Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2way obudowa zamknieta - pomoc w wyborze przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2way obudowa zamknieta - pomoc w wyborze przetworników

Witam
    Chce wrócić troche do Diy i tu potrzebuje waszej pomocy. Mam ochote na dosc male monitory, najlepiej ok 15l nie wiecej. Choc 16 tez ale 20 juz beda za duże raczej. Ma to być 2 way w obudowie tylko i wylącznie zamknietej wiec to zdecydowanie ogranicza dobór niskotonowego. Mowimy o zestawie z wyzszej półki. Myśle że na same przetworniki jestem w stanie przeznaczyć ok 4000zł.
    Co do moich preferencji. Bardzo podoba mi sie charakter brzmienia excela magnezowego 15cm choć w moim projekcie w grę wchodzą raczej 18cm. Co do wysokich, tu jest problem bo malo mi sie podoba. Preferencje mam takie że musi być bardzo detaliczny i muzykalny, chetnie z lekko unoszącą sie charką, lubie ten lekki pogłos góry. Glosniki nie natarczywe i nie agrezywne. Mile i muzykalne w przekazie. Aklualnie ma 2x hds 180 i hds tweeter i srednio mi to odpowiada.
    Monitory najlepiej by nie miały dużego zapotrzebowania na moc :p
    Coś co zagra bardzo przyjemnie już nawet cichutko... bo mój obecny zestaw potrzebuje watów i podkręcenia gałki głośności by zagrało to w miare ok. Teraz dla rozgrzewki zrobiłem sobie monitorki na da175 i jeszcze duńskiej vifie dx25, znalazłem w szafie i po raz kolejny stwierdzam że aluminiowy niskotonowy też mi odpowiada. I w gruncie rzeczy ten da175 gra na basie np bardzo ok. Ale szukam czegoś lepszego.
    Oczywiście w gre wchodzą tylko gotowe projekty do których jest zwrotnica, podział najlepiej jak najniżej te da175 i vifa mają 1700hz ( choć tu sie nie upieram bo wiadomo że jest to uzalenione od głośników)
    Wysokotonowy nie musi mieć ferrofluidu bo bez niego brzmi to lepiej a jak wspomniałem mają być do lekkiego słuchania, ale też sie nie upieram.

A tutaj macie wspomniane monitory na szybko z da175 i vifa dx25 ( z przemalowanym frontem)

Maly monitor OZ, z fajnym basem, slyszalnym na niskich poziomach, latwy do napedzenia = to sie nie uda :)

Skomentuj

Uda sie uda :) łatwy do napedzenia miałem raczej na mysli normalnie ok 100w ale żeby już grając dość cicho by ten bas był. Z tego co sie zorientowalem revelator 8r sie nadaje do zamknietej ale nie wiem czy bedzie mi odpowiadał. Szukam czegos ogólnie egzotycznego, nie zeykła celuloza... ma być fajnie i dobrze po prostu. Z głównym warunkiem obudowy zamkniętej. I detaliczna góra, muzykalny środek jak w excelu seasa magnezowego

Skomentuj

Pogromca dobrze prawi - sensowne OZ to od 8 cali :) Nawet takie popełniłem w kulce Nebuli :)
        Najciekawszym brzmieniowo maluchem jaki ostatnio robiłem do właśnie takiego spokojnego słuchania był

MW16P-4 i Beryl

Jak nie lubisz BR to Zrób MB z niskim strojeniem i będzie Malina.

Skomentuj

Nie to że nie lubie, mam br i mam zamknietą oprócz tego przerabiałem suby i takie i taki i mam obecnie z 2xmb xls peerles i zawsze bardziej mi się podobały te konstrukcje w bydach zamknietych. Stąd taki zestaw chce teraz zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
            Z tego co sie zorientowalem revelator 8r sie nadaje do zamknietej
            - Tak Rewelatory 18 grają w zamkniętej ale ze skutecznością maks 82dB - Czeski Xavian robił takie kolumny na Nich. A tak niska skuteczność nie wróży dobrego grania przy bardzo cichym słuchaniu - ogólnie revelatory wolą grać głośniej i pokazywać co potrafią :)
            W naturze wszystko ma swoje zależności
            - więc minimum 8 cali i najlepiej 3 drogi aby to miało ręce i nogi
            - albo mniejszy głośnik i bardzo niska sprawność bo będzie trzeba mocno kompensować aby bas był na poziomie.

