Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tweeter do usher 8948a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tweeter do usher 8948a

Szukam tweatera do glosnika jak w temacie ciecie w okolicach 2k glosnik lezy w szafie juz rok i marnuje sie wiec chce cos sklepac.

Wf bardzo fajny - miałem go ze standardowym 9550 ale wydaje mi się, ze zasługuje on na coś lepszego.

Uderzałbym SBA Satori - profilem brzmienia podpasuje bardziej niż np Scany, a nie bedzie też taka klucha jak morel :)

Niski podział 2 - 2,2 khz powinno też sie udać uzyskać, chociaż nie wiem po co na siłę - ten WF ma naprawdę ładną średnicę.

Skomentuj

Słuchałeś moreli? Interesują mnie bo lubię właśnie taki misiowaty i "posłodzony" dźwięk .

Skomentuj

Miałem kilkanaście odmian ... morel to podobny profil do ushera na TW (raczej delikatny i przyjemny), chociaż sam TW ushera ma jakąś taka maniere do delikatnego "darcia parcha" jak ja to nazywam - kwestia też strojenia i zwrotnicy.
        Do tego WF fajnie by się dograł ten satori - mam przeczucie ze to bardzo dobre i wciągające granie by było :)
        Mądrze poskładać i granko na lata.

Skomentuj

"morel to podobny profil do ushera na TW (raczej delikatny i przyjemny)" czyli mi by pasował :flapper:

Miałeś cat298? On mnie najbardziej interesuje :P .
          Last edited by Oskar29; 29.01.2018, 21:45.

Skomentuj

Do 8948a Morel Cat 298?
            ET 338-104 minimum :)

Skomentuj

Ja bym proponował Satori 29R (na ferrytowym magnesie). Ma słodszy i cieplejszy charakter od wersji neodymowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Do 8948a Morel Cat 298?
                ET 338-104 minimum :)
                Nie na temat...
                Przecież to ja pisałem o cat298 a nie autor :flapper: . Jak ktoś słyszał ten głośnik to z chęcią poczytam opinie .

Skomentuj

Satori nigdy nieslyszalem. Slyszalem natomiast revelatora nawet mialem . Morele tez slyszalem ale wole brzmienie scana tylko ze mi w nim brakuje detali na gorze jakie ma np focal tn 51.A co myslicie o transducier lab 28 bar-a.

Skomentuj

Posiadam Morela ET 338-104 zgranego z Usher
                    Z czystym sercem polecam ten głośnik.
                    Porównywałem go z innymi głośnikami.Morel to jest to.

Skomentuj

Czy ten satori 29r nadaje sie do 1st rzedu ?

Skomentuj

Oczywiście, ale zależne jest to od miejsca podziału.

Skomentuj

A projekt Raven'a z HDS'em (SS D2608) ?

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Fajne granie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
                            Satori nigdy nieslyszalem. Slyszalem natomiast revelatora nawet mialem . Morele tez slyszalem ale wole brzmienie scana tylko ze mi w nim brakuje detali na gorze jakie ma np focal tn 51.A co myslicie o transducier lab 28 bar-a.

Ja myślę, że jakby sie udało to może zorganizujemy mały meeting odsłuchowy w Zawierciu ... muszę dogadać temat z jednym użytkownikiem forum czy to możliwe.
                            Posłuchasz seta satori i np SS Illuminatorów. Sam ocenisz czy ten profil Ci się podoba.

2 kwestia - brzmienia focala raczej tymi jedwabnym kupałkami nie podrobisz. TN51 to jedna z lepszych wysokotonówek na rynku, przy czym nie zagra raczej tak średnicą jak w/w sety i widziałbym ją bardziej w 3 drogach.

TW29BN na pewno nie brakuje wysokich - jednak wg mnie nie są one tak plastyczne i namacalne jak np w wymienionym przez ciebie TN51, również polecana często szpilka scana odskakuje tutaj poziomiem.

