Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia o zmiennej objętości do pomiarów głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia o zmiennej objętości do pomiarów głośnika

Pomysł chodził za mną od dwóch lat i w końcu znalazłem jakieś stare biurko, które mogło posłużyć do zrobienia takiej skrzyni :)
    Zatem robota ruszyła. Skrzynia o rozmiarze 50x40x60 cm z wymiennym przodem oraz dodatkową ścianką w środku, którą będzie można przesuwać używając mechanizmu od imadła. Pozwoli to na pomiary od 15 do 90 litrów więc w zakresie, którego się często używa. Jutro ją poskładam i zobaczymy co to warte :) Może robił ktoś coś takiego i ma jakieś rady?

Nie prosciej zrobic duza obudowe i zmniejszac jej pojemnosc wkladajac do srodka staly material?

Skomentuj

...a jak ze szczelnością ruchomej ścianki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Nie prosciej zrobic duza obudowe i zmniejszac jej pojemnosc wkladajac do srodka staly material?
        Tak to najprostsza metoda. Ja przykręcam wręgę na wymaganej wysokości odcinając nadmiar objętości kolumny.

Skomentuj

Zwykłe pudełko zrobić najprościej to fakt ale to moje to też nic skomplikowanego. Tak ją zaprojektowałem że przekręcenie gwintu o 180st to zmiana o litr. Kilka ruchów i mamy płynne zmiany jakich w zwykłym pudle nie da się tak szybko zrobić. Co do tej przesuwanej ściany to jest zrobiona z grubszego materiału, ściśle dopasowana, a dodatkowo brzegi będą nasmarowane smarem przekładniowym. Tak więc szczelnbość gwarantowana. WYstarczy tylko przykręcić wymienną przednią ściankę w zależności od średnicy głośnika i zabawa gotowa :) Jutro wrzucę zdjęcia jak to wygląda.
          Last edited by storm44; 28.03.2018, 21:30.

Skomentuj

Ta płyta - zdaje się wiórowa - powinna mieć po obwodzie np. plastikową uszczelkę. Smar byłby bardziej skuteczny i nie wsiąkałby w płytę. Cos w dawnym stylu jak miały dawniej blaty stołów kuchennych, taka wciskana po obwodzie o łagodnym profilu.

Skomentuj

Skrzynia prawie skończona - niestety nie miałem na stanie otwornicy 21 do wywiercenia otworu pod ściągacz, a akurat mam dziecko chore i nie mogę się ruszyć do sklepu.
              Tak to wygląda przed montażem. Środkowa przegroda jest zrobina z 3 cm płyty i ściśle przylega do ścianek. Myślę że po przesmarowaniu tego smarem będzie idealnie. W tej obudowie nie będzie przecież dużych ciśnień - ona ma służyć do pomiarów, a nie łupania basowej sieczki
              Tak więc pewnie dopiero po świętach ją dokończę i wtedy zaprezentuje całość. Estetyką się na razie nie przejmuję - to było robione z odpadów ale jak się sprawdzi to pewnie okleję jakimś kocem albo polakieruje strukturą.

Skomentuj

Pomysł ciekawy, ale nie wróżę powodzenia z obraną metodą. Kluczowa jest szczelność.

Skomentuj

Skrzynia zrobiona - na szczęście od wróżenia jest Maciej ale to po 23-ej. Od akustyki są za to prawa fizyki. Co do tej nieszczelności to największą jest... port bass reflex :), każdy inny otwór będzie dodatkowym portem - nie ma znaczenia przecieź w którym miejscu się znajduje w obudowie. Więc hipotetycznie możemy potraktować szczelinę milimetrową jako drugi port, co w wynikach byłoby marginalne. Na szczęście nie ma nawet takiej szczeliny w tej obudowie, a po dołożeniu smaru na brzegi szczelność będzie 100%. Pamiętać trzeba że w środku przy pomiarach głośnik nie pracuje z dużą mocą i ciśnienie w pudle jest dosyć niskie. Przy dawce dużej mocy takie szczeliny mogłyby dawać się we znaki - przy małej nie.
                  Podsumowując wszystko działa jak należy - mam kilka głośników o różnych średnicach więc porobię wymienne ścianki skręcane na 4 śruby w rogach pudła.

Skomentuj

Na dodawanych frontach wstaw bass reflex to bedziesz mogl od razu mierzyc charakterystyke dolu za jednym pomiarem (mikrofon w tej samej odleglosci od glosnika co i b-r ale maks 25cm). Nie bedzie konieczne uciazliwe i niedokladnie skladanie pomiaru w polu bliskim.

Mialem kiedys taka regulowana obudowe w firmie w ktorej parcowalem. Prawde mowiac nigdy jej nie uzylismy :) Powod? Bardzo prosty, to nie obudowe dobiera sie pod dany glosnik a glosnik pod dana obudowe. Tylko amatorzy mysle, ze pod konkretny glosnik trzeba wyliczyc dokladnie wielkosc obudowy. Kady glosnik gra w kazdej obudowie trzeba zdawac sobie tylko sprawe z tego na co wielkosc obudowy wplywa.

Z tym max 90litrow to troche przesadziles, chyba, ze chcesz mierzyc 15calowce. Dla 12cali max to 60litrow.

Taka obudowa sluzy tylko do pomiaru/odsluchu basu. Mierzenie glosnika w pelnym pasmie bedzie obarczone bledem wynikajacym z wielkosci pzerdniej scianki. Glosniki firmowo mierzone sa w odgrodzie chyba 2x1m pozniej po wstawieniu do obudowy o mniejszej sciance przedniej maja inna charakterystyke (mniejsza efektywnosc w zakresie srednim niskim).

Skomentuj

Szczelność jest istotna przy każdej mocy. Poza tym, jeszcze dochodzi drżenie takiej przesuwnej ściany, które nie jest bez znaczenia.
                      Raz znajomy zrobił prototyp obudowy i stwierdził: a nie będę kleił, bo może zajdzie potrzeba rozebrania i skrócenia, czy wydłużenia jakiejś ścianki. Okazało się, że ta sama obudowa po sklejeniu, ma nieco inne strojenie, a wykres impedancji głośnika był bardziej szpiczasty.

Skomentuj

To prawda. Jak jest sporo przegwizdow to widac to na wykresie impedancji.

Moja regulowana obudowa miala "tlok regulacyjny" obity na krawedziach filcem.

Skomentuj

Czaruję...
                        X