Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB Acoustics

Witam!
    Jestem nowicjuszem i jeszcze nie bardzo wiem jak się poruszać, ale sądzę że nabiorę szybko wprawy!
    A teraz na temat. Lubię strasznie majsterkować i postanowiłem zbudować sobie kolumny na głośnikach
    Sb Acoustics:
    TW29-RNB i MW19P-8
    I kolumny już powstały, ale problem to zwrotnica!
    Jeżeli już ktoś się bawił z tymi głośnikami, to proszę o pomoc!

Jesteś mistrz [emoji16] to najważniejsze.
    Masz w sumie co najmniej 4 wyjścia.
    1. Nauczyć się pomiarów i zrobić sam ale jeszcze dojdzie koszt sprzętu
    2. Vituixcad i zaprojektować na podstawie kart katalogowych samemu
    3. Zlecić komuś około 1000zł
    4. Lub kupić od Troelsa projekt pod warunkiem że skrzynka będzie jak u niego.
    http://www.troelsgravesen.dk/MW19P-8.htm

Raczej nie prędko będzie darmowy projekt na forum tutaj. Mało osób ma 19 a tym batdziej zwrotnice.
    Last edited by kondrax; 18.03.2018, 22:04.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta

Raczej nie prędko będzie darmowy projekt na forum tutaj. Mało osób ma 19 a tym batdziej zwrotnice.
      Witam i dziękuję za poradę! Ten link już widziałem moj projekt tez ma 24 litry!
      Vituixcad to pewnie program do obliczen! Muszę się zapoznać z tym programem!
      A w razie co, to do kogo mógłbym się zwrócić o wykonanie zwrotnicy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze jedno, jak dodać zdjęcie!?

Skomentuj

Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
        Witam i dziękuję za poradę! Ten link już widziałem moj projekt tez ma 24 litry!
        Vituixcad to pewnie program do obliczen! Muszę się zapoznać z tym programem!
        A w razie co, to do kogo mógłbym się zwrócić o wykonanie zwrotnicy?
        Nie chodzi mi o litraż a panel frontowy, to cofnięcie TW szerokość i wysokość oraz rozmieszczenie głośników. Jak masz innaczej to się ta zwrotnica na nic nie zda.

Przeżyj forum kto robi i sam podejmij decyzję. Nie sugeruje nikogo bo powiedzą potem, że komuś klientów naganiam.

Vituixcad ma tracker i można z pdf satori zebrać charki dostosować do swojego baffle i zaprojektować zwrotnice nie mając sprzętu pomiarowego. Jest to rozwiązanie nie idealne ale lepsze niż zwrotnica z kalkulatora itp. ale tu niestety trzeba ogarniać projektowanie zwrotnic żeby wykorzystać ten program a to nie takie cyk fuch.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
        Last edited by kondrax; 19.03.2018, 23:10.

Skomentuj

Troels tworzy projekty z uskokiem ścianki po wysokotonówkę, np. mnie się to nie podoba wizualnie.
          Ale dzieki temu chyba ma łatwiej w zazwrotkowaniu zestawu, ( czyżby szedł na łatwiznę ).

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
            Troels tworzy projekty z uskokiem ścianki po wysokotonówkę, np. mnie się to nie podoba wizualnie.
            Ale dzieki temu chyba ma łatwiej w zazwrotkowaniu zestawu, ( czyżby szedł na łatwiznę ).
            Wiesiek. Dowiedz się co to offset i wyrównanie centr akustycznych a konkretniej o zagraniu fazowym w jak najszerszym paśmie to sam stwierdzisz czy to łatwizna.
            Kupujesz głośniki hiendy i idziesz na łatwiznę...
            Chyba jednak o coś innego tu chodzi [emoji16]
            Zresztą nie podoba sie półka zrób całą kolumnę w skos i popraw zwrotkę [emoji16]

Skomentuj

Czytałem już o tym w 89"

- - - - - aktualizacja - - - - -

Teraz jest internet i nie potrzeba kupować gazet z namiastkami projektów, są podane na tacy tylko kopiować i nie marudzić.

