Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry producenta vs pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry producenta vs pomiary

Temat wielokrotnie poruszany. Zbieznosc deklarowanych parametrow a pomiary.
    Ponizej wklejam parametry DAYTONA RS180-4 i pomiary wykonane sprzetem R&D znanego producenta, z laserem.

Potem wkleje Seasa W18EX001 a w przyszlosci moze cos wiecej dodam.

DAYTON RS180-4:

Last edited by jamess8; 17.02.2018, 06:17.

I jakie wnioski możemy wysunąć ?Czy należy się przejmować podczas projektowania zwrotnicy tym ,że Fs przesunięte jest o 10 Hz jak zwykle ?

Skomentuj

Przy zwrotnicy nie bo tam to i tak nie ma znaczenia (chyba :p ) ale przy strojeniu obudowy jest to problem już.

Skomentuj

A ktoś w ogóle raczy spojrzeć na parametry zmierzone. Bo albo Ja źle widzę albo są nad wyraz zgodne a nawet lepsze od fabrycznych :) Dobra robota !

Skomentuj

A co to znaczy "toto" lepsze parametry?Patrzysz na dane i wiesz z góry ,że będą lepsze ?

Skomentuj

No a czym są parametry jak nie danymi?

@Branza dopiero teraz zobaczyłem na parametry...też jestem zdziwiony jakie zgodne :) . Nawet FS wyszedł niższy niż deklarowany. Nie wiem skąd kolega wziął odchyłkę 10Hz?

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
              A co to znaczy "toto" lepsze parametry?Patrzysz na dane i wiesz z góry ,że będą lepsze ?
              O panie ! Patrze, patrze i zaczynam już słyszeć różnice

Skomentuj

Różnice 2.4 HZ raczej nie usłyszysz no chyba że masz super wybitny słuch mi osobiście ciężko by było to odróżnić i określić czy buda X jest strojona na 37 czy 39 hz
                Czasami zdarza się że producent celowo zaniża parametry głośników aby w razie W klienci były co najwyżej pozytywnie zaskoczeni niż zniesmaczeni że producent je zawyżył .

Skomentuj

Obyda glosniki Dayton i Seas moja kilka lat, nie sa nowe.
                  Seas gra jako sredniotonowy wiec nie jest zbyt obciazany mechanicznie.

Seas Spl 88dB
                  Dayton 86dB

Seas W18EX001:
                  Last edited by jamess8; 18.02.2018, 09:02.

Skomentuj

A ja zapytam innaczej.
                    Pokaż fotki jaj umocowany był głośnik podczas pomiaru.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Myślę, że jeśli
                      Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                      pomiary wykonane sprzetem R&D znanego producenta, z laserem
                      i wiemy, że autor wątku pracuje w branży audio to raczej mamy pewność, że głośnik był zamocowany dobrze
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Myślę, że jeśli

i wiemy, że autor wątku pracuje w branży audio to raczej mamy pewność, że głośnik był zamocowany dobrze
                        Adwokat [emoji16] może jednak niech autor pokaże [emoji16]

Zresztą Dayton jakoś mocno nie odbiega parametrami.

Druga sprawa warunki pomiaru. Pomimo norm wystarczy że w pomieszczeniu będzie inna temperatura i już wyniki będą się różnic.

A tak bez obrażania autora. Ogólnie biorąc jak to w życiu czasem jest. To że ktoś w czymś pracuje nie znaczy że się na tym zna [emoji16]
                        Pracuje z ludźmi co po 2 latach mają pytania jak by pierwszy raz coś robili, ale to nie ja ich zatrudniałem [emoji23]

Skomentuj

Zeby zrobic pomiar z uzyciem lasera i calego systemu Klippela, raczej nalezy rowniez uzyc oryginalnego holdera. Nie wierze, ze ktos ktos wydal gruby hajs na R&D, nie kupil do tego statywu pomiarowego.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                            A tak bez obrażania autora.
                            Tak bez obrażania (trzymając się Twojej nomenklatury) - nie mierz wszystkich miarą ludzi, z którymi pracujesz.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

