Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer na STX

Witam.
    Jestem tu nowy . więc parę słów o sobie . Skoń„czył‚em 60 lat, i mam okreśone gusta. Lubię™ mocny, niski z wykopem bas i szeroką płynącą górą średnicę i lekką górę. Czyli lekko w środku i górą,… ale mocno dołem, naprawdę mocno doł‚em.
    Zmienił‚em kino domowe z Panasonika SA- HE 100, na ONKYO TX NR 656 .
    Do tej pory ( z Panasonikiem) używałem kolumn frontowych Technics SB-T200 i subwoofera Jamo E4sub1, reszta Jamo . ale bez sSzaleństw, dwudroże surroundy.
    Zrobiłem dwie kolumny na STX W.18.200.8.MCX plus T.10.200.8.ALX w obudowach zamkniętychh 9 l. Filtry z forum. Robią jako frontowe. Zrobię je chyba jeszcze raz w 16 litrowych obudowach zamknię™tych. Subwoofer dalej Jamo.

Srednica i góra oczarowały mnie mnie. Dół‚ to porażka, parę™ watów więcej i słychać jak membrana ‡ subwoofera wali o spód magnesu.
    Wychodzi na to ,że muszę zrobić porządny, , mocny, subwoofer.Myślę™ o W.27.400.8.MC lub W.32.500.8.MC z STX. Może nawet w tandemie, czyli z z komorą izobaryczną…? To chyba byłaby najlepsza opcja.

Pytanie ,który z głośników wybrać.

Mam specyficzne warunki odsł‚uchu, niby pomieszczenie wytłumione, ale najlepiej brzmi pojedynczy subwoofer i monitory od 70 Hz w górę™. Resztę musi zapełnić subwoofer. Jestem elektronikiem z zawodu, wię™c wzmacniacz do subwoofera to nie jest dla mnie problem.
    Proszę™ o rady.
    Ps.
    Hmm dziwne litery sie pokazują, o co chodzi?
    Last edited by wapniak; 25.02.2018, 12:11.

Temat do przeniesienia, dział akustyka.
    Dziwne litery, może masz problem z językiem w systemie, polski programista?

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
      Dziwne litery, może masz problem z językiem w systemie, polski programista?
      forum tak ma. Jak długo piszesz posta to tak sie robi. Trzeba na koniec skopiować treść i wkleić to co przed chwilą skopiowałeś. Wiem że głupie się wydaje ale pomaga .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie prościej było by zrobić po prostu te kolumny w b-r i byłby spokój? Jak duże jest pomieszczenie w którym to gra?

Skomentuj

Pomieszczenie ma jakieś 30 m 2. Ale przedzielone jest ladą, do tego obudową kominka i robi się straszny kociokwik przy dwóch kolumnach pełnopasmowych. Te monitorki zrobię jeszcze raz w większych obudowach zamkniętych, będą jeszcze szybsze, chociaż już wydają się fajne.
        Sub musi być jeden, więc wypadałoby zrobić go "wypasionego" . Stąd prośba o rady jakiego potwora zbudować. Naczytałem się sporo, i skłaniam się ku małej obudowie z tandemem głośników i szczelinowym br.
        Nie wiem jednak , czy to optymalny wybór. Czytanie a posłuchanie to dwie różne rzeczy. Tu brak mi doświadczenia.

Ps. Tematu bym nie przenosił, ten subwoofer zbuduję i będzie tu opis.
        Last edited by wapniak; 28.02.2018, 18:21.

Skomentuj

Do 30m2 chcesz małe głośniki? Lepiej duży . Może coś takiego? https://stx.pl/w-27-500-8-fcx.html https://stx.pl/w-22-250-8-fcx.html

Skomentuj

Obudowy robię ze sklejki 18 mm i płyty mdf 10 mm na odgrodę B_R oraz "zewnętrzny " przód kryjący brzeg głośnika, czyli udający podfrezowanie..
            Wymiary zewnętrzne skrzynki to szerokość 337 mm głębokość 459 mm i wysokość 520 mm.
            Tunel b-r ma wysokość 50 mm i szerokość 264 mm. Przedzielony jest na dwa przekroje, większy ma 95 cm2, długość tunelu to 670mm
            Cały tunel jest dla pojedynczego głośnika, 95 cm dla 2 głośników w tandemie. Nie wiem jak to będzie brzmiało, więc przygotowałem skrzynkę pod dwa warianty.
            Przednia ścianka jest odejmowana, będzie przykręcona poprzez uszczelkę do skrzynki wkrętami do drewna. To na wypadek awarii wewnętrznego głośnika.

