Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

reaktywacja Diora ZGB 100-8-907

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

reaktywacja Diora ZGB 100-8-907

Witam, jestem posiadaczem kolumn Diora ZgB 100-8-907 – to co mam na teraz:

1. nieoryginalne głośniki wysokotonowe GDWK 9/80/2, ale oryginały Tonsil GDWK 10/80/7 są do dostania i byłbym w stanie je zakupić
    2. jeden średniak nieoryginalny, drugi uszkodzony OCT4.383.001-83 i z tymi jest problem żeby je dostać
    3. głośniki niskotonowe OCT4.383.001-85 wyglądają na sprawne i w dobrym stanie

I teraz mam dwie drogi do wyboru, łatwiejsza to wymiana wysokotonowych i dobranie o ile to możliwe średniaków, tak by może na tych zwrotnicach pochodziły i liczenie, że jakoś to powinno chodzić

droga druga stworzenie od podstaw kolumn np. projekt kolegi Branża https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa

co według Was będzie grało lepiej z amplitunerem Tandberg 1040p, muzyka jazz, trochę rock, nieco wokal. Doświadczenia mi brak dlatego liczę na Wasze.

Tutaj podsyłam parę zdjęć tej kolumny jak ktoś nie miał z nimi do czynienia. Na oko kompletnego laika nie wyglądają na tekturowe i sprawne powinny nieźle zagrać.

Wyciszenie to filc grubości około 2cm, zwrotnica pomijając ułożenie cewek na szczęście nie na elektrolitach
    [IMG] [/IMG]

głośnik średniotonowy odseparowany i uszczelniona tuba filcem
    [IMG] [/IMG]

Proszę o opinie czy te kolumny są jeszcze warte pracy przy nich, potrzebuję też pomocy w ewentualnym dobraniu do niej głośników średniotonowych.
    Jeśli temat ruszy chciałbym w tym wątku pociągnąć dalej relację z ich naprawy, oraz odświerzenia ich wizualnie w styl vintage.

Oczywiście nie proponował bym ładować Diory szkoda kasy, lepiej zainwestować w lepszy sprzęt, np w ten co podałeś https://diyaudio.pl/showthread.p...by-Bran%C5%BCa, będzie o wiele, wiele lepszy

Skomentuj

Tylko druga droga. Trzymam kciuki.

Skomentuj

Popieram. Druga opcja.
        Regeneracja tych kolumn jest nie warta pieniędzy.

Skomentuj

Regeneracja to chyba tylko z sentymentu albo dla zabawy, jak się ma zbędny nadmiar gotówki. Zostaw to tak jak jest, może się przyda do posłuchania radia w garażu albo czegoś takiego...

Skomentuj

Diory będą dużo lepsze na basie. Te głośniki z mocnym wzmacniaczem na basie cuda potrafią zrobić. Średnie nie są wcale złe z tych radiotehnik może trochę gorsze niż z stx'ów ale raczej podobna klasa. Wysokie będą lepsze z stx.

Skomentuj

raczej nie będę już ich odnawiał, waham się jeszcze czy pójść w stronę projektu kolegi Branża, czy kupić coś pokroju Dali 104. Co według Was zagra lepiej ?

Skomentuj

Zamieszczone przez mirekk Zobacz posta
                raczej nie będę już ich odnawiał, waham się jeszcze czy pójść w stronę projektu kolegi Branża, czy kupić coś pokroju Dali 104. Co według Was zagra lepiej ?
                Szkoda czasu na diorę , złóż to do kupy i sprzedaj jak najszybciej.
                Jeśli czujesz się na siłach to zbuduj coś z forumowych konstrukcji na pewno czegoś się nauczysz a zagra to lata świetlne lepiej od twoich staruszków .
                Kilka słów o Dali104
                http://www.audiostereo.pl/dali_104_k...e-8-407-1.html

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                  Dziękuję, właśnie czytałem o tych Dali 104 i ogólnie chwalą. Problem w tym, że nie mam styczności z takim sprzętem i dlatego chciałbym się poradzić osób które konstruują i które gotowe zestawy też przesłuchiwali.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirekk Zobacz posta
                    Dziękuję, właśnie czytałem o tych Dali 104 i ogólnie chwalą. Problem w tym, że nie mam styczności z takim sprzętem i dlatego chciałbym się poradzić osób które konstruują i które gotowe zestawy też przesłuchiwali.
                    Osobiście nie słuchałem tych Dali ale jestem pewien że jeśli byś się na nie skusił lub na cokolwiek co ma coś wspólnego z poprawnym graniem to będziesz zadowolony , biorąc pod uwagę to że obecnie obcowałeś na co dzień z Diorą :biggrin:

