozniej po zmierzeniu miec duza zbieznosc pomiarow w symulacja. Inne programy na to pozwalaja.

Tak sie robi w arkuszach MJK.

Niczym.

ATL opiera swoja zasade dzialania o zwiekszanie masy ruchomej w tunelu, a do tego gabka potrafi tlumic dosc dobrze niechciane rezonanse. Problem w tym, ze trzeba to robic metoda prob i bledow. Co prawda z czasem, po wykoaniu wielu prototypow pewne kwestie sa przewidywalne, ale jednak przewidywalnosc jest wieksza stosujac symulacje klasycznej obudwy TL lub MLTL z welna zamiast gabki.
                    Nie od parady zwie się zaawansowaną linia transmisyjna gąbka jako tłumienie = większy prześwit tunelu + większa efektywność, ma to sens eliminuje pewne wady klasycznej TL gdzie wytłumienie i jego ilość wytrąca energię tylnej membrany a tym samym efektywność w ATL zauważyłem że gąbka w 90% jest na ściankach tunelu nie zasłaniając prześwitu tunelu umozliwia to swobodny przepływ powietrza i za razem zwiększenie jego ilości i,wyjątkiem czasami jest pojedynczy kawałek gąbki lub jej warstwa dołożony tuż za przetwornikiem lub w jego okolicy która w większym lub mniejszym stopniu zasłania tunel.
                    PS wiesz gdzie dostać Arkusze MJK szukałem i nie znalazłem , nawet przekopałem aukcje internetowe i nic .
                    Last edited by kokoelloko; 27.12.2017, 12:33.

Skomentuj

Nie od parady zwie się zaawansowaną linia transmisyjna gąbka jako tłumienie = większy prześwit tunelu + większa efektywność, ma to sens eliminuje pewne wady klasycznej TL gdzie wytłumienie i jego ilość wytrąca energię tylnej membrany a tym samym efektywność w ATL zauważyłem że gąbka w 90% jest na ściankach tunelu nie zasłaniając prześwitu tunelu umozliwia to swobodny przepływ powietrza i za razem zwiększenie jego ilości i,wyjątkiem czasami jest pojedynczy kawałek gąbki lub jej warstwa dołożony tuż za przetwornikiem lub w jego okolicy która w większym lub mniejszym stopniu zasłania tunel.
                      Ogolnie tak jest, ale obudowa z tlumieniem welna tez moze byc efektywna, tylko jej kluczem jest wlasciwe umiejscowienie materialu tlumiacego. Jezeli zobaczysz na to, jak uklada sie cwiartka fali w tunelu, i jej rezonanse harmoniczne to wszystko stanie sie jasne :)

PS wiesz gdzie dostać Arkusze MJK szukałem i nie znalazłem , nawet przekopałem aukcje internetowe i nic .
                      Wiem, u ich autora :) trzeba je kupic.

Skomentuj

Troche lepsze efekty mialem z gabka niz wata lub Dacronem. Nie probowalem welny bo ciezej ja kupic i niechcialem tez miec robaczkow ktore w niej zyja. Ale jak mysle rozkrecaniu i skrecaniu by zmienic wypelnienie😕 to mam srednia mine. Widzac raz po raz przekroj glosnikow PMC, to maja one duzo zagiec w lini - moze i tez jest to ich metoda by pozbyc sie w jakims stopniu harmonicznych. Nie jestem tak w temacie jak Pogromca i kilka innych osob ale fajnie ze TL maja takie powodzenie wsrod Polskiego grona DIY. Zawsze tez mozna sie czegos nauczyc i przypomniec stare doswiadczenia, wiec dzieki z mojej strony.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Naturalnej welny juz nie nie stosuje. Zupelnie nie ma takiej potrzeby.

Skomentuj

Tonsil GDN 17/100 - 149zl
                            Tonsil GDN GDN 17/50/6F - 149zl
                            mając 9m^2 i ograniczoną kasę to po
                            1. nie tracił bym kasy na jakiegoś tonsila.
                            2. nie bawił bym się w TL bo w 9m to wiele nie zmieni.
                            3. dołożyłbym bym kasy na jakościowy głośnik .

SB 18cm czy 15cm NRX w zamkniętej to wszystko czego w takim pomieszczeniu trzeba .
                            Ten głośnik jest 70PLN droższy od tego tonsila ale więcej kasy straci się na kombinacji z TL ...
                            Ja mam 18cm wacecora w 12m i jet ujnia bez aktywnej korekcji dołu bo mody pomieszczenia i tak zabijają jakoś basu tego głośnika bez niej .

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                            metoda by pozbyc sie w jakims stopniu harmonicznych
                            Żadna metoda, przejrzyj sobie pomiary ich konstrukcji , na każdej są niewytłumione rezonanse na niskiej średnicy .
                            Koszt za nico większa efektywność na basie .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              mając 9m^2 i ograniczoną kasę to po
                              1. nie tracił bym kasy na jakiegoś tonsila.
                              GDN 17 100 nie jest jakis, to bardzo dobry przetwornik :)

2. nie bawił bym się w TL bo w 9m to wiele nie zmieni.
                              A co ma piernik do wiatraka?

3. dołożyłbym bym kasy na jakościowy głośnik .
                              Dokladanie kasy, to nie jest ograniczanie kasy. Zawsze mozna dolozyc o ile jest taka mozliwosc.