Tak bez obrażania (trzymając się Twojej nomenklatury) - nie mierz wszystkich miarą ludzi, z którymi pracujesz.
                              Źle zrozumiałeś. Nie mam zastrzeżeń do autora. Zrobił na pewno dobrze.
                              Ale chodziło mi o samo stwierdzenie, że jak ktoś gdzieś pracuje to się na czymś zna. I nie mówię tu o autorze a ogólnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Zeby zrobic pomiar z uzyciem lasera i calego systemu Klippela, raczej nalezy rowniez uzyc oryginalnego holdera. Nie wierze, ze ktos ktos wydal gruby hajs na R&D, nie kupil do tego statywu pomiarowego.

Chciałem z ciekawości zobaczyć jak to wygląda z praktyki.

Ale adwokat Luszti spiął się niepotrzebnie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                                  adwokat Luszti
                                  Ile razy jeszcze masz zamiar w zaowalowany sposób podśmiać się ze mnie?

Gdybyś po prostu napisał, że chcesz z ciekawości zobaczyć jak wygląda takie stanowisko to byłoby OK.
                                  Ale Twoje pytanie sugerowało, że nie masz zaufania do pomiaru dokonanego przez jamesa8, pośrednio podważając jego kompetencje.
                                  A w odpowiedzi na mój post zacząłeś mnie nazywać 'adwokatem' - co także może zostać odebrane w pejoratywny sposób.
                                  Ciekawy sposób prowadzenia dyskusji - podważyć i podśmiać się z innych.

Skomentuj

Nie na temat...

Ile razy jeszcze masz zamiar w zaowalowany sposób podśmiać się ze mnie?

Gdybyś po prostu napisał, że chcesz z ciekawości zobaczyć jak wygląda takie stanowisko to byłoby OK.
                                    Ale Twoje pytanie sugerowało, że nie masz zaufania do pomiaru dokonanego przez jamesa8, pośrednio podważając jego kompetencje.
                                    A w odpowiedzi na mój post zacząłeś mnie nazywać 'adwokatem' - co także może zostać odebrane w pejoratywny sposób.
                                    Ciekawy sposób prowadzenia dyskusji - podważyć i podśmiać się z innych.
                                    Luszti poluzuj. Bo się afera z niczego robi.
                                    Albo ja mam zły dzień albo ty.

Zadaje pytanie autorowi odpowiadasz ty. Mnie w szkole innaczej uczyli. Więc dla tego zasmiałem się, że jesteś adwokat ale w formie żartu nawet emotikon dałem.

Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony. Nie miałem takiego zamiaru.
                                    Myślę, że podajmy sobie wirtualne ręce i wróćmy do tematu.

Skomentuj

Zupelnie niepotrzebne spiecia. Nie zalezy mi na przekonywaniu nikogo do niczego. Bylem na szkoleniu Klippela, moge pokazac certyfikat od Firmy Klippel jak chcesz dowodu😁 Glosnikow rocznie produkujemy tyle ile cale Niemcy aut rocznie.
                                      Last edited by jamess8; 18.02.2018, 21:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                        Zupelnie niepotrzebne spiecia. Nie zalezy mi na przekonywaniu nikogo do niczego. Bylem na szkoleniu z Klippela, moge pokazac certyfikat jak chcesz dowodu[emoji16]
                                        Dobrze napiszę innaczej [emoji4]

Prosze pokaż zdjęcia jak nie problem, jak to wygląda chce zobaczyć z ciekawości. Dziękuję.

I druga sprawa. Nie interesowałem się nigdy normami pomiarów ale czy podają jaka temperatura otoczenia powinna być podczas pomiarów i czy jest określone jakim napięciem się mierzy?

Pamiętam jak kiedyś Soundwave napisał, że w zależności od wartości napięcia inne wyniki wychodzą i, że jak my amatorsko mierzymy np. SW to za małym napięciem szczególnie duże głośniki.

P.S. nie obraź sie certyfikatu nie mam potrzeby oglądać, podziękuje [emoji16]

Last edited by kondrax; 18.02.2018, 21:11.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X