Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sądzicie o konstrukcji typu isobaric

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sądzicie o konstrukcji typu isobaric

Jakie macie doświadczenia z konstrukcjami typu isobaric ewentualnie isobaric w układzie push-pull. Czy głośniki musza być w tych układach "blisko" siebie czy ewentualnie (tak jak w tubach samochodowych) może je dzielić określona odległość?

Z tego co wyczytałem układ isobaric ma tę dużą zaletę że obudowy są przy nich 2 razy mniejsze a i bas jest "niższy", ale chciałbym poznać Wasze doświadczenia z tego typu obudowami.

Dzieki temu zabiegowi niski zakres basow moze byc uwypuklony.
    Wszystko wtym ukladzie jest zalezne tzn objetosc miedzy glosnikami, wielkosc glosnikow nie musi byc jednakowa, ale dla uproszczenia stosuje sie przewaznie takie same glosniki na malej poduszce. Przy takiej konfiguracji mozna zrobic naprawde mniejsza obudowe.Nie nalezy sie bac tendemow w malych monitorkach co udowadnia konstrukcja Totema. Malej srednicy glosniki na sztywnej poduszce miedzy membranami pracuja jak wydajniejszy tlok i swobodnie przenosza do 3 KHz jak jeden normalny nisko srednio. W subach tandem daje wiecej mozliwosci.

Skomentuj

Tak troche przy temacie.Zostały mi 2 30cm alfredy sw1203z i tak sobie główkuje czy nie wpakować ich w taką bude.Ma to jakis sens?
      PZDR

Skomentuj

Ja właśnie testuje mojego suba na 4xarn188 w isobaric (niedługo zamieszcze opis na forum) i musze przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Osobiście polecam taką konfiguracje, także dla tańszych średniotonowców. Testowałem kiedyś brzmienie starych szerokopasmówek (no name) w isobaric i grały znacznie lepiej niż w układzie standardowym.

Skomentuj

MarekW Piszesz że niemuszą być takie same... a jednak muszą... jeśłi chodzi o wielkość to gdybyś dał 20 cm i 16 cm w isobaric do raczej by Ci przy odpowiedniej mocy tą 16 cm wypluło. A jełśi chodzi o parametry to także muszą być takiesame gdyć oba głośniki pracują w identycznej objętości z identyczną ( jeśli taka istnieje) rurą BR. Głośniki powinny wytważać identyczne ciśnienie akustyczne i wtedy wg. mnei i tylko wtedy to ma sens.

Skomentuj

Konstrukcja Visatonu Atlas DSM MKIV i nie tylko (wiecej jest zamknietych z niejednakowymi glosnikami w tandemie ale takze z wieksza poduszka pomiedzy nimi) zaprtzecza tezie ze musza byc takie same. Bardzo chcialbym znac metody obliczania tegoz jesli ktos zna (tych niejednakowych).

Skomentuj

no dobra .. masz troche racji bo jednak można było by tak zrobićnp. SLS o średnicy 25cm z XLS albo jakimś innym potworem z zawieszeniem jak opona rowerowa powiedzmy te 20cm albo nawet 16cm. Tu chyba chodzi o iloś powietrza jaką pompuje głośnik. MakekW widze że jest

Skomentuj

Czaruję...
              X