SB 18cm czy 15cm NRX w zamkniętej to wszystko czego w takim pomieszczeniu trzeba .
                              Tak, Twoim zdaniem.

Ten głośnik jest 70PLN droższy od tego tonsila ale więcej kasy straci się na kombinacji z TL ...
                              To znaczy gdzie sie traci, bo niebardzo rozumiem?

Ja mam 18cm wacecora w 12m i jet ujnia bez aktywnej korekcji dołu bo mody pomieszczenia i tak zabijają jakoś basu tego głośnika bez niej .
                              Tak mozna powiedziec o kazdym pomieszczeniu, ktore nie jest przystosowane akustycznie i nie ma mozliwosci zadnej korekcji.

Skomentuj

To znaczy gdzie sie traci, bo niebardzo rozumiem?
                                Wytłumienie i formatki, nie są za darmo .

Tak mozna powiedziec o kazdym pomieszczeniu, ktore nie jest przystosowane akustycznie i nie ma mozliwosci zadnej korekcji.
                                z 9m2 to raczej wiele nie przystosujesz .

Skomentuj

z 9m2 to raczej wiele nie przystosujesz
                                  Ale jest różnica w dźwięku między zamkniętą, bas reflex i TL, a o to właśnie chodzi.

Skomentuj

Do klozeta tez idzie wytłumienie, poza tym te materiały to żadna oszednosc. Druga sprawa to wymagania, a te ludzie maja rozne. 15nrx w klozecie to pierdzidlo, a sa tacy którym 15 calowy sub w 10metrach daje mało basu.

Skomentuj

Ilu użytkowników na forum tyle gustów i guścików , jedni klozet drudzy bass reflex a jeszcze inni TL albo zestawy tubowe nie dogodzisz jednym uniwersalnym rozwiązaniem więc każdy szuka i pragnie tego czego chcę , co do jakości dzwięku to sprawa subiektywna i osobista bo dla jednego taki przetwornik będzie jakościowo dobry a dla innego kompletna kicha :)
                                      Co do TL w 10m2 to nie widzę przeciw wskazań , gdybyśmy wszyscy restrykcyjnie przestrzegali zasad dobrego dzwięku to dobre granie było by możliwe w pomieszczeniach X razy większych a bo rozmiar ścian a bo ułoży się cała fala o długości X metrów A bo ściany tylko z litego betonu a nie karton gipsu etc...
                                      Oczywiście taki zestaw nie zagra tak głęboko i nisko jak np w 18-20 m2 i nie zagra źle, poprostu zagra inaczej co nie znaczy gorzej :)
                                      Musimy iść na kompromis a szczególnie w pułapie cenowym +- 1000zł
                                      Czy TL wychodzi zauważalnie drożej ? Zdecydowanie NIE
                                      Czy jest trudniejsza od Klozeta czy BR ? Zdecydowanie TAK :)

Skomentuj

Ogolnie wolalbym podlogowy TL, bo nie musze bawic sie w 'hi-endowe' podstawki - solidniejsza konstrukcja i mozliwosc przykrecenia od spodu solidnej bazy. Jednakze, waga bedzie wieksza i obudowa troche bardziej skomplikowana. Gdybym naprawde mogl i mial kase to wpakowalbym glosniki tubowe, lub duza wstege i z 12-15 calowym basem, ze wzgledu na duza efektywnosc, szybkosc, dynamike, itd., wiadomo jednak ze w malej klitce ciezko o miejsce i czlowiek skazany jest na kompromisy. Kazdy rodzaj obudowy to tez kompromis - nic niema za darmo, jednak wiekszosc ludzi stara sie w jakis sposob zbudowac cos co gra w miare dobrze i przynosi mu pewna satysfakcje. W obecnym pokoju mam duze dziury przy 70-100, 120Hz ale jakos z tym zyje, tylko BR jest przeststrojony dokladnie w Fs glosnika czyli o 15-20% nizej niz optimum, ale przy niektorych albumach musze wsadzic w BR gabke (2-2.5cm brubosci) by niedostac szalu.
                                        Raven - nie bede teraz szukal ale spojze w pomiary PMC gdy czas na to pozwoli. Tak pamietam te rezonansowe Karpaty od 200Hz do 700Hz nawet do 1k wydobywajace sie z falowodu i impedancje przypominajaca BR z malymi 'glitch'ami' w niewytlumionym falowodzie - albo bum,bum bas albo lepiej wytlumione rezonanse i plazsza charakterystyka impedancji - moje budy mialy wylot przy podlodze na tylnej scianie, wiec zdecydowalem sie mniejsze bum, choc bardzo kusi takie bum-bum. Na SB17NRX lub SB17NAC (wavecore nie mialem) to mozna by sie skusic - sa wystarczajaco dlugo w produkcji, parametry T/S powinny byc juz ustabilizowane. W Solen maja Wavecore FW182BD za $190Can, czyli nietanio, Raven moze cos napiszesz o glosnikach Wavecore -b. cie prosze.
                                        https://solen.ca/manufacturer/wavecor/page/5/
                                        Zaczela sie w Ottawie dluga, mrozna zima - dzis z -20kilka stopni (naprawde pi... jak na Syberii) - moze i bym poskladal cos z desek z Home Depot.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X