Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przywioze na AVS monitory z plyty 22mm
    zobaczysz jakie to olbrzymie monitory i ile miejsca sie marnuje!
    dlatego od jakiegos czasu ide w cienka scianke + wzmocnienia. daje to taki sam efekt sztywnosci a gabaryty sa duzo mniejsze

jak ktos bedzie robil z 18mm to niech sobie przeliczy

Skomentuj

Mi chodzi bardziej o ułatwienie dla tego kto to będzie kopiował.
      Te monitory to najlepsza z najtańszych opcji i takie rzeczy kopiują początkujący, którzy nie chcą wydawać pieniędzy na kosztowne obudowy, lub nie mają dostępu do MDF-u.
      Płyta wiórowa 18mm to najczęściej spotykana opcja, więc ja bym projektował właśnie z takiej grubości płyty.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      jak ktos bedzie robil z 18mm to niech sobie przeliczy
      Wyżej masz przykład osoby która nie łapie rysunku który zamieściłeś, a gdzie tu jeszcze coś samemu przeliczać.

Skomentuj

w sumie racja
        a potem pretensje po co komu matematyka w szkole :(

Skomentuj

To już jest kalectwo społeczeństwa.
          Wkrótce problem będzie z policzeniem nawet paneli na podłoge.

Skomentuj

No I bardzo dziękuję za pomoc:)

Skomentuj

Witam, mam pytanie do autora projektu. jestem zainteresowany wykonaniem monitorów jednak waham sie miedzy w.5.140 , a w.15.200 . Chciałbym dowiedziec sie jakie różnce odsłuchowe niesie za soba uzycie wiekszego głosnika. Ten projekt ma niewielkie rozmiary które zdecydowanie bardziej pasuja mi do pokoju, jednak nie chałbym znacząco pomniejszyć jakości głośników.
              Moze twoje doświadczenie pomoze mi dokonac wyboru.

dzieki i pizdraiwam Piotr

- - - - - aktualizacja - - - - -

w.15.140 vs w.18.200 soory zza pomyłkę :)

Skomentuj

18cm zdecydowanie wiecej basu
                nawet jak dasz 15 litrow b-r to uzyskasz duzo wiecej basu

Skomentuj

Na wstępie chciałbym się przywitać jako "nowy" na DIY.
                  Przymierzam się do skopiowania projektu jw. 10,5 L ze szczelinowym b-r.
                  Intryguje mnie zwrot odnośnie projektowania/przeliczenia B-R:

"b-r były dostrajane na słuch, a potem przeliczane na to co podaje winisd"

Mam rozumieć że kolumny wykonuje wg wymiarów podanych jak wyżej, a co później? Jak wyjdą inne wymiary tunelu BR wg WINISD lub Bassport.
                  Jak to skorygować?

Skomentuj

Zamieszczone przez Raison d'etre Zobacz posta
                    Intryguje mnie zwrot odnośnie projektowania/przeliczenia B-R:

"b-r były dostrajane na słuch, a potem przeliczane na to co podaje winisd"
                    zrobilem co zrobilem, dostroilem (wsadzam cos w port, zeby zmniejszyc jego przekroj) i wyliczylem co byc powinno

w przypadku tego wiekszego to doklejalem tunel wiec wyjdzie dokladnie to samo co mi

Skomentuj

Witam,
                      Około 5 lat temu zbudowałem projekt NEW FX 200. Jakiś czas temu wpadłem na pomysł zbudowania tych kolumn, najlepiej z głośnikiem ALX. Mam pytanie odnośnie tego czy zwrotnica widoczna na 2 stronie tego tematu jest aktualna? Czy nie było zmian w tych modelach głośników od czasu umieszczenia projektu? Obudowy mam w zasadzie gotowe, ale wolę upewnić się przed zakupem. Ewentualnie czy polecacie budowę innego projektu na niskim tej średnicy oraz w obudowach 12l?
                      Pozdrawiam.
                      Last edited by kaziu; 24.09.2020, 20:15.