Głośniki będą W.27.400.8.MC

Last edited by wapniak; 16.03.2018, 15:23.

Skomentuj

Kolumnę poskładałem , gra na razie na wzmacniaczu od suba Jamo. Myślę , że docelowo wzmacniacz 200W w zupełności wystarczy. Efektywność suba jest bardzo wysoka. Trzęsie meblami już gdzieś przy 30 - 40W.
              Głośniki 27/400 STX wydaja się być stworzone do tego rodzaju rozwiązań. Sub gra pełnym basem, dosłownie gra a nie tylko porykuje, zarówno kontrabas jak i gitara basowa są tak odtwarzane, że można wyłapywać potknięcia muzyków .
              Bas im niższy, tym bardziej potężny. W okolicach pustej najgrubszej struny gitary basowej w okolicach B-R zaczyna robić się przeciąg. Czyli tak jak ma być. Ile to jest w Hz nie wiem, bo nie mam czym zmierzyć.
              Za utwory referencyjne posłużyła mi CD ciemna strona księżyca zwłaszcza "Us and Them" powala na kolana, chociaż nie tylko ten kawałek, oraz nagranie koncertowe "In the flesh" Watersa z Rose Garden w 2000 r. Jest ono o tyle cenne , bo koncertowe i nie epatuje tak infradźwiękami jak ciemna strona. Pozwala ocenić całe spektrum basu.
              Odtwarzane na blu rayu Sony. Amplituner onkyo jak z pierwszego posta.
              Sub najlepiej działa z zatkaną mniejszą częścią B-Ra. Całkiem otwarty br wywołuje swą siłą niepokój u słuchacza na dźwiękach zbliżonych do 40 Hz, czyli nieco za wysoko.
              Przy zasłoniętej mniejszej części br pojemność obudowy to gdzieś około 35 l. Można by, gdyby ktoś chciał pójść tą drogą, wydłużyć tunel na górną ściankę kolumny i nieco zwiększyć przekrój BRa, chociaż tak jak jest, jest naprawdę rewelacyjnie. Dodatkowy bonus dla mnie to idealne współbrzmienie z głośnikami ( satelitkami , które robią za fronty) , które zrobiłem wcześniej. Nic niczemu nie przeszkadza. Przy okazji okazało się , że te 18 cm STXy z satelitek mogłyby robić za głośniki gitarowe. W Dogs-ach czterech gitarzystów robi robotę. Kto ma tę płytkę, wie o czym mówię.
              To chyba wszystko w tym temacie.
              Pozdrawiam forumowiczów serdecznie. To dzięki Wam i Waszej wiedzy to zbudowałem.

Skomentuj

Marian miał ten głośnik i sobie chwalił. Ja mam W32, czyli większego brata, sprawdzając co potrafi w 50litrach, nadaje się bardzo dobrze do muzyki, nieprzeciaga, energiczny bass, słabiej do kina. Ale jeden, jak i drugi, wymaga mocnego wzmacniacza.
                Gratulacje za projekt!

Skomentuj

Trochę popracowałem przy subie.
                  Wypełniłem przestrzeń komory izobarycznej dwoma kawałkami styroduru ( taki z leroya) o grubości 48 mm. Kawałki o wymiarach zewnętrznych 300x300 mm z wyciętym otworem 200 mm.
                  Ten od strony wewnętrznego głośnika sfazowałem 15 mm na stronę pod kątem 45 st. Utworzyło to miejsce na ruchy kołnierza membrany.
                  Tym sposobem zmniejszyłem pojemność komory o prawie 6 litrów.
                  Bas stał się znacznie twardszy, mocniej słychać pierwsze uderzenie w struny, znacznie szybsza jest "prawa stopa perkusisty".
                  Wyrównało się też pasmo subwoofera w ten sposób, że głośniejsze stały się wyższe basy. Miękkie doły basu raczej się nie zmieniły.
                  Generalnie sub brzmi bardziej agresywnie, zwłaszcza w KD.
                  Okazało się, że poprzez zmianę wypełnienia komory izobarycznej można kształtować charakterystykę suba.

Skomentuj

Czaruję...
                  X