Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S.

Najpopularniejsze głośniki, na początek zabawy z DIY, zostały odświeżone. pora wiec na zaprezentowanie gotowego projektu, żeby ułatwić kopiowanie

Głośniki:
    STX W.15.140.8.MCX (dawniej GDN 14 SCX) http://stx.pl/w-15-140-8-mcx.html

STX T.10.200.8.PCX http://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html lub tanszy STX T.10.200.8.PC http://stx.pl/t-10-200-8-pc.html

zwrotnica:

kondensatory proponuje zakupic w STXie razem z glosnikami
    cewki, rezystory i b-r lepiej kupic w polinku
    alternatywa jest nowy elektronik ktory moze posiadac wszystko u siebie

proponowane rozmieszczenie głośników:

obudowa:
    producent zaleca obudowe bass-reflex 10 litrów. wg mnie lepiej ten głośnik sprawdza się w 12 litrach.
    zaprezentowany wyżej projekt obudowy 8 litrów to taki kompromis między rozmiarem a brzmieniem.
    zamkniętej nie testowałem, ale z powodu niewielkiego Qts pozostalbym raczej przy b-r

bass-reflex:
    Tunel bass-Reflex 72x143 z STXa http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html lub to samo z polinka (HP fi 50)
    w 12 litrach daje do zalecane strojenie na ok 45Hz
    minusem tego tunelu jest koniecznosc zrobienia idealnie okraglego otworu z tolerancja +/- 0,5mm!

jezeli nie masz mozliwosci zrobienia takiego otworu to bym zastosowal tunel HD-4 (2szt na kolumne sklejone razem) http://elzet.com.pl/p-ag-1780-rura-b...-hd-4/156/1132
    te tunele mozna razem skleic i uzyskac dosc niskie strojenie w malej obudowie

Jak to brzmi?

Nowy SCX gra skromniejszym basem niż jego poprzednik, ale za to żywszym i bardziej zróżnicowanym.
    W mniejszej obudowie ma tendencje do podbarwiania wyższego basu, więc niezbędne będzie wytłumienie. W 10-12 litrach nie zauważyłem z tym problemów.
    Basu jest wystarczająco do codziennego spokojnego słuchania. Jeżeli ktoś preferuje większe ilości basu to niech wybierze większy model.
    Średnie tony w poprzedniej wersji były nieco matowe. Teraz mamy dużo lżejsze i przyjemniejsze średnie tony z woofera.
    Wysokie tony detaliczne, ale niestety głośnik potrafi zaszeleścić :/ co nie zmienia faktu że za te pieniądze jest to znakomita propozycja o niedoścignionym wyglądzie!

Jak pisałem wyżej, zwrotnica ta jest kompromisem między ilością basu a detalicznością średnich tonów. Stąd ten mały dołek w miejscu podziału. Jak się go pozbywałem to brzmiało lepiej, ale znowu basu za mało.

podsumowując - śmiem twierdzić że obecnie sprzedawane SCXy byłyby topowymi modelami STXa 10 lat temu! Tak technologia poszła do przodu

wiecej informacji o moich monitorkach tutaj http://diyaudio.pl/showthread.php/24...200-8-f-a-pc-x

Pawle co wam daje dołożenie rezystora i kondensatora rownolegle do cewki, zauwazylem od pewnego zcasu ze kazdy zaczal to dodawac na cewkach rownoleglych
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dziala jak pulapka ja skraju woofera tanszym kosztem niz standardowe rlc :)

Skomentuj

dokladnie
        te glosniki maja nieprzyjemny pik na skraju pasma, ktory trzeba wytlumic

Skomentuj

Paweł nie masz czasem zwrotki do 14SCX (nowych) i ALX?
          Chciałbym takie połączenie do głośników surround i centralnego. Obawiam się, że PCX może być trochę za mocny w kinie tak jak to jest z PJ. No chyba, że się mylę to mnie popraw :)
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

niestety nie mam warunkow na pomiary i diy
            tak wiec jeszcze dlugo takiego nie bede mial :(

ale chetnie bym taki zestaw zrobil

Skomentuj

Witam wszystkich, przepraszam z góry za odkopanie tematu. Mam pytanie do autora tematu. Czy zmiana kształtu obudowy znacznie wpłynie na jakość brzmienia tych monitorów ? Chodzi o to że chciałbym z nich zrobić głośniki frontowe do kina domowego. Jako że telewizor wisi na ścianie a żona nie zgadza się na to aby coś znacząco odstawało od ściany to chciałbym zmienić wymiary obudowy przy zachowaniu jej objętości. Obudowa miała by wymiary 170 x 700 x 110, Głośniki umieszczone by były centralnie w obudowie. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

jak dasz glosniki na srodku tej scianki to moze cos sie zmienic
                ale tragedii nie bedzie i mozesz smialo robic

Skomentuj

Moja wersja tych kolumienek

Skomentuj

Witam ponownie. jeszcze jedno pytanie, czy zamiast wysokotonowego PCX-a można przy tej zwrotnicy zastosować ALX-a ? wiem że pasowało by to pomierzyć ale czy może się naprawdę dużo zmienić ?