No cóż, cena nie bierze się znikąd. 2 kwestia to dziwi mnie, że wysokich brakowało ci z revelatora ...
                            Last edited by aeron; 02.02.2018, 23:25.

Skomentuj

To nie to ze brakowalo mi gory w scan-speaku tylko ona byla inna to bylo zupelnie inne granie. Jeden i drugi glosnik ma cos w sobie ale to co mozna bylo znalezsc w focalu czyli blask w najwyzszych octawach mega zroznicowanie w reprodukowanych dzwiekach co sprawia ze ten glosnik ni nudzi sie, nie moglem znalesc u scana. Scan napewno duzo nizej schodzi jest bardziej naturalny, uwielbialem z niego jak odtwarza te wszystkie pukniecia w muzyce - chyba niema tego rzaden inny glosnik no i to ze lubil grac glosno- byl glodny watow. Najlepszym glosnikiem bylo by polaczenie zalet tych dwoch wsadzenie do jednej obudowy i koszt polowe mniejszy niz jeden z nich😁.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Ja bym proponował Satori 29R (na ferrytowym magnesie). Ma słodszy i cieplejszy charakter od wersji neodymowej.
                                Czyli mozna by przyjać ze wersja z ferryrtem barwowo jest bliżej Morela a wersja z Neodymem bliżej Scana ??

I idąc dalej ferryt może rysować wszystko grubsza kreską ale dzięki temu bedzie bardziej tolernacyjny dla słabych realizacji ??
                                Wiadomo że nie będzie to Morel w innym opakowaniu ale tak umównie można by przyjąć ??

Jeżeli tak by było to byłby to idealny głosnik dla mnie ( Słuchałem u Siebie ST1048, miałem w aucie Supremo Picollo , słuchałem u Kolegi Twoich Zephyrów na TW29RN-B ) .

Także miał bym jakiś obraz ( i pewnie inni ) :)

Skomentuj

Sorry, że sie podepnę pod temat, ale bardzo ciekawi mnie jedna kwestia:
                                  Jak się ma wersja na zwykłym napędzie wersji berylowej satori do tej z neodymowym magnesem (nie wliczając skuteczności).

TW29B-B
                                  http://www.sbacoustics.com/index.php...atori-tw29b-b/
                                  vs.
                                  TW29BN-B
                                  http://www.sbacoustics.com/index.php...tori/tw29bn-b/

czy przełożenie jest takie samo jak w przypadku jedwabnych kopułek ?

Generalnie mam teraz zestaw na szpileczce scana r3004 i 12mu ... gra to spójnie i ciekawie, ale powoli nudzi mnie już ten charakter góry, chyba chce spróbować czegoś naturalniejszego, i idącego w stronę spokojniejszej, melodyjnej gry. Rozpatruje własnie obie kopułki od satoriego (29B lub 29BN), przy czym nie chciałbym rezygnować z odpowiednich najwyższych oktaw.

Skomentuj

Najdroższe Morele mają fajny blask na końcu pasma :)
                                    Jak na razie nie słyszałem innej wysokotonówki z takim blaskiem.

https://audiotransducers.com/pl/poni...el-st-728.html

Bardzo mi się podobały w tej konstrukcji, której słuchałem na AVS 2017: http://www.adamvox.sk/en/products/p21-ashkelon

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Najdroższe Morele mają fajny blask na końcu pasma :)
                                      Jak na razie nie słyszałem innej wysokotonówki z takim blaskiem.

https://audiotransducers.com/pl/poni...el-st-728.html

Bardzo mi się podobały w tej konstrukcji, której słuchałem na AVS 2017: http://www.adamvox.sk/en/products/p21-ashkelon
                                      728 to bardzo fajny głośniczek. Miło go wspominam. Granie na poziomie
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                        728 to bardzo fajny głośniczek. Miło go wspominam. Granie na poziomie
                                        Jak najbardziej - jeżeli chodzi o przestrzeń grania t ocię,zko im dorównać (ew. esotar), ale to nie moja szkoła zupełnie :)

Skomentuj

Czaruję...