Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na SB - jaki średniotonowy będzie pasował?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi na SB - jaki średniotonowy będzie pasował?

Przymierzam się do nowych kolumienek.

Moja wersja jest taka:
    góra - SB Acoustics SB29RDC-C000-4,
    dół - SB Acoustics SB34NRX75-6 12".

Co do średniaka to nie mam pojęcia, który najlepiej by się zgrał z tym zestawem. SB34NRX75 ma pracować w obudowie zamkniętej ok. 100-110l.
    Czy możecie coś zasugerować?

Pozdrawiam.

No to poprawnego grania Życzę i trzymam kciuki za projekt.

Skomentuj

Piotr f. Jak masz wiedzę to zabłyśnij, a jak nie potrafisz to się nie wychylaj.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez mychor Zobacz posta
        Piotr f. Jak masz wiedzę to zabłyśnij, a jak nie potrafisz to się nie wychylaj.
        Odważne odzywki do kolegi, który po prostu życzy Ci dobrego grania.

Skoro Ty nie masz tej wiedzy i chcesz aby ktoś się z Tobą tą wiedzą podzielił, to proponowałbym więcej kultury.

Nie napisałeś ile chcesz wydać na średniaka, więc trudno Ci coś polecać ale zasadniczo zastanowiłbym się nad SBA 17 NRX lub MFC, czyli wybór pomiędzy papierem a polipropylenem.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeny. Jaki cham. Beyma 5mp/60n ma bdb średnicę. Czy lepsza od SB nie wiem.

Skomentuj

No to tak.

Panowie jestem Wam winien przeprosiny, a w szczególności przepraszam Poiotr f. Nie wiem jak to się stało, że tak opacznie zinterpretowałem Twój wpis Piotr f. Może dlatego, że na "szybkiego" zerknąłem na mój wątek przed spaniem, ale odebrałem to trochę jak złośliwy sarkazm. Teraz czytam ten wpis i aż mi głupio jak mogłem tak to odebrać. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Piotr f. dzięki wielkie dzięki za to, że byłeś pierwszy.

Co do średniaka. Cena za niego to nie więcej jak 500zł. Jeszcze jedno pytanie. Czy ta wysokotonówka jest wartatej ceny:
            https://audiotransducers.com/pl/poni...el-et-448.html

Skomentuj

Nie ma co się droczyć, trzeba projektować i budować no i publikować projekty, może się komuś spodoba i sobie skopiuje.

Skomentuj

Jest coraz więcej osób które źle interpretują czyjeś wypowiedzi, ale kolega wyszedł z twarzą z tej sytuacji przepraszajac

Skomentuj

Po myszkowaniu po necie i po sugestii LuSzTi wybór padł na SB17NBAC35-4.

Skomentuj

A czemu akurat aluminium? Bo to jest chyba jeden z ostatnich głośników z rodziny 17 stek SBA, który bym wziął na średnicę :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dlaczego ten?

Sugerowałem się opisem monitorów na tych głośnikach tylko 15: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ojekt-by-borys, a w intrenecie znalazłem porównania serii sba 17 i te aluminiowe miały najmniej zniekształceń. Co do ich dźwięku to nie mam pojęcia, bo w ogóle nie jestem osłuchany, a moje doświadczenia zatrzymało się na Tonsilu od którego w końcu chciałbym uciec.

Są cztery rodzaje membran tej serii. Ty LiSzTu poleciłeś mi papier albo tworzywo, czy jest wyczuwalna różnica pomiędzy nimi w odsłuchu?

Skomentuj

Są cztery rodzaje membran tej serii.
                        W zasadzie to już 5 - polipropylen, papier, węgiel, aluminium (w dwóch kolorach) i ceramika.

17 - stki, aluminiowa i papierowa opadają zaraz po 2kHz w stronę wyższych f, przez to dość ciężko łączy się je z wysokotonówkami, do tego aluminium ma bardzo nisko swoje rezonanse, mocno zaznaczone, wcale nie takie łatwe do wycięcia. Papierzak ma je odsunięte bardziej.
                        Polipropylenowa 17 -stka jest równiejsza a i sam rezonans jest łatwiejszy do wycięcia. Będzie miał bardziej miękkie granie, będzie bardziej melodyjna. Papierzak i aluminiak będą bardziej dokładne w graniu, dźwięki będą mniej zaokrąglone - pytanie co kto lubi :)

Skomentuj

Czyli dla mnie polipropylen jest najlepszy :) . Na forum kiedyś pisano że te SB 17 to muły na basie trochę. Prawda to?

Skomentuj

Nie wiem czy wszystkie SBA, ale midwoofery demonami szybkiego basu to nie są

Skomentuj

Dlaczego ten?

Sugerowałem się opisem monitorów na tych głośnikach tylko 15: https://diyaudio.pl/showthread.p...ojekt-by-borys, a w intrenecie znalazłem porównania serii sba 17 i te aluminiowe miały najmniej zniekształceń. Co do ich dźwięku to nie mam pojęcia, bo w ogóle nie jestem osłuchany, a moje doświadczenia zatrzymało się na Tonsilu od którego w końcu chciałbym uciec.
                              jestem w trakcie wykańczania tego projektu i głośnik nisko sredniotonowy robi robotę wiadomo do piekieł nie zjeżdża, ale jest miesisty i taki misiowaty

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                                ale jest miesisty i taki misiowaty
                                No to nie dobrze akurat . Ja dopiero od niedawna wiem jaki powinien być dobry bas i jak dla mnie to na pewno nie taki .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                  No to nie dobrze akurat . Ja dopiero od niedawna wiem jaki powinien być dobry bas i jak dla mnie to na pewno nie taki .
                                  każdy chwali to co lubi ☺️

Skomentuj

A cos z ScanSpeak Discovery - sam nie slyszalem, co niektorzy pisza ze sa OK

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

To porządne budżetowe głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                                        każdy chwali to co lubi ☺️
                                        Dokładnie . Ja po prostu polubiłem szybki, nisko schodzący bas :) . Jak ktoś lubi bardziej misiowaty to mu podpasuja pewnie :) .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X