Skomentuj

Na prawdę przesadzacie z tą diorą. Nie słuchaliście pewnie tych głośników nawet a tak krytycznie je osądzacie. Na basie trudno będzie znaleźć coś co dorówna tym diorom z tymi głośnikami. Te dali to nic specjalnego. Miałem 102'ki i to była kompletna kaszana.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        No ja mam taki . Może to dlatego że ja raczej w tańszych głośnikach się obracam :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

No co ? Ja tak mam .
                        .
                        Śmiem twierdzić iż jesteś w błędzie.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          Konstrukcja nie jest ukończona, przeniosłem do działu Akustyka
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                            Śmiem twierdzić iż jesteś w błędzie.
                            W dobrym temacie to napisałeś? Bo treść cytowanego posta nie jest z tego tematu. Po 2 napisz czemu jestem w błędzie.

Skomentuj

Tak został wzięty z innego wątku gdzie jasno mówisz ze obracasz się w tanich głośnikach nie wiem jak tanich bo taniość jak czas to raczej pojęcie względne , samo to że ktoś się obraca w kręgu "tanich głośników" nie jest złe bo każdy z nas chyba to robi czy robił a i ja mam z nimi często kontakt a i jako takie porównanie mam . Co do Diora ZGB 100-8-907 w mojej rodzine była od X lat i jako mały chłopiec a później nastolatek słuchałem ich zawsze jak byłem u kuzyna który je posiadał , 20 lat temu słuchając ich z ws 504 jarałem się jak "pięknie grają" dziś po wielu latach i obcowaniu z różnymi zestawami głośnikowymi też tymi "tanimi" miałem okazje posłuchac ich jeszcze raz i śmiem twierdzić że dzwięk z tych eksponatów muzealnych jest conajmniej kiepski , wysokie i średnie świdrują uszy i są mało czytelne a niskie tony z bass reflexu średnicy zaciśniętego zwieracza są dudniące i bulgoczące a zchodzą nisko w tedy jak się je zniesie do piwnicy i tam pozostawi do samorozkładu i utulizacji takie moje zdanie i chyba większości użytkowników gdyby było inaczej to byłby tu wysyp postów pod tytułem
                              "regeneruj bo to dobre i się opłaca" a w żeczywistości 99% sprzętów firmy Diora i Unitra to .... wiadomo.

Skomentuj

W tych diorach nie siedzą polskie głośniki tylko głośniki radiotehniki. Średnie i wysokie są rzeczywiście średniej jakości (ładnie mówiąc) ale basowce są bardzo dobre. Nie moja wina że w tych diorach jest pewnie nie właściwa obudowa i strojenie . Następna rzecz to sama konstrukcja tych basowców. One mają bardzo ciężkie membrany. Potrzebują mocnego wzmacniacza żeby bas nie zmulał.

Mając na myśli tanie głośniki myślałem o pułapie do 400-500/szt.
                                Last edited by Oskar29; 13.02.2018, 18:16.

Skomentuj

Mirekk masz do mnie 70km mam do sprzedania TL zapraszam.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                                    Mirekk masz do mnie 70km mam do sprzedania TL zapraszam.
                                    piotr f. jaka cena ? możesz podesłać linka wg. jakiego projektu były robione ?

co do tych kolumn zgb to śmiem się zgodzić, że potrzebują czegoś mocnego do napędzenia ich. Też posiadam WS504 i mimo, że dawno na nim nie testowałem w.w. kolumn to mam wrażenie, że lepiej grały niż teraz na słabszym amplitunerze Tandberg 1040 (skądinąd wychwalanym).
                                    Last edited by mirekk; 13.02.2018, 21:24.

Skomentuj

Projekt----->https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-LuSzTi

Cena z tego co wiem to kolega Piotrek chciał go puścić za około 2000zł ale żeby być pewien musisz do niego zagadać osobiście :)

Skomentuj

Właśnie można zadzwonić i zapytać 513025658 (tylko nie dziś bo idzie spać). :lol:
                                        Last edited by piotr f.; 13.02.2018, 21:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X