Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników do BR 13l@43Hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników do BR 13l@43Hz

Witam.
    Wpadły mi w ręce obudowy po kolumnach bodajże Schneider 2way. Obudowy w stanie nawet nawet. Otwór pod niskotonowy to 20cm. Wymiary paczki w środku:

40cm x 15cm x 21,5cm (12,9l)
    bass reflex średnica: 4,5cm długość 13cm (wychodzi że ok. 47,5Hz)

No i kombinuje coś po taniości ale jednak zgodnie ze sztuką i dobrane parametrami to skrzyni. Wszystkie tanie Tonsile, Alphardy i Stx to mi wychodzą ze obudowa zamknięta. Tak szukam i w sumie co mi wpadło parametrami to Alphard Dw80k ten kewlarowy... ale tego nigdzie nie idzie dostać a kiedyś to w sklepach półki się od tego uginały.
    W tak niskim litrażu to tylko droższe przetworniki widze a cel raczej jest taki żeby zrobić posłuchać i raczej sprzedać.

Chyba, że warto wydać i macie jakiś dobry typ który zagra w tym bardzo dobrze.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Tani glosnik 20cm do 13 litrow br? Nie sadze aby istnial.

Skomentuj

Ale gafę strzeliłem.... Aż mi głupio ale mierząc jeszcze raz nie pasował mi otwór pod niskotonowy - rozstaw dziur pod głośnik to 165mm :) Czyli na dzień dobry pasuje mi tam Tonsil 17/50/6F (ten z korektorem fazy). Mało tego w symulacji w WinISD wychodzi płaska ch-ka. Tylko cena 150zł trochę mnie zniechęca. Ktoś kiedyś słyszał jak to gra? No i kwestia dobrania górki i zwrotnicy do tego. Dziura po wysokotonowym to 60mm a otwory montażowe to 80mm. Z tego co patrzę to GDW9/60 podejdzie bo inne mają za duże magnesy.
      Przyznam szczerze, że bardziej by mi pasował Tonsil GDN 17/40 (wygląd) ale nie mam do niego parametrów - są takie same jak do 17/50 (bo tylko te znalazłem na stronie producenta)?
      Last edited by djsmol; 01.04.2018, 07:20.

Skomentuj

Wydaje mi się że robisz troszkę od tyłu.
        Dane tego GDN 17/40 wyświetlają się na pierwszym zdjęciu po wyguglaniu.

Skomentuj

Faktycznie :) A ja przekopuję stronę Tonsila...
          GDN 17/40 pasuje również w symulacji - jest to wersja 4R i tutaj mam zagwozdkę bo wysokotonówki są zazwyczaj 8R lub 15R. Taki GDWK 7/50 pasuje idealnie wymiarami ale ma 8 ohm i efektywność porównywalną z GDN. Dobrze kombinuję, że będzie będzie grał ciszej? A taki GDW 9/60 ma efektywność 94dB przy 8R czyli przy 4R na basie będzie już miał tylko 91dB i będzie wymagał lekkiego tłumienia do 90dB z niskotonowego?
          Last edited by djsmol; 01.04.2018, 07:42.

Skomentuj

A po co bawić się z tonsilem? Weź coś od stx i będziesz zadowolony. Te gdn'y basowo wcale nie zagrają i nie jest to nic specjalnego. Stx jest lepszy szczególnie w tych pieniądzach.

Skomentuj

No to jeżeli STX to wtedy W.18.200.8.MCX i nawet jest projekt https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S z tym, że nie wiem czy ta częstotliwośc podziału sprawdzi (3,1kHz) i w ogóle zwrotnica sprawdzi się z GDWK 7/50
              Last edited by djsmol; 01.04.2018, 11:05.

Skomentuj

Szkoda czasu i pieniedzy. Naprawde.

Skomentuj

Poszukaj czegoś z SBA może trochę drożej ale głośniki sprawdzone i chwalone nawet tańsze modele .

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta
                    cel raczej jest taki żeby zrobić posłuchać i raczej sprzedać.
                    I kto to kupi i za ile?
                    Obudowa nieodpowiednia do zastosowanych głośników (bo dobierane od tyłka strony), z nieodpowiednią zwrotnicą i z wyglądem jak z garażu.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Szkoda czasu i pieniedzy. Naprawde.

Skomentuj

To ja może pogrążę się całkowicie :) Cokolwiek?
                      Last edited by djsmol; 01.04.2018, 12:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta
                        To ja może pogrążę się całkowicie :) Cokolwiek?
                        Proponuję siekierę a tak na serio to jeśli nie masz jakieś jig'a i pojęcia jak ugryźć temat to zaproś e pudła na ognisko albo zrób z nich półki do piwnicy

Skomentuj

To sie nawet na opal nie nadaje. Szkoda smog generowac. Do utylizacji.

Skomentuj

Nie ma sensu w to inwestować.
                            Jak masz dwie takie obudowy to wystaw je na internet, może ktoś za cenę czteropaka kupi.

Skomentuj

Czaruję...
                            X