Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plan zbudowania tanio subwofera w Linii transmisyjnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plan zbudowania tanio subwofera w Linii transmisyjnej

Plan zbudowania tanio subwofera w Linii transmisyjnej. Myślę o głośniku W.27.500.8.FCX. W moich założeniach wystarczy by pracował do 60Hz. Chcąc odciążyć wychylenie membrany wymyśliłem strojenie 20Hz , poniżej Fs głośnika. Czy lepiej dać zabezpieczenie 20Hz aktywnie i zrobić rezonans LT wyżej ? Co jeszcze z niskim Qts głośnika. Elektronika pod subwofer jest już zbudowana. Wzmacniacz tranzystorowy dwie pary 2SC5200 i 2SA1943, zasilanie +/- 55V . Moc wzmacniacza powinna przekraczać 100W przy 8ohm, Subwofer ma być wypełnieniem kina domowego małej mocy. Gdybym źle wybrał głośnik to jestem otwarty na inne propozycje do 500zł.

Strojenie na 20 HZ to stanowczo za nisko tym bardziej że chcesz go zasilić dwoma parami 2SC5200 i 2SA1943 przy tej skromnej mocy nie uszkodzisz tego głośnika , przydało by się aby wzmacniacz miał aktywny filtr dolnoprzepustowy co do samego głośnika to nie wypowiem się bo go nie miałem ale za te pieniądze wydaje się być ok chyba że masz portfel i aspiracje na coś lepszego ogólnie pomysł nie jest zły ale stroił bym na około 30 - 35 hz przynajmniej taki optimum mi wychodził w LA.

Skomentuj

Duże masz pomieszczenie?
      Ja miałem suba na tym głośniku z końcówką 300W i nie było to dla niego jakoś przesadnie dużo.

Skomentuj

Pomysł z falowodami zdecydowanie dobry ale jednak strojenie trochę za nisko. Robiłem na tym głośniku tapped horny i lepszą wersją okazał się strojony na 25Hz od takiego kolosa strojonego na jakieś 18Hz. Jak zestroisz za nisko to zniknie ci wykop na wyższych częstotliwościach, a w kinie jest bardzo ważny. O głośnik się nie martw, bo go nie zniszczysz podając tylko 100W.

Skomentuj

Wzmacniacz ma wbudowany filtr aktywny z płynną regulacją częstotliwości, fazy i siły głosu. Dziwnie brzmi że nie zniszczę tego głośnika moim wzmacniaczem, a co jeśli podłączę głośnik bez obudowy ? to tak na marginesie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
            a co jeśli podłączę głośnik bez obudowy ?
            Nic sie nie stanie, o ile bedziesz z glowa podawal moc do glosnika.

Skomentuj

To może i ja taka koncepcję wybiorę. Tapped horn i 25Hz brzmi optymalnie. Budowę planuję jak będzie cieplej to jeszcze jest czas na wiele przemyśleń :)

Skomentuj

Strzałką zaznaczyłem mój problem. W tym miejscu rezystancja jest duża, to mały prąd płynie przez cewkę powodując słabą siłę która musi poruszyć układem drgającym. W moim rozumieniu zjawisko to spowalnia głośnik. Dobrze myślę ?
                Last edited by Oliver; 17.01.2018, 17:14.

Skomentuj

Przemyślałem swój problem i szukam innego głośnika do TL. Poprzeczka cenowa podniesiona wyżej :) . Choć cena głośnika nie musi oznaczać lepszy głośnik, to też oglądam te tańsze. Jak znajdę głośnik to go przedstawię w symulacji. Fajnie by było jakby ktoś napisał czy w dobrym kierunku zmierzam .

Skomentuj

W moim rozumieniu zjawisko to spowalnia głośnik. Dobrze myślę ?
                    Nie spowalnia. Wysoki pik impedancji w przypadku glosnikow z karkasem z wlokna szklanego to dosc typowe. Poza tym, to tylko symulacja, w obudowie TL te piki beda tlumione przez material tlumiacy.

Poza tym ten glosnik do klasycznej TL jest powiedzmy sredni.

Skomentuj

Teraz pik jest niżej i przy 30Hz daje 8ohm. Group delay też ładnie wyszło od 30Hz wzwyż. Jedynie martwi mnie proporcja mms do BL , nie będzie muliło w zakresie 40-70Hz ? Pytam bo za słabo się znam.

Skomentuj

Gdybym chciał zrobić obudowę z dwóch rur PCV to czy szczelina 5cm wylotu nie będzie miała złego wpływu ?

