Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna centralna do KD 2 x Visaton AL130 + kopułka Satori TW29R - closed czy BR?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna centralna do KD 2 x Visaton AL130 + kopułka Satori TW29R - closed czy BR?

Witam

Posiadam w tej chwili takie kolumny:
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ighlight=al170

Teraz naszło mnie na dołożenie głośnika centralnego i uruchomienie systemu KD (na tyły mam jakieś tam Yamahy - docelowo też pewnie wymienię chociaż niekoniecznie na takie drogie głośniki). Chodzi o to, że zdecydowałem się na zrobienie centralnego głośnika pasującego do przodów więc wybór padł na 2xAL130 + TW29R.

I teraz mam dylemat - oczywiście ze względu na wymiary. Mogę zrobić kolumnę BR ale to wychodzi jakieś 20l netto i to jest trochę spory klocek do położenia pod TV. Mogę też zrobić obudowę zamkniętą - i tu wg zaleceń producenta dla dwóch AL130 wystarczy mi 10l. Wtedy QTC=0,72. Tylko oczywiście ucierpi na tym zejście (80 - 90Hz przy zamkniętej).

Pytanie czy w przypadku centralnego potrzebuję schodzić niżej? Różne źródła związane z audio podają, że kolumna centralna też gra pełnym pasmem, ale czy te 80-90Hz nie wystarczy? Jakie są wasze opinie w tym temacie?

A centralna kolumna to nie odtwarza dialogów przede wszystkim? Zawsze mi się tak wydawało? Też mnie zaciekawiles teraz :p .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      A centralna kolumna to nie odtwarza dialogów przede wszystkim? Zawsze mi się tak wydawało? Też mnie zaciekawiles teraz
      Co chciałeś przez to powiedzieć?
      Że niższe pasmo nie potrzebne?
      Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
      Proponuję więcej konkretów, mniej spamu.

Zamieszczone przez buda102 Zobacz posta
      Różne źródła związane z audio podają, że kolumna centralna też gra pełnym pasmem, ale czy te 80-90Hz nie wystarczy?
      Tak, kolumna centralna gra pełnym pasmem (tzn. nie wliczając w to odcięcie między subem).
      Jeśli postawisz za centralkę satelitkę z zestawu komputerowego, to dialogi będą brzmieć jak ze starego radia.
      Po za tym w centralce nie tylko są same dialogi.
      Im lepszą kolumnę wykonasz tym lepszy będzie dźwięk.
      W kinie suba ustawia się dość nisko więc istnieje ryzyko dziury w paśmie między centralką a subem jeśli dolne pasmo przetwarzania centralki będzie zbyt wysokie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Co chciałeś przez to powiedzieć?
        Że niższe pasmo nie potrzebne?
        Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
        Proponuję więcej konkretów, mniej spamu.
        Dokładnie to co napisałem.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.

Przychylam się raczej do tego, że jednak kolumna centralna nie jest tylko od dialogów.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          W kinie suba ustawia się dość nisko więc istnieje ryzyko dziury w paśmie między centralką a subem jeśli dolne pasmo przetwarzania centralki będzie zbyt wysokie.
          Na razie nie będzie w ogóle suba więc tym bardziej chyba pasuje zrobić BR...

Skomentuj

Jeśli filmy będą z lektorem to tak kolumna centralna będzie od dialogów a raczej monologu bo tak jakoś dziwnie są miksowane, ale od dawna kolumna centralna nie ma tylko ścieżki dialogowej, ba stwierdził bym nawet że najwięcej w kinie ona ma oddania ze ścieżki dźwiękowej, dobrze to widać np na gwiezdnych wojnach gdzie wyłączenie centralnego powoduje że w przednich jest tylko tło do sytuacji, oczywiście co innego sceny walk . Z pełnopasmowym 2 x 165mm w BR miałem tylko raz problem przy jakimś kanale w tv który musiał mieć sztucznie podbite niskie pasmo co powodowało że mowa miała bardzo niski i podbity akcent i to w sumie jedyny taki przypadek. Sam będę też próbować z głośnikami w obudowie zamkniętej, z resztą to projekt Borysa z 2 vifa ne123

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez buda102 Zobacz posta

Na razie nie będzie w ogóle suba więc tym bardziej chyba pasuje zrobić BR...
            Niestety bez tego się nie obejdziesz, będzie czegoś brakowało bo to osobna ścieżka a miksowanie jej na inne kanały średnio wychodzi i niestety głośniki nie oddadzą niskiego zejścia z dobrego suba

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              Niestety bez tego się nie obejdziesz, będzie czegoś brakowało bo to osobna ścieżka a miksowanie jej na inne kanały średnio wychodzi i niestety głośniki nie oddadzą niskiego zejścia z dobrego suba
              Mam świadomość tego faktu :-) Ale po kolei wszystko bo to jednak trochę kosztuje :-)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Odgrzebuję, bo troszkę się zmieniło. A mianowicie będzie sub. Już jedzie.

Czy to coś zmienia? W sensie jeśli najniższe częstotliwości "oddam" subowi to można się spodziewać różnicy jeśli centralny będzie w BR zamiast w zamkniętej?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                X