Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik na low mid 10 cali do wysoko skutecznych paczek poszukiwany :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik na low mid 10 cali do wysoko skutecznych paczek poszukiwany :)

Mój wysoko skuteczny zestaw przechodzi małą rozbudowę na bas idzie 18cali.
    Powstanie teraz luka między basem a średniakiem i czymś trzeba ja wypełnić :)
    (18 cali nie zagra wyżej niż 100-200hz a dla średniaka 500hz to już wyzwanie :))
    Koncepcja jest taka żeby wsadzić tam jakieś 10cali , mój pierwszy strzał to beyma 10MI100
    https://www.beyma.com/getpdf.php?pid=10MI100
    Nie moje rejony jednak więc chętnie skorzystam z jakiś podpowiedzi i doświadczeń :)
    Budżet na tym etapie jakieś koło 1.5 klocka .

Tez nie moje rejony ale kiedys natknalem sie na tego Wavecora:
    http://wavecor.com/html/wf259pa01.html
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zerknij na 18Sound i B&C.

Skomentuj

Widziałem ten głośnik już .
        Jest jednym z głośników które biorę pod uwagę na dalszym etapie po sprawdzeniu koncepcji bo cena na pewno będzie wyższa niż 1.5k za parę :)
        Po drugie chyba nigdzie go jeszcze nie można kupić o ile będzie w sprzedaży detalicznej :)

Tymczasem znalazłem taki egzotyk z Ukrainy :)
        http://www.audioxpress.com/article/t...-10n501-woofer
        Polski dystrybutor jest muszę temat przemyśleć .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Zerkałem i nie wiele mi to dało :) da się coś wybrać z oferty każdego z producentów pro RCF , FatailPro itd.
        Pytanie którym modelem rzeczywiście warto się zainteresować :)

Skomentuj

Ostatecznie kupiłem b&c 10ps26

Skomentuj

Czemu odpuściłes ten ukrainski?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Zerkałem i nie wiele mi to dało

Ostatecznie kupiłem b&c 10ps26
              No i git :P

Skomentuj

raven: budujesz coś w tym stylu ?

tutaj co prawda 1"+10"+15"+18" no ale taki konfig do domu robił wrażenie :)
                z 10" jak coś warto się pchać w beymy

Skomentuj

dragon, zastanawiam się czy tubka na wysokości ca. 2 metrów jak tym zdjęciu ma jakiś sens :)

Skomentuj

Nie no to nie było tak wysoko, co prawda to było 9 lat temu, ale pamiętam że konfiguracja zupełnie przypadkowa się trafiła i brzmienie mnie powalało (nie chodzi o poziom głośności :)

Skomentuj

Głośniki estradowe zazwyczaj robią "łał" na początku, nawet gdy mają większe zniekształcenia... dopiero później się okazuje że jednak ten dźwięk męczy w porównaniu z kolumnami domowymi.
                      Niestety niektórzy, zwłaszcza młodzi początkujący, jak już zaczną od estradówek to potem na każde domowe kolumny mówią "pierdzidełka", że nie grają i w ogóle.
                      Takich przypadków można mnożyć... np. Pan "D" z elektrody... mimo iż zniekształcenia głośników znaczne, charakterystyka pofalowana, zwrotnica z kalkulatora, to zachwyt taki że łohoho :)

Co innego dobre estradowe głośniki sparowane i zestrojone z sensem, jak w przypadku Ravena.
                      Zapewne będzie dobre granie bo ma porównanie z dobrymi domowymi konstrukcjami, no i zwrotnica nie będzie z kalkulatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
                        Czemu odpuściłes ten ukrainski?
                        Mało opinii , trudno dostępny itd.

Postawiłem na spr. rozwiązanie . Tym bardziej że ten głośnik to w sumie najbardziej krytyczny element tej układance .
                        Chciałem nowszy b&c 10mbx64, głośnik jednak okazał się niemal niedostępny . Tylko na zamówienie z terminem oczekiwania 2miechy .

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        raven: budujesz coś w tym stylu ?
                        4way ale nie do końca w tym stylu :)
                        Na dole 18cali w zamkniętej, 10cali + 6.5 calowy średniak . Kopułkowy wysoki (berylowy revelator SS ) .

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Głośniki estradowe zazwyczaj robią "łał" na początku, nawet gdy mają większe zniekształcenia... dopiero później się okazuje że jednak ten dźwięk męczy w porównaniu z kolumnami domowymi.
                        Niestety niektórzy, zwłaszcza młodzi początkujący, jak już zaczną od estradówek to potem na każde domowe kolumny mówią "pierdzidełka", że nie grają i w ogóle.
                        Takich przypadków można mnożyć... np. Pan "D" z elektrody... mimo iż zniekształcenia głośników znaczne, charakterystyka pofalowana, zwrotnica z kalkulatora, to zachwyt taki że łohoho

Co innego dobre estradowe głośniki sparowane i zestrojone z sensem, jak w przypadku Ravena.
                        Zapewne będzie dobre granie bo ma porównanie z dobrymi domowymi konstrukcjami, no i zwrotnica nie będzie z kalkulatora.
                        Co z tego wyjdzie zobaczymy na razie się bawię :) . Nie jest to zestaw który ma zastąpić normalne głośniki tylko alternatywa na niezłym poziomie jakościowym generująca przy okazji trochę wrażeń :)

Poprzednia koncepcja z 3way na 15calowym basie się nie do końca sprawdziła .
                        Niska średnica mocno odstawała a bas był na dłuższą metę twardy i męczący bez zróżnicowania .
                        Strzelał jak z karabinu AK47

Skomentuj

[QUOTE=raven1985;515861
                          Na dole 18cali w zamkniętej, 10cali + 6.5 calowy średniak . Kopułkowy wysoki (berylowy revelator SS ) .
                          [/QUOTE]

Możesz w jakim zakresie pasma będą grały poszczególne przetworniki?

Skomentuj

Czaruję...
                          X