Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diora Polaris niskie pasmo dostaje sie do niskotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diora Polaris niskie pasmo dostaje sie do niskotonowego

Witam, kieruję się do was z małym problemem, otóż niedawno kupiłem diory polarisy 180, pierwszy właściciel, mówił że w środku w zwrotnicach nic nie grzebał, były do zmiany cewki i membrany w gdwk, tak więc zrobiłem na oryginałach, wszystko gra. Dzisiaj postanowiłem włączyć Bass i Love You w celu zobaczenia wychyłu membrany, i co dziwnego zauważyłem, w jednej z kolumn przy niskich częstotliwościach rzędu 25 do 40 hz membrana głośnika średniotonowego normalnie lata razem z niskotonówkami, w drugiej kolumnie ani drgnie. Dodam że oba średniotonowe grają normalnie gdy przyłoży się do nich ucho. W czym może być problem? Gościu mnie okłamał i grzebał w zwrotnicach i przez to niskie pasmo dostaje się do średniotonowca? Co mam sprawdzić, co jest przyczyną? Raczej nie powinno być odwrotnie bo średniotonowy nie powinien wykonywać żadnych ruchów membraną, to nie logiczne

Trzeba wyciągnąć obie zwrotki, najpierw zanotuj sobie jak są połączone...i najzwyczajniej porównać jak są kable podpięte i elementy ze sobą.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest zwrotka od tej co średni się rusza

a to od tego co sie nei rusza

widać z zewnątrz że raczej nic nie grzebane
      Wykręcać dalej? Żeby wykręcić to te śruby przy cewkach wykręcić?

Dodam że w lini średniotonowej jeden kondensator ma odwrotnie napisy czyli odwrotnie podłączony ale chyba to nie szkodzi bo to w dwie strony działa

PS nie znam się, jestem laikiem
      Last edited by Jakub991227; 25.03.2018, 12:21.

Skomentuj

Wykręć i rozrysuj połączenia z jednej i drugiej zwrotki z uwzględnieniem podłączenia okablowania (wraz z polaryzacją).
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sprawdź też komory średniaków - bo może jeden ma a drugi nie ma :) albo jest rozszczelniona.
          Aby wykluczyć zwrotnice odłącz na chwile basowy - sprawdzisz czy to On pcha średniaka czy sam się napędza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
            Sprawdź też komory średniaków - bo może jeden ma a drugi nie ma :) albo jest rozszczelniona.
            Aby wykluczyć zwrotnice odłącz na chwile basowy - sprawdzisz czy to On pcha średniaka czy sam się napędza.
            W obu komory są ładnie wyścielone materiałem i komory są szczelne, ale tak czy siak raczej niskie by ich nie pchały bo są bass reflexy

Skomentuj

Zamieszczone przez Jakub991227 Zobacz posta
              W obu komory są ładnie wyścielone materiałem i komory są szczelne, ale tak czy siak raczej niskie by ich nie pchały bo są bass reflexy
              Pchałyby :)

Skomentuj

Dobra, teraz nie mam czasu rozrysować bo straż na drogę krzyżową woła, odkręciłem i obróciłem zwrotnicę, zrobiłem zdjęcie i zrobiłem odbicie lustrzane, patrzą na to z góry jest tak jak powinno być, tylko zastanawia mnie fakt czemu idzie czerwony kabel plusowy i potem z masą się łączy, w obu tak jest

Zwrotka jeden (średni dostaje niskie tony)

Zwrotka dwa

Tutaj schemat zwrotnicy z książki

Może już tak na oko coś doradzicie co może być nie tak, potem rozrysuję jak mi się uda
                Last edited by Jakub991227; 25.03.2018, 13:17.

Skomentuj

Może kondensator 6,8uF ma przebicie.

Skomentuj

Dodam że przez nieuwagę po kupnie jak sprawdzałem czy gdwk grają, podałem im jakieś 16khz ale za głośno i jednego wysokiego mi spaliło, mogło przy tym nawalić coś w zwrotnicy na lini z średnim?
                    Last edited by Jakub991227; 25.03.2018, 15:48.

Skomentuj

Podczas rysowania schematu zwrotnicy zauważyłem że do średniaka tu i tu brakuje rezystora 3,9ohm, czyli to nie są oryginalne zwrotnice?

