walem juz roznych ustawien w pokoju i nic!!!! czy to win awytlumienia kolumn? czey moze obudow???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Bas słychac nie w kazdym miejscu pokoju, zo zrobic?????probo
Collapse
X
-
tzn ze masz do **** pokoj. Dokladnie tak jak ja. Jesli zmiana ustawienia kolumn w pokoju nie pomaga (pewnie mozliwosc zmian jest ograniczona) to moze pomoze male przemeblowanie.
Napisz moze jakie masz glosniki i jaka powierzchnie pokoju bo moze problem tkwi w za malych glosnikach a w niektorych miejscach jest troche wiecej basu bo akurat tam sie nakladaja fale.
-
To wina fizyki :) Interferencja fal się kałnia, ponadto odbicia i różne inne zjawiska dochodzą. Niestey im bardziej zagracony pokój tym gorszy dźwięk będzie... radzę się troszkę pomęczyć i szukac dalej. Jedno jest pewne..nie mam możliwości by w każdym miejscu bass był taki sam(mam na myśli typowo zagracony pokój oczywiście)
Skomentuj
-
Nie prawdą jest, ze im bardziej zagracony pokój tym gorzej. Niskie częstotliwością są trudne do wytłumienia. Potrzebne w tym celu są specjalne ustroje rezonatorowe. Dla wyższych częstotliwości istotny jest wystrój pokoju, a konkretnie pochłanianie jakie zapewniają struktury w nim występujące. W rogach jest największy bas bo występują w nich mody drgań pomieszczenia. Także zaopatrz swój sprzęt w odpowiednie głośniki, bądż o odpowiedniej mocy wzmacniacz i wtedy napewno będziesz zadowolony z niskich f. Głośnik niskotonowy mam charakterystykę dookólną także postaw go koło siebie i słuchaj bo tam uzyskujesz najwyższy poziom dźwięku. W miarę odłegłości maleje "szybko" poziom aż do odległości ktytycznej. Zmieścisz się w niej i będziesz miał to co na maxa jesteś w stanie uzyskać.
Pozdro
Skomentuj
-
Zamieszczone przez batonxW rogach jest największy bas bo występują w nich mody drgań pomieszczenia.
Prawda jest taka, że im pomieszczenie jest mniejsze, tym trudniej jest w nim poprawnie odtworzyć niskie częstotliwości. Nie chodzi o to, że w małych pomieszczeniach nie słychać basu, jak niektórzy myślą, ale występują wtedy znaczne nierównomierności.
Pomieszczenie stanowi układ rezonansowy, więc te nierównomierności zależą od poszczególnych wymiarów, stopnia wytłumienia (w układach rezonansowych współczynnik tłumienia określa dobroć układu rezonansowego, a więc to jak znaczny jest rezonans i w jak szerokim paśmie częstotliwości występuje).
Zgodnie z teorią falową, czyli w założeniu, że dźwięk w pomieszczeniu przenoszony jest poprzez jego rezonanse, im większe jest pomieszczenie, tym bliżej siebie znajdują się częstotliwości drgań własnych (czyli górki i dołki są na charakterystyce bliżej siebie), im pomieszczenie jest bardziej wytłumione (czyli mniejsza dobroć układu) tym charakterystyka bardziej płaska. Skrajnym przypadkiem jest np. komora bezechowa, która jest pomieszczeniem bardzo silnie wytłumionym (bardzo niska dobroć), dzięki temu jej charakterystyka częstotliwościowa jest bardzo płaska.
Więc rada dla kolegi: Jeśli chcesz się pozbyć rezonansów, zbuduj komorę bezechowąa tak serio, to znajdź sobie w pokoju takie miejsce, w którym dobrze słychać bas.
Skomentuj
-
http://republika.pl/audioton/akustyka-pokoju.html
http://republika.pl/audioton/ustawiamy-sluchamy.html
i do tego warto wiedzieć o subwooferku że:
1. Umieszczenie subwoofera mniej więcej w środku pokoju. Bas będzie najbardziej precyzyjny, chociaż nieco słabszy.
2. Umieszczenie subwoofera blisko ściany pomieszczenia zwykle powoduje, że basu jest dużo i jest w miarę precyzyjny.
3. Największy bas uzyskamy ustawiając nasz sub w którymś z rogów naszego pokoju, lecz będzie on mało precyzyjny.
takie 3 grosze ze strony audioton
Skomentuj
-
Każda płaszczyzna podbija bas o 3dB względem suba swobodnie zawieszonego.
W rogu mamy 9dB więcej, ale jego kontrola nie jest już taka dobra.
Apropos małych pomieszczeń - słyszeliście o basie pneumatycznym (dawno o tym czytałem więc nie wiem czy nazwa mi się nie popierdzieliła) - to bas poniżej częstotliwości rezonansowej pomieszczenia, podobno znacznie lepszy od "zwykłego" basu bo nie wpływa na niego żaden element owego pomieszczenia.
Skomentuj
-
Rezonansu żeczy codziennego użytku oraz samego pokoju nigdy się nieuniknie w normalnych pokojach, chyba że człowiek zainstaluje sobie różnego rodzaju maty wygłuszające a jeden pokój przeznaczy tylko i wyłącznie na słuchanie muzyki i oglądanie filmów.
Ps.Czy jak ktoś pisaał o tej komorze bez dechowej to chodziło mu o miejsce w którym nie można oddychać czy nie ma tam poprostu desek :P
Skomentuj
-
Pomijając grające szklanki :> Nie to chciałem przekazać
Jest to powiązanie ze strojeniem głośników niskotonowych. Podobno do małych pomieszczeń nie warto nisko stroić subwoofera, bo i tak nie usłyszymy tego niskiego basu (wielkokrotnie wałkowane na tym forum), ale istnieje coś takiego jak bas pneumatyczny, są to częstotliwości tylko i wyłącznie poniżej częstotliwości rezonansowej "komory odsłuchowej".
Dlaczego "komory"? a nie "pomieszczenia"? Otóż bas pneumatyczny słyszymy w słuchawkach! Dlatego też nawet w 10m^2 można usłyszeć, choćby 20Hz.
Skomentuj
Skomentuj