Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.27.500.8.FCX pomoc w budowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX W.27.500.8.FCX pomoc w budowie

Witam posiadam głośnik STX W.27.500.8.FCX, w najbliższym czasie zaczynam budowę, początkowo miał być sub pasywny, ale stwierdziłem że lepiej zrobię kolumnę czyli 3 głośniki nisko, średnio i wysoko tonowy. Jestem początkujący ale mam doświadczenie w obróbce drewna, płyt itp. (mam to często w pracy) więc nie będę miał problemu z zbudowanie wielokąta. mam takie pytania:

1. Jak dopasować do tego niskotonowca głośnik średnio i wysoko tonowy? czym się kierować jak to dopasować co muszę wiedzieć?
    2. licząc symulacje na winISD jest problem z rurą BR, wychodzi rura 63mm srednica, dluga 220mm czy to wystarczy? jak mam dopasować rurę BR żeby miało to ręce i nogi?
    3. przy różnych symulacjach wychodzi pojemność skrzyni około 45 litrów (około 30hz) czy to nie jest za mało?

proszę o parady, sugestię.

...a co ze zwrotnicą ?

Skomentuj

zwrotnica też będzie, zrobię sam albo dam komuś do zrobienia

Skomentuj

Może zrób jakiś gotowy projekt będzie łatwiej... zaraz koledzy wyjaśnią dlaczego może https://diyaudio.pl/showthread.php/2...jekt-by-LuSzTi sam takie mam ( do sprzedania ) i grają bardzo fajnie.

Skomentuj

Wytłumacz nam jeszcze po co Ci 3 głośniki 27cm na kolumnę? Masz 50m2 do nagłośnienia czy jak :p ?

Skomentuj

wkradł mi sie mały bład przepraszam :) mam jeden głośnik 27 cm i chce dobrać do niego jeden sredniotonowy, jeden wysokotonowy. Druga kolumna będzie identyczna. Tylko mam pytanie czy rura do BR o srednicy 63mm dluga na 220mm wystarczy? bo tak wychodzi mi wg symulacji, czym większa średnica tym dłuższa rura, minimalna wychodzi 52mm srednica.

Skomentuj

Do głośnika 27 to za mało. Nie lepiej jakąś gotową konstrukcję od nas z forum? Będzie drożej pewnie, ale na pewno lepiej.

Skomentuj

Czaruję...
              X