Skomentuj

Kondensator 6,8uf w filtrze średniaka nie może mieć przebicia bo on odpowiada za odcięcie średniaka od wysokich częstotliwości a nie niskich. Cewka w filtrze średniaka albo kondensator 1uf może to powodować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                          Kondensator 6,8uf w filtrze średniaka nie może mieć przebicia bo on odpowiada za odcięcie średniaka od wysokich częstotliwości a nie niskich. Cewka w filtrze średniaka albo kondensator 1uf może to powodować.
                          Jesteś pewien w 100%? A jak myślałem całe życie że cewka "przepuszcza" niskie częstotliwości a kondensator wysokie chroniąc głośnik przed niskimi częstotliwościami :)
                          https://diyaudio.pl/content.php/40
                          Last edited by kokoelloko; 25.03.2018, 18:05.

Skomentuj

Dobra nie będę rysował tej zwrotki, jest taka sama jak na tym schemacie wyżej z oryginalnej książki tylko nie ma rezystora na filtrze średniaka. Teraz mam pytanie, które elementy są uszkodzone i co powinienem zrobić
                            Drugie pytanie, chciałbym w przyszłości zrobić zwrotki do polarisów na nowych elementach, według oryginalnego schematu, po prostu podmieniając na inną markę np Jantzen elementy. Zmieni to coś w dźwięku, jest sens to zmieniać?

Skomentuj

tylko nie ma rezystora na filtrze średniaka.
                              ten rezystor jest po to aby wyrównać głośność średniaka (żeby nie darł japy) i jest konieczny
                              Teraz mam pytanie, które elementy są uszkodzone i co powinienem zrobić
                              Zrobiłeś jak kolega piotr.f radził ? wymień kondensator 6.8 uf lub podmień z drugiej kolumny + dolutuj brakujący rezystor
                              Drugie pytanie, chciałbym w przyszłości zrobić zwrotki do polarisów na nowych elementach, według oryginalnego schematu, po prostu podmieniając na inną markę np Jantzen elementy.
                              Wymień na takiej samej indukcyjności , rezystancji i pojemności elementy zwrotki mają mieć te same wartości .
                              Zmieni to coś w dźwięku, jest sens to zmieniać?
                              Zmieni niewiele chodź będzie można zauważyć jakieś subtelne zmiany na lepsze .
                              Last edited by kokoelloko; 25.03.2018, 18:45.

Skomentuj

Dobra nie kombinuję w przerabianie, szkoda kasy
                                Jutro lecę do sklepu i kupuje kondensator 6.8 uf tylko nie wiem dokładnie jaki
                                No i te rezystory ale mówicie że się drą w sumie stawiają opór 3.9 ohm to powinny być bardzo ciche ale jakoś dla mnie całe pasmo jest zrównane i średni nie krzyczy za bardzo, bardziej bym powiedział że wspomaga głośnością gdwk, ale jeśli mogę tak uszkodzić głośniki to lepiej je kupię

KOND 6,8nF/100V MKSE-020 10% R=5mm
                                KOND 6,8nF/100V MKSE-020 20% R=5mm
                                KOND 6,8nF/100V MKSE-020 5% R=5mm

Który z tych kondensatorów wybrać?

I czy może być obojętnie jaki rezystor 3.9 ohm 5/10w? I czy mogę wsadzić go jakoś w kablu żeby nie rzeźbić w zwrotnicy?

Skomentuj

KOND 6,8nF/100V MKSE-020 5% R=5mm może być chodz lepsze były by foliowe, jeśli wymieniasz to w drugiej kolumnie też by się przydało tym bardziej jeśli nowy będzie się różnił od starego .

Skomentuj

A rezystory jakie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jakub991227 Zobacz posta
                                      A rezystory jakie?
                                      Taki jak oryg. 3.9 może być 4 ohm o mocy 5-10 wat powinien być wystarczający metalizowany lub węglowy 1%-5% tol.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                        Jesteś pewien w 100%? A jak myślałem całe życie że cewka "przepuszcza" niskie częstotliwości a kondensator wysokie chroniąc głośnik przed niskimi częstotliwościami :)
                                        https://diyaudio.pl/content.php/40
                                        Racja racja. Nie wiem co mi odwaliło. Wstyd jak .uj :blushing:
                                        Last edited by Oskar29; 25.03.2018, 22:34.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X