Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór obudowy do Visaton K100V oraz Monacor SPX-31M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór obudowy do Visaton K100V oraz Monacor SPX-31M

Parametry głośników tutaj:
    Visaton KT 100 V - 4 ohm
    Monacor SPX-31M

Mi wyszło w Winisd:
    Visaton: Skrzynia 8 litrów strojenie na 37Hz, BR śr. 3cm długości 17 cm
    Monacor: Skrzynia 5 litrów strojenie na 80Hz, i tutaj mam problemy z BR może zrobic szczelinę bo BR wychodzi bardzo długi.

Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
    Kuba

Podstawowe parametry dla tych głośników do obliczenia obudowy to : fs ,Qts i Vas .Znajdziesz je to je przedstaw i potem pogadamy .Jak widać wszystkim już się znudziło powtarzać to samo milion razy .

Skomentuj

Wszystkie te parametry są pod linkami z pierwszego postu..

Skomentuj

To podaj jakie dla Visatona ? Monacora można olać
        Last edited by czart; 24.02.2018, 16:37.

Skomentuj

KT 100 V - 4 Ohm:
          fs = 37 Hz
          Qts = 0.43
          Vas = 9.8 l
          :)

Skomentuj

Zatem Vb=13 l ,Fb =33 Hz i od takich wyżyłowanych danych zaczynamy .Rura może zostać .Potem posługując się pomiarem impedancji zmniejszamy objętość do momentu aż stwierdzimy ,że jest dobrze I na pewno zjedziemy z objętością poniżej 10 l .A jak stwierdzić ,że jest dobrze ?Odpowiedzi są w tutorialach i w odsłuchach

Skomentuj

Nie prościej na podstawie elementów zasymulować jakąś rozsądną obudowę dla głośnika tego rozmiaru?

Skomentuj

Zobacz Oscar jak taki gość pod tytułem "apeczysław" zaniemówił ,zatem po co my się tu trudzimy ?Uważam ,że lepiej jest pracować ,a nie symulować ,to wszystko

Skomentuj

A ja uważam że lepiej jest samemu pomierzyć parametry t/s takiego głośnika i zrobić na ich podstawie symulację. Będzie dokładna i szybsza do zrobienia. Dodatkowo będzie można przetestować kilka wariantów w kilka minut :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                    Zobacz Oscar jak taki gość pod tytułem "apeczysław" zaniemówił ,zatem po co my się tu trudzimy ?Uważam ,że lepiej jest pracować ,a nie symulować ,to wszystko
                    Jestem jestem nie przyszło mi powiadomienie :) Robie Visatona w 8 litrach i BR śr. 3 dł. 16 cm.
                    Nie wiem jak z Monacorem bo mi wychodzi jakiś nie naturalna długość BR :) Na jakiejś niemieckiej stronie było zalecane 4,8 L i BR śr. 3 dł. 6cm zastanawiam się nad szczeliną.

Skomentuj

No dobra ale co to ma w ogóle być? Bo jak to ma być kolumna w tzw. Systemie fast to nie widzę sensu tak wysilać monacora. Można by to wszystko wyżej uciąć na dajmy 300-400Hz. Będziesz miał jakąś zwrotnicę do tego czy jak? Napisz więcej szczegółów.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Były kolumny w k+t na tym visatonie i na monacorze. Nie były chyba w jednej konstrukcji ale na pewno byś coś podpatrzył.
                      Last edited by Oskar29; 27.02.2018, 10:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        No dobra ale co to ma w ogóle być? Bo jak to ma być kolumna w tzw. Systemie fast to nie widzę sensu tak wysilać monacora. Można by to wszystko wyżej uciąć na dajmy 300-400Hz. Będziesz miał jakąś zwrotnicę do tego czy jak? Napisz więcej szczegółów.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Były kolumny w k+t na tym visatonie i na monacorze. Nie były chyba w jednej konstrukcji ale na pewno byś coś podpatrzył.
                        To będzie tani głośnik bluetooth. 3 osobne komory w jednej obudowie. 2x Monacor i 1 x Visaton. Wzmacniacz TPA 3116 2x50W plus 1x100 W.

Skomentuj

Zrobione.

Gra to mniej więcej tak:
                          Last edited by apeczyslaw; 29.03.2018, 14:27.

Skomentuj

Czaruję...
                          X