Witam, kieruję się do was z małym problemem, otóż niedawno kupiłem diory polarisy 180, pierwszy właściciel, mówił że w środku w zwrotnicach nic nie grzebał, były do zmiany cewki i membrany w gdwk, tak więc zrobiłem na oryginałach, wszystko gra. Dzisiaj postanowiłem włączyć Bass i Love You w celu zobaczenia wychyłu membrany, i co dziwnego zauważyłem, w jednej z kolumn przy niskich częstotliwościach rzędu 25 do 40 hz membrana głośnika średniotonowego normalnie lata razem z niskotonówkami, w drugiej kolumnie ani drgnie. Dodam że oba średniotonowe grają normalnie gdy przyłoży się do nich ucho. W czym może być problem? Gościu mnie okłamał i grzebał w zwrotnicach i przez to niskie pasmo dostaje się do średniotonowca? Co mam sprawdzić, co jest przyczyną? Raczej nie powinno być odwrotnie bo średniotonowy nie powinien wykonywać żadnych ruchów membraną, to nie logiczne
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Diora Polaris niskie pasmo dostaje sie do niskotonowego
Collapse
X
-
To jest zwrotka od tej co średni się rusza
a to od tego co sie nei rusza
widać z zewnątrz że raczej nic nie grzebane
Wykręcać dalej? Żeby wykręcić to te śruby przy cewkach wykręcić?
Dodam że w lini średniotonowej jeden kondensator ma odwrotnie napisy czyli odwrotnie podłączony ale chyba to nie szkodzi bo to w dwie strony działa
PS nie znam się, jestem laikiemLast edited by Jakub991227; 25.03.2018, 12:21.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaSprawdź też komory średniaków - bo może jeden ma a drugi nie ma :) albo jest rozszczelniona.
Aby wykluczyć zwrotnice odłącz na chwile basowy - sprawdzisz czy to On pcha średniaka czy sam się napędza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jakub991227 Zobacz postaW obu komory są ładnie wyścielone materiałem i komory są szczelne, ale tak czy siak raczej niskie by ich nie pchały bo są bass reflexyAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Dobra, teraz nie mam czasu rozrysować bo straż na drogę krzyżową woła, odkręciłem i obróciłem zwrotnicę, zrobiłem zdjęcie i zrobiłem odbicie lustrzane, patrzą na to z góry jest tak jak powinno być, tylko zastanawia mnie fakt czemu idzie czerwony kabel plusowy i potem z masą się łączy, w obu tak jest
Zwrotka jeden (średni dostaje niskie tony)
Zwrotka dwa
Tutaj schemat zwrotnicy z książki
Może już tak na oko coś doradzicie co może być nie tak, potem rozrysuję jak mi się udaLast edited by Jakub991227; 25.03.2018, 13:17.
Skomentuj
-
Dodam że przez nieuwagę po kupnie jak sprawdzałem czy gdwk grają, podałem im jakieś 16khz ale za głośno i jednego wysokiego mi spaliło, mogło przy tym nawalić coś w zwrotnicy na lini z średnim?Last edited by Jakub991227; 25.03.2018, 15:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaKondensator 6,8uf w filtrze średniaka nie może mieć przebicia bo on odpowiada za odcięcie średniaka od wysokich częstotliwości a nie niskich. Cewka w filtrze średniaka albo kondensator 1uf może to powodować.
https://diyaudio.pl/content.php/40Last edited by kokoelloko; 25.03.2018, 18:05.
Skomentuj
-
Dobra nie będę rysował tej zwrotki, jest taka sama jak na tym schemacie wyżej z oryginalnej książki tylko nie ma rezystora na filtrze średniaka. Teraz mam pytanie, które elementy są uszkodzone i co powinienem zrobić
Drugie pytanie, chciałbym w przyszłości zrobić zwrotki do polarisów na nowych elementach, według oryginalnego schematu, po prostu podmieniając na inną markę np Jantzen elementy. Zmieni to coś w dźwięku, jest sens to zmieniać?
Skomentuj
-
tylko nie ma rezystora na filtrze średniaka.
Teraz mam pytanie, które elementy są uszkodzone i co powinienem zrobić
Drugie pytanie, chciałbym w przyszłości zrobić zwrotki do polarisów na nowych elementach, według oryginalnego schematu, po prostu podmieniając na inną markę np Jantzen elementy.
Zmieni to coś w dźwięku, jest sens to zmieniać?Last edited by kokoelloko; 25.03.2018, 18:45.
Skomentuj
-
Dobra nie kombinuję w przerabianie, szkoda kasy
Jutro lecę do sklepu i kupuje kondensator 6.8 uf tylko nie wiem dokładnie jaki
No i te rezystory ale mówicie że się drą w sumie stawiają opór 3.9 ohm to powinny być bardzo ciche ale jakoś dla mnie całe pasmo jest zrównane i średni nie krzyczy za bardzo, bardziej bym powiedział że wspomaga głośnością gdwk, ale jeśli mogę tak uszkodzić głośniki to lepiej je kupię
KOND 6,8nF/100V MKSE-020 10% R=5mm
KOND 6,8nF/100V MKSE-020 20% R=5mm
KOND 6,8nF/100V MKSE-020 5% R=5mm
Który z tych kondensatorów wybrać?
I czy może być obojętnie jaki rezystor 3.9 ohm 5/10w? I czy mogę wsadzić go jakoś w kablu żeby nie rzeźbić w zwrotnicy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jakub991227 Zobacz postaA rezystory jakie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaJesteś pewien w 100%? A jak myślałem całe życie że cewka "przepuszcza" niskie częstotliwości a kondensator wysokie chroniąc głośnik przed niskimi częstotliwościami :)
https://diyaudio.pl/content.php/40Last edited by Oskar29; 25.03.2018, 22:34.
Skomentuj
Skomentuj