Skomentuj

podobno wystarczy zmniejszyc tlumienie - jak w wiekszym projekcie

ale dobra wiadomosc - mam juz komplet glosnikow na takie polaczenie!
                      tak wiec do konca roku bedzie tez zwrotnica z ALXem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        podobno wystarczy zmniejszyc tlumienie - jak w wiekszym projekcie

ale dobra wiadomosc - mam juz komplet glosnikow na takie polaczenie!
                        tak wiec do konca roku bedzie tez zwrotnica z ALXem
                        Bardzo dobra wiadomość, bo gdzieś leżą mi 14scx i tak bym podpatrzyl trochę żeby je skleić z wavecorem, na tyły do kina jak znalazł, a jak by nie poszło to zawsze będzie można twój projekt wykonać. Chyba że chcesz się z wavecorem pobawić od razu to dawaj PW tyle że większy jest i tak plug & play we front nie wejdzie

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                          Chyba że chcesz się z wavecorem pobawić od razu to dawaj PW tyle że większy jest i tak plug & play we front nie wejdzie
                          musialbys mi skrzynki testowe wyslac. ciezko u mnie ze stolarka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            musialbys mi skrzynki testowe wyslac. ciezko u mnie ze stolarka
                            Niestety u mnie gorzej z czasem a te są na samym końcu bo i tak się za bardzo z tym op ostatnio. W takim razie jak coś to wspomnę o wskazówki co dalej, może jakiś inny tw w przyzwoitej cenie żeby alternatywa była

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Witam ponownie, czy nadal jest szansa na zwrotnice z ALX-em ?

Skomentuj

tak, ciagle czekaja na warunki zeby wyfrezowac otwory w gotowej juz kolumnie

Skomentuj

Czas na STX W.15.140.8.MCX. Głośniki zamówione, obudowa 12L@45Hz - tak jak polecasz do jak najlepszego basu - gotowa, tylko jeszcze ostatnia wątpliwość odnośnie zwrotnicy. Czy ww. schemat z cewką 1,2mH i kondensatorem 6,8uF dla GDN jest tylko dla 8-litrowego "kompromisu" czy dla mojej 12-litrowej "pełnowymiarówki" też będzie OK?

Skomentuj

nie ma znaczenia
                                    zwrotnica nie dziala tak nisko

Skomentuj

Dzięki Paweł. Szukałem czegoś do samochodu i ostateczny wybór padł na W.15.140.8.MCX, ze względu na to, że rynek jest tak zasypany badziewiem, że naprawdę nie wiadomo co wybrać. Głośniki zamontowałem z tyłu, w kompletnych obudowach 12L BR@45Hz (drzwi nie będą wygłuszane, bo to samochód niedzielny, który niedługo pójdzie na złom). Cewki zwrotnicy nawinąłem sam, drutem 0.7mm o określonej długości. Jedyny problem polegał na tym, że był to drut z odzysku, nierówny, z resztami kleju itp i o ile pierwsze dwie warstwy się udały to kolejne były już byle jakie, nie raz przy razie - ciekawe jak duże to może mieć znaczenie? W każdym razie zestaw okazał się świetnym uzupełnieniem do posiadanych już tweeterów z przodu i suba na W.20.300.2x2.MC. Po pierwszym uruchomieniu i wcześniejszym odłączeniu suba w pierwszej chwili zwątpiłem czy aby na pewno go odłączyłem, bas był tak dobry. Średnie tony też są bardzo dobre. Fakt, że głośniki te są z tyłu, jest zauważalny, ale dla mnie nieuciążliwy. Polecam ten głośnik do samochodu i śmiem twierdzić, że popularne, przereklamowane Hertze za ponad 200 zł nie zagrałyby lepiej.

Skomentuj

Paweł S., a czy tę konstrukcję przy uwzględnieniu wąskiej kierunkowości brzmienia, można byłoby wykorzystać do budowy głośnika przenośnego? Chciałbym taki zbudować i widząc pozytywne opinie Twojego projektu pomyślałem, że można byłoby taką jedną kolumnę wyposażyć we wzmacniacz z Bluetooth i zasilanie. Zastanawiam się tylko jak sprawdziłoby się to zwłaszcza w otwartym terenie gdzie nie zawsze stoi się na wprost głośnika :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X