Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory STX do małego pokoju, wybór projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory STX do małego pokoju, wybór projektu

Pokój 4,5x2,2 10m2, muzyka różnego typu, zależy mi na przestrzenności, dobrym stereo, wyrównanej w miarę liniowości. Akurat dobre to że z bassu już powoli wyrastam i czas nadszedł na porządniejszy sprzęt, ale też nie wykluczam, zejście lekkie musi być ;D

Naczytałem się od cholery projektów, od tych 10 letnich aż po dzisiejsze, najwięcej tych na STX bo najlepiej dostępne głośniki.
    Ale jaki mam problem, otóż nie wiem czy do mojego małego pokoju do przetworzenia basu wystarczy W.15.140.8.MCX czy lepszym wyborem będzie W.18.200.8.MCX. Z jednej strony tańsze monitory są na W.15, a z drugiej mi się mniejsze podobają więc wolałbym te, ale musiałbym dostać jakieś fachowe potwierdzenie czy takowe mi starczą

No i druga kwestia, dobór GDWK do tego. Na stronie STX i w projektach są do wyboru PC, PCX i ALX. Najczęściej ludzie stosują PC i PCX a rzadko kiedy ALX, podobno ALX jest najlepszym głośnikiem cena/jakość. Niby ma bardzo wyrównaną charkę ale po opiniach słyszałem że jest bardzo metaliczny, czego ja bym nie chciał. Nie wiem już które wersje stosować, w.15 czy w.18 i pc, pcx czy alx :(

Proszę o pomoc w doborze projektu
    Last edited by Jakub991227; 05.05.2018, 12:57.

ALX metaliczny? A nie odwrotnie przypadkiem? Na ALX jest najmniej projektów bo jest to najnowszy głośnik :p .

Skomentuj

Gdzieś tak przeczytałem, jeśli nie to go chętnie zastosuję bo jego liniowość bardzo do mnie przemawia ;D Teraz tylko wybrać GDN i zacząć zabawę

Skomentuj

Masz 3 opcje tak naprawdę. 18'tka biała, 18'tka zwykła i w15 . Wszystko z stx . Do 15'tki z tego co kojarzę nie ma zwrotnicy (jak jest to sorki :p ). Do obu 18'tek są.

Skomentuj

W.18 z ALX ma ciekawy projekt Branża i mam go w uwadze
          Wolałbym W.15 z PCX albo ALX, tylko nie wiem jak u niego z tym basem w porównaniu do W.18

Paweł S. napisał mi że w tym jego projekcie https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S zmiana PC/X na ALX wdraża duże zmiany w filtrze więc ten projekt odpada
          Last edited by Jakub991227; 05.05.2018, 16:01.

Skomentuj

Ja osobiście bym wolał alx niż pcx. Nie wiem gdzie wyczytałeś że alx gra metalicznie. Ktoś głupoty napisał . Możesz sobie pozwolić na droższy projekt?

Skomentuj

Chcę zamknąć się w ~500 zł jeśli chodzi o elektronike, chyba że znajdzie się jakiś dużo więcej warty projekt to trochę dołożę

Jedyne na czym mi najbardziej zależy to żeby były lepsze jeśli chodzi o dźwięk w porównaniu z polarisami 180 Stereofonia i przestrzenność to coś pięknego

Dobra, najprawdopodobniej zrobię projekt na W.15 i GDWK PC, bo aż takiej złej charki nie ma, a jeśli mi będzie brakowało trochę basu to uzupełnię sobie zestaw jakimś diy subwooferem :)
              Last edited by Jakub991227; 05.05.2018, 17:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jakub991227 Zobacz posta
                polarisami 180
                ty masz je w 10m2 :o ? Nieźle . Możesz też przepatrzeć inne konstrukcje niż stx . Klang und ton ma sporo projektów z przetworników które w sporej części są też dostępne u nas. Warto było by więcej wydać na kolumny bo za nie wiele więcej (200-300) masz zupełnie inne kolumny.

Skomentuj

No niestety albo stety, kupiłem je bo szukałem czegoś większego po chińskich komputerowych zabawkach a poczytałem że jedne z udanych polskich zestawów, do tego wygląd mi się spodobał i trochę tanio były więc kupiłem Obecnie wystawiłem je na sprzedaż i po sprzedaży się ostro biorę za monitorki, teraz mam czas i muszę dobrze przemyśleć wybór monitorów Sprawdzałem na portalach aukcyjnych i nic ciekawego nie było, a tannoye strasznie podrożały, ogólnie zauważyłem że dużo sprzętu audio ok 10 lat temu było dużo dużo tańsze A co do tego klang und ton, strasznie cięzko mi cokolwiek odnaleźć bo wszystko po niemiecku :/
                  Jeśli byłyby projekty do których naprawdę warto dołożyć te 200-300 zł to z chęcią bym je obejrzał :)

Skomentuj

Kolumny tannoya m1, m2 i m3 to jest wyrób kolumnopodobny. Nie wiem czy coś gorzej może grać. Bas jak pukanie w karton a cała średnica i wysokie brzmią jakby ktoś przykrył kolumnę kocem.
                    Last edited by Oskar29; 05.05.2018, 20:55.

Skomentuj

No nie wiem. Kupiłem kiedyś nowki Tannoy m1 ( jak dobrze pamiętam ) i to bylo całkiem spoko granie o sporych możliwościach tuningu.

