Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA 3WC by Troels

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SBA 3WC by Troels

Cześć i czołem, pytacie skąd się wziąłem... jestem wesoły Romek ...

Całkiem przypadkiem udało mi się dorwać schemat zwrotnicy do projektu SBA 3WC Troelsa.

http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm

W związku z tym postanowiłem budować ten projekt, nie mniej jednak konstrukcja ta trochę spędza mi sen z powiek. Chodzi mi o płytę pod SB12 i SB23. Czy nie dałoby rady fizycznie (nie zmieniając zwrotnicy) wymyślić czegoś innego np. waveguide czy równa płyta ale wyfrezowany waveguide ?

Druga kwestia to litraż. Troels przewidział obudowę 40 litrów brutto. Odliczając od tego 3,3 litra dla średniaka, pozostaje ~36,7 litrów. Zostawić taki litraż czy mogę zmienić ? Jaki litraż byście proponowali dla tego papierowego SB23 ?
    Last edited by SeenT; 18.03.2018, 11:52.

Zamieszczone przez SeenT Zobacz posta
    Czy nie dałoby rady fizycznie (nie zmieniając zwrotnicy) wymyślić czegoś innego np. waveguide czy równa płyta ale wyfrezowany waveguide ?
    WG zmienia charakterystykę przenoszenia głośnika.
    Po za tym ten kant pod wysokotonówką również wprowadza pewne zmiany na charakterystyce.

PS. wklej do swojego posta zdjęcie tych kolumn aby było wiadomo o jakich mowa.

Skomentuj

Czyli nic więcej nie wskóram, wszystko mi się podoba tylko ten offset. Miałem na myśli coś w tym stylu. Dayton coś takiego produkuje.

Last edited by SeenT; 18.03.2018, 12:10.

Skomentuj

Łoo jeny, znowu to samo. Szanowny kolego. Zasada jest prosta. Jak masz zwrotnice do projektu, to robisz calosc dokladnie tak, jak ktos ktos zaprojektowal. Jesli Ci sie nie podoba, to mozesz zaprojektowac cos we wlasnym zakresie, albo poszukac zupelnie innego projektu.

Skomentuj

Zapytałem tylko, uraziłem tym kogoś ?

Skomentuj

Nie uraziles, ale juz o to pytales i dostales odpowiedz, ktora widocznie Ci nie pasowala i pytasz po raz kolejny. :)

Skomentuj

Nie mogę zmienić nawet litrażu i strojenia ? wg mojej wizji w WINISD ?

Skomentuj

Możesz jeśli chcesz.

Skomentuj

Jak widać szanowny kolega Pogromca twierdzi, że nie mogę nic zrobić.

Skomentuj

Nie twierdze, ze nie mozesz. Mozesz zrobic co chcesz, tylko musisz miec swiadomosc tego, co ulegnie zmianie i jak to wplynie na odbior dzwieku calosci. Poza tym pytasz nas o strojenie basu, wiec chyba nie do konca wiesz co chcesz zmienic. Cos bys zmienil, ale nie wiesz co. Dla mnie ten projekt jest kompletny i nie ma potrzeby wprowadzac w nim zadnych zmian, chyba ze stosujac lepsze komponenty zwrotnicy.

Skomentuj

Strojenie i pojemność komory dla niskotonowca to jedno a rozstaw położenie głośników i ich dobór to drugie , integralną częścią projektu jest właśnie rozstaw przetworników względem frontu i odległości między nimi nie wspominając już o samych przetwornikach które muszą być takie same jak w oryg. projekcie są oczywiście pewne wyjątki ale to raczej rzadkość

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Nie twierdze, ze nie mozesz. Mozesz zrobic co chcesz, tylko musisz miec swiadomosc tego, co ulegnie zmianie i jak to wplynie na odbior dzwieku calosci. Poza tym pytasz nas o strojenie basu, wiec chyba nie do konca wiesz co chcesz zmienic. Cos bys zmienil, ale nie wiesz co. Dla mnie ten projekt jest kompletny i nie ma potrzeby wprowadzac w nim zadnych zmian, chyba ze stosujac lepsze komponenty zwrotnicy.
                        Pytam bo jeden z użytkowników (KonradRak) w którymś temacie pisał, że ten głośnik trzeba dać w 50 litrach a tu jest 36 litrów. Jest dość spora różnica. I o to w zasadzie mi chodziło już pomijając ten schodek w konstrukcji frontu, tylko lepiej było od początku się przyczepić niż coś o tym wspomnieć, prawda ?

Skomentuj

A nie prosciej bylo i lepiej dla swojego doswiadczenia, zadac sobie trud i najpierw sprawdzic w symulacji oryginal oraz proponowane 50 litrow? Pomysl jak musialby wygladac ten monitor z pojemnoscia netto 50 litrow? Koncepcja Troelsa to monitor, nie kolumna podlogowa, wiec pojemnosc zostala dobrana w sposob optymalny.

Skomentuj

Przyznaje się do małego błędu bo nie wspomniałem o tym, że to będzie podłogówka, więc wszak możliwa jest zmiana litrażu. Symulowałem już to bardzo dawno temu, jeszcze za nim zdobyłem schemat. Troels mógł równie dobrze zrobić podłogówkę a nie monitor wówczas zmieniłby litraż na większy.

Jakieś propozycje co do litrażu. Może inaczej.... niech napisze tu ktoś kto miał coś wspólnego z tym SB23.

Skomentuj

A nie prosciej bylo i lepiej dla swojego doswiadczenia, zadac sobie trud i najpierw sprawdzic w symulacji oryginal oraz proponowane 50 litrow? Pomysl jak musialby wygladac ten monitor z pojemnoscia netto 50 litrow? Koncepcja Troelsa to monitor, nie kolumna podlogowa, wiec pojemnosc zostala dobrana w sposob optymalny.
                              Co więcej, zapewne zwrotnica została zaprojektowana w ten sposób aby równowaga tonalna całego zestawu była OK właśnie z takim litrażem. Tak duża zmiana litrażu jaką kolega SeenT chce zrobić, może spowodować, że równowaga tonalna całkowicie się rozsypie.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Co więcej, zapewne zwrotnica została zaprojektowana w ten sposób aby równowaga tonalna całego zestawu była OK właśnie z takim litrażem. Tak duża zmiana litrażu jaką kolega SeenT chce zrobić, może spowodować, że równowaga tonalna całkowicie się rozsypie.
                                I to jest rzeczowa i konkretna odpowiedź. Nie było zatem tematu. Wystarczyło właśnie to w taki sposób napisać za co dziękuje. Uczę się dopiero, nie wiedziałem, że zwrotnica ma również wpływ na balans tonalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Juz nawet nie chcialem wchodzic w takie szczegóły...

Skomentuj

że zwrotnica ma również wpływ na balans tonalny.
                                    Przede wszystkim ma wpływ na balans tonalny :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Juz nawet nie chcialem wchodzic w takie szczegóły...
                                      A nie można było pomyśleć o tym, że człowiek jest świeży w temacie ? a nie robić z niego osła ?

Skomentuj

...nie wiedziałem, że zwrotnica ma również...
                                        Nie również, tylko to pierwszy i najważniejszy element który ma wpływ na równowagę tonalną.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X