Skomentuj

Gdybym chciał zrobić obudowę z dwóch rur PCV to czy szczelina 5cm wylotu nie będzie miała złego wpływu ?
                          Serio aż tak bardzo chcesz sobie komplikować życie ?? nie chcesz zastosować klasycznej obudowy TL/ATL ?

Skomentuj

Teraz pik jest niżej i przy 30Hz daje 8ohm. Group delay też ładnie wyszło od 30Hz wzwyż. Jedynie martwi mnie proporcja mms do BL , nie będzie muliło w zakresie 40-70Hz ? Pytam bo za słabo się znam.
                            Czy to w ogole bedzie gralo na 60-70hz, skoro wypada tam zwarcie? Tunel jest bardzo dlugi...

Mozna tak zrobic, ale trudniej dokladniej przewidziec, jak odbije sie to na charakterystyce czestotliwosci.

Ps. Nie ma potrzeby stosowania takie wyprofilowanego zagiecia, to ci nic nie da.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Czy to w ogole bedzie gralo na 60-70hz, skoro wypada tam zwarcie? Tunel jest bardzo dlugi...
                              Zwarcie mogę przesunąć wyżej aplikując głośnik z wyższym fs. To rozwiązanie ma jeszcze dodatkowy plus bo tunel krótszy. Długość tunelu mogę też skrócić wypełniając go materiałem tłumiącym. Wyszłaby nawet zgrabna obudowa. Tylko że to rozwiązanie kłóci się z chęcią sięgnięcia 16Hz których i tak pewnie nie usłyszę.
                              16Hz kusi

Skomentuj

Zwarcie mogę przesunąć wyżej aplikując głośnik z wyższym fs. To rozwiązanie ma jeszcze dodatkowy plus bo tunel krótszy. Długość tunelu mogę też skrócić wypełniając go materiałem tłumiącym. Wyszłaby nawet zgrabna obudowa. Tylko że to rozwiązanie kłóci się z chęcią sięgnięcia 16Hz których i tak pewnie nie usłyszę.
                                16Hz kusi
                                A zrobić na dwóch głośnikach ? jeden by grał od dołu do ~40Hz a drugi wyżej. Oba aktywne.

Skomentuj

To jeszcze pytanie co powiecie o głośniku Beyma 15p80fe-n do LT
                                  lub Beyma 15P80Nd
                                  Last edited by Oliver; 23.01.2018, 17:15.

Skomentuj

Wzmacniacz tranzystorowy dwie pary 2SC5200 i 2SA1943, zasilanie +/- 55V . Moc wzmacniacza powinna przekraczać 100W przy 8ohm, Subwofer ma być wypełnieniem kina domowego małej mocy. Gdybym źle wybrał głośnik to jestem otwarty na inne propozycje do 500zł.
                                    I oczywiśnie chcesz go napędzić tym wzmakiem?
                                    Tak jak napisałes wcześniej ma być do kina domowego małej mocy ? Aa i miało by to grać w mniej niż 20 m2 ?
                                    Jak dla mnie kompletne nieporozumienie , zostań przy pierwszym pomyśle czyli W.27.500.8.FCX. długość 190 -200 cm sd in ok600cm2 sd out 100 -120 cm2 strojenie wypadnie na około 30 HZ delikatnie wytłumisz gąbką i pasmo będziesz miał prawie równe do około 100HZ

Oczywiście to tylko przykład jak łatwo i bezproblemowo można zaprojektować suba na W.27.500.8.FCX , efekt finalny zalezy od Ciebie.
                                    Last edited by kokoelloko; 23.01.2018, 20:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                      zostań przy pierwszym pomyśle czyli W.27.500.8.FCX. długość 190 -200 cm sd in ok600cm2 sd out 100 -120 cm2 strojenie wypadnie na około 30 HZ delikatnie wytłumisz gąbką i pasmo będziesz miał prawie równe do około 100HZ

po 10-tym zaczynam składać :biggrin:
                                      Last edited by Oliver; 24.01.2018, 01:38.

Skomentuj

Ustawiasz Zwrotnice aktywną w subie na około 80 - 100 HZ i obcinasz resztę syfu, jak umiejętnie go wytłumisz to uzyskasz zadowalający efekt przy konstruowaniu prototypu proponował bym wykonać pomiary aby mieć wyraźny obraz tego co się robi w tedy będziesz na 99.9% pewny tego co wydłubałeś , na samym programie też się da ale pewnych rzeczy nie przewidzisz .
                                        Last edited by kokoelloko; 24.01.2018, 01:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X