Skomentuj

Wiemy wiemy co to offset, ja robię swoją kolumnę bez skosów i półek, w tym tygodniu kończę, a zacząłem około 6-mcy temu. Moim zdaniem łatwiej zrobić zwrotkę jesli wyrównanie czasowe jest zrobione za pomocą półki.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                  Wiemy wiemy co to offset, ja robię swoją kolumnę bez skosów i półek, w tym tygodniu kończę, a zacząłem około 6-mcy temu. Moim zdaniem łatwiej zrobić zwrotkę jesli wyrównanie czasowe jest zrobione za pomocą półki.
                  Wiesiek jak byś wiedział to byś tak nie pisał [emoji16]
                  Nie spinaj się tylko. Droczę się.

Chodzi o to, że może i łatwiej ale na prostej ściance czasem często uzyskać jak najszersze zgranie fazowe i tak się dzieje np. w moich monitorach 27tdfc+er18rnx.
                  Żeby osiągnąć pełne zgranie albo bym musiał zrobić nowe obudowy 7 stopni pochylone czsgo nie chce mi sie robic albo pochylić cały monitor ale już próbowałem wywróci się albo mam 3 wariant do przetestowania ladder delay network. Półka też mi się nie podoba wizualnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta

1000zł? Grubo kolega przebił.
                    https://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...23867#17123867

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                      Chyba nie znasz cen rynkowych. Od 500zl sie z reguły zaczyna. Jak zaczniesz płacić podatki to cenę zwiększysz za swój czas. Bo od 90 zł odjąć VAT i dochodowy i za taka kwotę to by mi się nie chciało sprzętu wyciągać i ustawiać za pół dnia roboty.
                      Bo sam pomiar to nie sztuka a zaprojektowanie zwrotnicy już tak. Powiesz pewnie, że proste. Jakoś się tak okazuje, że jednak nie bo mało jest osób kompletnych z taką wiedzą. A partaczy co im sie wydaje jest mnogo co można obserwować w watku allegro speszył ałard i olx itp. Pozdrawiam.

Last edited by kondrax; 25.03.2018, 22:22.

Skomentuj

Jaworzno koło Sosnowca? :)

Skomentuj

Jak zaczniesz płacić podatki? Kolega mówi o sobie?
                          Wiele zależy od skali. To co dla Ciebie jest wyciąganiem sprzętu i pół dnia roboty, dla mnie jest pakowaniem i rozpakowywaniem paczek - czyli najgorsza część roboty. Poza tym, to jest tylko część (bardzo fajna) działalności firmy i mogę sobie na takie ceny pozwolić.
                          Kończąc ot, pewnie zaraz wkroczy moderator, nie pozostaje mi nic innego jak zaproponowanie sprawdzenia mnie. Tak koło Sosnowca, Katowic.

Skomentuj

Jak zaczniesz płacić podatki? Kolega mówi o sobie?
                            Wiele zależy od skali. To co dla Ciebie jest wyciąganiem sprzętu i pół dnia roboty, dla mnie jest pakowaniem i rozpakowywaniem paczek - czyli najgorsza część roboty. Poza tym, to jest tylko część (bardzo fajna) działalności firmy i mogę sobie na takie ceny pozwolić.
                            Kończąc ot, pewnie zaraz wkroczy moderator, nie pozostaje mi nic innego jak zaproponowanie sprawdzenia mnie. Tak koło Sosnowca, Katowic.
                            Offtopic
                            Niestety płacę. A pomiary robię tylko hobbystycznie.
                            Mam kolegę co planował zrobić kolumny 3 drożne. Napisał do kilku firm i kilku forumowiczów. Ceny wahały się do 500 do 1500zł więc uśredniłem 1000zł.
                            Dla mnie za 20zł możesz robić pomiary jak ci się to opłaca i nic mi do tego. Jedynie zwrócę ci uwagę że dział z ogłoszeniami na tym forum jest gdzie indziej. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                            X