Skomentuj

A co miałeś wtedy do porównania? Może słuchałem ich w słabym połączeniu albo było coś z nimi nie tak, no ale to co usłyszałem to był najbardziej zmulony dźwięk jaki w życiu słyszałem, a ten bas to była jakaś porażka.

Skomentuj

Tannoye akurat maja 'laidback' wysokie - przynajmniej te ktorych sluchalem. Nie mam z tym problemu, zawsze mozna zmienic rezystor w zwrotnicy

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Ja wiem że one są robione na tą modłę, no ale nie tłumaczy to moim zdaniem tej zamulonej średnicy. Dodatkowo z tego co wiem one są raczej 4ohmowe niż 8ohmowe jak napisano na tabliczce. Gdzieś czytałem że ktoś zmierzył impedancje ich i wyszło chyba 3 ohmy w minimalnym punkcie. Nie świadczy to moim zdaniem dobrze o producencie...no i ten ich bas był słaby nawet jak na ich małe rozmiary.
                            Last edited by Oskar29; 05.05.2018, 23:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                              A co miałeś wtedy do porównania? Może słuchałem ich w słabym połączeniu albo było coś z nimi nie tak, no ale to co usłyszałem to był najbardziej zmulony dźwięk jaki w życiu słyszałem, a ten bas to była jakaś porażka.
                              Male M1 wymagaly stawiania blizej sciany, aby bas byl bardziej slyszalny. To zupelnie normalne w takich kolumnach. W tamtym czasie wiecej obracalem sie w kolumnach Vintage i na ich tle Tannoy gral bardzo przyjemnie. To byly proste kolumny, ale sporo mozna bylo w nich poprawic. Nie zgodze sie, ze to byla kicha. Ta tania seria M zdobyla wiele pochlebnych recenzji.

Skomentuj

Jedyne na czym mi najbardziej zależy to żeby były lepsze jeśli chodzi o dźwięk w porównaniu z polarisami 180 Stereofonia i przestrzenność to coś pięknego
                                Pokój 4,5x2,2 10m2, muzyka różnego typu, zależy mi na przestrzenności, dobrym stereo
                                No i tu jest problem.
                                Ja mam również pokój 10m*, ale o innych wymiarach, 3,7m x 2,8m.
                                U Ciebie problem robi ta ściana 2,2m.

Jak wygląda akustyka pokoju?
                                Na której ścianie chcesz postawić kolumny?
                                Jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

Co do kolumn to już znalazłem projekt dzięki koledze Oskar29, niskotonowy 13 cm, obudowa ok 8 litrów, w razie gdy będzie mi brakowało basu to zrobię sobie subwoofer, ale wątpię czy będę miał taką potrzebę. Pokój jaki mam jeśli chodzi o kształt to jakieś nieporozumienie ale da się przeżyć tą akustyke, łóżko 90cm mam przy jednej ścianie dosuniete do tej 2.2m, a na przeciwko tego łóżka od dłuższej strony czyli na długiej ścianie mam jedną kolumnę w rogu pokoju, a druga tak ok 1.5m od drugiej ściany 2.2m. Ogólnie w tym pokoju bass jest na łóżku czyli tam gdzie chcę słuchać ale tylko wtedy gdy w tym rogu stoi jakas kolumna czy subwoofer. Próbowałem z różnymi ustawieniami i tylko tak jest możliwe żeby mieć bass. Dobrze że mi teraz nie zależy, a monitory jak zrobię to robię też standy i będą daleko od ścian, tak żeby dało się słuchać na łóżku. Jedyny plus tego chociaż to przeczy fizyce, że bliskie ustawienie diory między komoda a oknem daje bass ale bez rezonansu, co jest dziwne
                                  Tak mniej więcej wygląda pokój

Tak wygląda pokój z góry, kolorami zaznaczone miejsca gdzie planuję ustawić monitory

Wzmacniacz jaki mam to Pioneer Sx-339, wiem ze jest kijowy ale jakość dźwięku mi obecnie odpowiada, gdy będę miał monitory to pomyślę o zmianie, chociaż ciekawi mnie DIY, jedynie lampowy odpada bo te monitory będą miały skuteczność ok 85 dB więc dużo mocy byłoby trzeba co się przekłada na drogą konstrukcję
                                  Last edited by Jakub991227; 06.05.2018, 11:52.

Skomentuj

Cześć,
                                    Wybaczcie za podłączenie się pod temat.
                                    Mam podobne plany zbudowania tych samych kolumn, w konfiguracji W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX. Pytanie brzmi, czy zwrotnica dla wersji z ALX różni się parametrami elementów w stosunku do wersji z głośnikiem w wykonaniu PCX? W prawdzie częstotliwość podziału przetworników w wersji PCX/ALX jest ta sama, ale pytam dla pewności, może sugerowana jest jakaś zmiana.
                                    Warto się postarać o zwiększenie pojemności obudów do 10 lub 12 litrów?
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

A gdzie masz wersję tej zwrotnicy do alx z w15?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                        A gdzie masz wersję tej zwrotnicy do alx z w15?
                                        Źle się wyraziłem. Paweł S. miał w przygotowaniu kolumny z ALX, ale nie skończył jeszcze konstrukcji. Chciałem zapytać, czy dla głośnika .ALX będzie konieczna modyfikacja zwrotnicy z oryginalnego projektu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X