Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUBWOOFER DIY TONSIL (MAX 1000zł)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUBWOOFER DIY TONSIL (MAX 1000zł)

Witam,

Chciałbym zbudować swój własny subwoofer pasywny pod końcówkę mocy T.amp TA 2400, gra aktualnie z czterema altusami 300 :)

Pomieszczenie ma 20m.

Altusy poprosiły mnie o zbudowanie kolegi, więc czemu nie :)

Rozumiem, że wystarczy obudowa i same głośniki? Zwrotnica w subwooferze raczej nie jest potrzebna?

Oto co znalazłem:

Obudowa
    - http://allegro.pl/obudowa-subwoofera...677251044.html

Głosniki
    - 2x GDN 30/120/1 8Ohm

Możecie podać inne propozycje obudowy :) Zależy mi na dwóch 30cm głośnikach, najlepiej gdn 30/120/1.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Tak się spytam, ty tak poważnie ?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
      Tak się spytam, ty tak poważnie ?

Nie, na niby....

Skomentuj

Tak myślałem po pomyśle zasilania wszystkiego z jednego panela, bez odcięcia na suba i w tak małym pokoju z tyloma altusami. Albo akustyka kuleje albo po prostu ma to tylko łupać, w każdym razie poczytaj może na głównej co nie co bo obecny pomysł skończyć się może bólem głowy, spaleniem suba i czasem końcówki jednocześnie

Skomentuj

Pokój i tak niedługo będzie zmieniany na 30m kwadratowych....

W takim razie jak ten zestaw jest do banii....

To co zaproponwałbyś do 1000zł?

Nie jestem specem od audio i to chyba widać :)

Skomentuj

Jak ktoś ma altusy to raczej nie oczekuje niczego innego niż łupanie...jeszcze 4 sztuki w 20m2

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na forum masz zestaw z 10" stxem awx'em i jeszcze jeden projektu Borysa z mds08 na dole. To jedyne tanie kolumny z większym wooferem z naszego forum jakie przychodzą mi do głowy. Subwoofer nie powinien być potrzebny raczej...oczywiście nie będzie tyle basu co z 4 sztuk altusow i subwoofera w 20m2 ale będzie jakaś normalna jakość pozostałego pasma.

Skomentuj

Altusy nie łupią, mają po prostu specyficzny dzwięk, który akurat bardzo lubię :)

Subwoofer jest mi potrzebny bo czasami słucham muzyki ciszej, a nisko-tonówki w altusach odzywają się mocniej dopiero przy większej mocy

Jakieś propozycje?

Ogólnie opłaca się budować samemu subwoofer? Czy jest to stara czasu i lepiej kupić nowy?

Skomentuj

Nie dobiera się głośników do obudowy a projektuje się odpowiednia obudowę do głośników .
                Majac 4 dudniki co się zwią Altus 300 w 20m2 masz za mało basu i chcesz jeszcze dołożyć do tego 2 kameleony ? Tak ciężkiego przypadku to forum nie widziało od lat... Obawiam się że nawet 4 suby ci nie pomogą .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Na forum masz zestaw z 10" stxem awx'em i jeszcze jeden projektu Borysa z mds08 na dole. To jedyne tanie kolumny z większym wooferem z naszego forum jakie przychodzą mi do głowy. Subwoofer nie powinien być potrzebny raczej...oczywiście nie będzie tyle basu co z 4 sztuk altusow i subwoofera w 20m2 ale będzie jakaś normalna jakość pozostałego pasma.
                  Kolum mi wystarczy :biggrin: , potrzebuję wyłącznie subwoofera

Skomentuj

No i jeszcze 3drogi dla ubogich.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Potrzebujesz normalnych kolumn a nie subwoofera.

Skomentuj

Szkoda... Chciałem tylko się spytać jaki subwoofer do 1000zł....

A z gotowców? Co do 1000zł można dobrego wyrwać?

Zależy mi tylko i wyłącznie na subwooferze....

Kolumny odpadają jak to napisałem wcześniej...

Skomentuj

Praktycznie żaden domowy subwoofer nie dojedzie Ci efektywnością do czterech Altusów.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No dobra, czyli muszę kupić kolejną parę altusków, no nic

Dzieki za odpowiedzi !

To chyba najkrótszy temat jaki miałem przyjemność prowadzić heh

Skomentuj

Ewentualnie jak jesteś taki zdesperowany to zrób sobie Suba na tym estradowcu
                            https://stx.pl/w-46-1300-8-mc.html
                            Obudowa wedle producenta , zasil to końcówką mocy min 500w w klasie D i będziesz miał niezapomniane audio masochistyczne wrażenia .
                            Last edited by kokoelloko; 29.01.2018, 19:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                              Ewentualnie jak jesteś taki zdesperowany to zrób sobie Suba na tym estradowcu
                              https://stx.pl/w-46-1300-8-mc.html
                              Obudowa wedle producenta , zasil to końcówką mocy min 500w w klasie D i będziesz miał niezapomniane audio masochistyczne wrażenia .
                              Takiej odpowiedzi oczekwiałem :)

Ciekawy pomysł.

Skomentuj

Nie na temat...
                                LOL

Skomentuj

Miałem suba na estradowej 18-stce w pokoju 10m* i 20m*, zasilanego końcówką 2000W... bezsens totalny :)

Co z tego że przez chwilę jest fun, skoro na co dzień tego nie da się słuchać.

Skomentuj

Informacja
                                    Daleko jeszcze do gotowej konstrukcji, więc przenoszę do akustyki

Skomentuj

Tak jak mówi Marian, znudzi Ci się słuchanie 18 calowca. Raz na jakiś czas włączysz go głośniej i wszystko Ci poprzestawia w domu. Wiem z praktyki.

Skomentuj

Sądząc po 4 szt. Altusów może właścicielowi o to chodzi...
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X