Dodatkowym utrudnieniem Dla Ciebie jest to że chcesz kopiować gotowy projekt - a takiego który spełni twoje wymagania zapewne nie znajdziesz.
            Last edited by Zap Projekt; 17.03.2018, 00:47.

Skomentuj

MW16P-4 i Beryl - masz to dalej ? Bardzo chetnie poslucham berylu... skąd jesteś?

Skomentuj

Nie nie już nie mam - Kolumny zostały wykończone i mają swojego właściciela.
                Beryl SB ze względu na swoją niską cenę i jakość nie gorszą niż 2 razy droższe Scany i Seasy stał się bardzo popularny i wiele osób go kupiło. Więc jak popytasz to zapewne ktoś się znajdzie w okolicy i może nawet będzie miał sensowną aplikacje i filtracje.

Skomentuj

Serio żadnych pomysłów/propozycji? Zmartwiliście mnie... jak sie nic ciekawego i bardziej egzotycznego nie znajdzie to bedzie trzeba scan speaki... choc chciałem jakieś bardziej wyszukane.

Skomentuj

Ja bym próbował 3Way i na basie widział TIW200xs, tp głośnik do BR i OZ. Tylko moc to trochę więcej jak 100W i to jeszcze 8R... To niestety jest też niskoefektywny głośnik.

Skomentuj

Trudno cos poradzic, gdy kolega chce naginac prawa fizyki :P

Skomentuj

A może mała ATL ? Przy niskim poziomie głośności zagra niskim basem a przy odpowiednim głośniku buda może mieć całkiem zgrabne wymiary ....zaczynam świrować na temat tych obudów za nie długo zacznę robić karmniki dla ptaków z Linnią transmisyjną
                        Last edited by kokoelloko; 20.03.2018, 13:05.

Skomentuj

A i owszem, ATL to wlasnie potrafi. Dobra sprawnosc i niski bas przy niskim poziomie glosnosci :)

Skomentuj

To może inaczej, rzucajcie propozycje najlepszych zestawów jakie przychodzą wam do głowy, 2-way w niedużych obudowach zamknietych... tak samo jak poprzednio, gotowe projekty zwrotnic, chyba że ktoś się podejmie zaprojektowania. Szukam od kilku dni czegoś na zagranicznych forach ale ciężko to idzie bo mam małą wiedze odnośnie głośników nadających się do obudów zamknietych bo tak po glośnikach możnaby szukać.

Skomentuj

Po prostu dzisiaj głośniki są tak robione żeby dało się ich użyć również w obudowie b-r. Każdy, albo prawie każdy, to wykorzystuje .

Skomentuj

Mały i bardzo dobry z wyższej półki do OZ mmhh 8955A , 26W/4558T00 Mniejszych nie znam :). Mi się jakoś małe OZ kojarzy z tanimi głośnikami z wywaloną dobrocią.

Skomentuj

Moja propozycja monitora ale niezbyt grający basem, trzeba by wspomagać go lub pokusić się o dwa głośniki w większej obudowie.
                                  http://www.visaton.de/en/products/2-...rs/la-belle-cr
                                  Kolejny projekt ale też mały piździk:
                                  http://www.visaton.de/en/products/2-...akers/studio-2

Myślę jednak że żaden oczekiwań nie spełni ale może ktoś inny szuka monitorów w obudowie zamkniętej.

Skomentuj

Z tej kolumny na al to zadziwiający bas jest na wykresie :) . Nisko schodziło jak na tak mały głośnik w oz.

Skomentuj

To już chyba bym wolał al170 jak wspomnialem faje sa alu, kiedyś miałem suba małego z 20 czy 25 alu vosatona i był bardzo przyjemny
                                      http://www.visaton.de/de/produkte/hi...oxen/bijou-170
                                      Do tego mamy tu lepszy wysokotonowy. Słyszeliście go ? Warty zakupu ?

Skomentuj

KE25SC jest drogi ale znany na forum, jedni go kochają inni nietolerują, o nim znajdziesz notki w zestawie gotowych projektów accuton z visatonem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X