Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór projektu kolumn do użytku codziennego (2x40 W)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór projektu kolumn do użytku codziennego (2x40 W)

Cześć,

Chciałbym skonstruować kolumny z gotowego projektu. Zastanawiam się nad klonami Totem Mite lub podobnymi.
    Kolumny miałyby znaleźć zastosowanie w pokoju ok. 14 m2. Póki co nie mam wzmacniacza pod te kolumny, chciałbym zlutować aplikację LM3886 lub kupić używany. Główne przeznaczenie to codzienne słuchanie muzyki (róźne gatunki, od muzyki elektronicznej po muzykę jazzową, klasyczną, soul czy pop z lat 80).

Nie mam większego doświadczenia z tematyką audio, dlatego nie chciałbym inwestować zbyt dużo $$. Powiedzmy, że za głośniki 2x GDN+GDWK mógłbym wydać 400 zł. Koszty przetwornicy, obudowy i złącz liczę na 200 zł. Znalazłem dwa interesujące mnie projekty:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3247381.html
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

W stosunku do pierwszego projektu mam wątpliwości co do wykonania zwrotnicy. Czytałem, że nie powinno umieszczać rezystora w szeregu do GDN-a, wszakże ogranicza to moc głośnika niskotonowego, który pobiera jej najwięcej ze wzmacniacza. Zainteresował mnie za to wybór głośnika wysokotonowego. Chciałbym by kolumny cechowały się dobrą stereofonią w niedużym pokoju i nie było skwierczenia (jak określa się granie niektórych Tonsili, ale także i STX-ów).

Zastanawiam się nad mocą kolumn. Czy złożyć 2x40 W i będzie to rozwiązanie optymalne, czy złożyć te większe kolumny i mieć zapas "na później". Zależy mi na jakości odtwarzanej muzyki, ale nie mam porównania do dobrych zestawów audio. Dlatego wolałbym skonstruować coś sprawdzonego.
    Liczę na porady. :)

Pozdrawiam
    Last edited by Jabnik; 25.04.2018, 13:44.

totem mite mialy sens jak ceny glosnikow byly akceptowalne. teraz zapomnij

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
    goraco polecam

Zamieszczone przez Jabnik Zobacz posta
    Zastanawiam się nad mocą kolumn. Czy złożyć 2x40 W i będzie to rozwiązanie optymalne, czy złożyć te większe kolumny i mieć zapas "na później".
    glosnosc kolumny zalezy glownie od efektywnosci a nie od mocy wzmacniacza
    te monitorki (w surowej obudowie) mam u siebie w pracy przy tokarce i zasilam je 10w wzmacniaczem i daje rade to podczas pracujacych maszyn w sporej hali
    tak wiec nie przesadzaj z ta moca

przygotowuje tez wersje z ALXem tej kolumny. skrzynki sa, glosniki tez, nawet pomiary mam
    ale brak checi i czasu :p

Skomentuj

Planuję zabrać się za budowę w czerwcu, do tego czasu uzupełnić się w wiedzę :).
      Interesuje mnie wykonanie w wersji z ALXem, więc jeśli mógłbyś się podzielić projektem zwrotnic do tej wersji, byłbym wdzięczny.
      W oryginalnym temacie napisałeś, że GDN lepiej sprawdzić się w większej obudowie niż 8 litrów. Myślę nad wielkością skrzynek, być może warto byłoby wykonać kolumny w obudowie 10 lub 12 litrów. Jednak po powiększeniu obudowy zmieniają się parametry pracy. Czy zmieni się tylko długość kanału BR, czy wymagane są dokładniejsze pomiary i zmiany w przetwornicy?

Odnośnie wzmacniacza - złożenie gain-clone na LM3886 nie jest trudne, a majsterkować lubię.. tylko czy nie lepiej jest kupić używany sprzęt za powiedzmy 300 zł? Obawiam się tylko, że kilkunastoletni wzmacniacz będzie miał wymęczone kondensatory z racji wieku.

Pozdrawiam i dziękuję za rady :)
      Last edited by Jabnik; 26.04.2018, 10:38.

Skomentuj

Czaruję...
      X