Skomentuj

zmian w glosnikach chyba nie bylo, ale na audio show wyszlo ze moj uniamp gral bardzo lagodnie na gorze...
                        i na innych wzmacniaczach graly zbyt glosno na wysokich tonach :(
                        dlatego chcialem je zmienic nieco

Skomentuj

Szczerze mówiąc zabrałem się za budowę nie od tej strony. Najpierw zrobiłem obudowy i teraz zastanawiam się czy to był dobry pomysł. Głośniki te i tak służyć mają głównie do oglądania filmów i słuchania radia czy muzyki po prostu w tle. Wiadomo jakość i tak ma znaczenie. Czy w takim razie można spodziewać się nowego projektu w najbliższym czasie czy zmieniać coś w ciemno? Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic. Jedyne co to kopia właśnie new fx200 oraz wzmacniacza na lm3886. Do napędzania new fx200 używam onkyo 9050 i jestem zadowolony.

Skomentuj

podfrezowania juz masz?
                            czy skrzynki jeszcze bez otworow?

Skomentuj

Obudowy są gotowe łącznie z podfrezowaniami i fornirem, ale w zasadzie nie będzie problemem zrobienie kolejnych. Od kilku dni poszukuje czegoś większego nawet pokroju FX300. Zastanawiało mnie jak te monitory grają, ale niestety nie mam też jak tego sprawdzić. W zasadzie koszt nie jest duży i dlatego tak czy siak chyba najpierw ukończę właśnie to i ewentualnie zabiorę się za kolejny projekt. Może jakieś sugestie co zmienić w zwrotnicy ? Ewentualnie może lepiej włożyć po prostu PCX? Czy i w tym i w tym przypadku gra to głośniej górą?

Skomentuj

https://stx.pl/t-10-150-8-msx.html
                                kup tego, skoncz kolumny i wyslij mi na pomiary

w pracy mam wersje z PCX i tez po czasie bym cos zmienil

Skomentuj

Jeżeli chodzi o ten projekt to proszę napiszcie mi jaka jest różnica między T.10.200.8.PC a T.10.200.8.PCX

Jeżeli zwrotnice są te same to na czym polegać będzie różnica w czasie słuchania?

Skomentuj

PCX jest bardziej liniowy (pomiary)
                                    ale czy to slychac? nie wiem - nie sluchalem!
                                    ja zawsze wole doplacic do PCXa ze wzgledu na alu front

Skomentuj

Też kupiłem PCX. Miałem wątpliwości ale rozwiał je brak dostępności PC

Teraz druga kwestia.
                                      Obudowy kupiłem na forum, niby robione pod ten projekt ale nic tu kompletnie nie pasuje.
                                      Obudowa ma dokładnie 8,06L (po odjęciu portu i głośników jeszcze mniej).
                                      Otwór na port br ma 8cm.
                                      Port który ktoś wstawił ma średnicę wewnętrzna 6cm i długość również 6cm.
                                      ​​​​​​​
                                      Myślałem o tym, żeby kupić drugi port o tej średnicy i dokleić do tego lecz przy tej średnicy i tak będzie za krótki. Musiałbym użyć kolanka albo portu z dużym kołnierzem a wąskim tunelem.
                                      Patrzyłem po sklepach lecz ciężko o taki tunel.

Co mogę zrobić aby tunel br spełniał wymagania?

Myślałem o tym, żeby kupić drugi port o tej średnicy i dokleić do tego lecz przy tej średnicy i tak będzie za krótki.
                                      Musiałbym użyć kolanka albo portu z dużym kołnierzem a wąskim tunelem.
                                      Patrzyłem po sklepach lecz ciężko o taki tunel.

Skomentuj

Port który ktoś wstawił ma średnicę wewnętrzna 6cm i długość również 6cm.
                                        100Hz!
                                        a potem sie dziwic ze kolumna nie gra :(

http://www.elzet.com.pl/p-ag-1786-ru...hd-17/156/1137
                                        zmieszcza sie 2 takie na dlugosc 14-18cm?
                                        kolniez zasloni otwor

http://www.elzet.com.pl/p-ag-1780-ru...-hd-4/156/1132
                                        ​​​​​​​bo ten nie zakryje obecnego otworu

Skomentuj

Jest miejsce tylko na jeden port.
                                          Coś takiego ma sens?
                                          https://diyaudio.pl/i/22409/47a13ae7...1614113330.jpg
                                          Last edited by PanJarek; 23.02.2021, 21:22.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X