Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To ja jeszcze dodam od siebie, że ten panel PA400 jest całkiem mocny. Natomiast zwróćcie uwagę na jedną rzecz przy konstruowaniu obudowy. Sama płytka panelu to nie jest stal, tylko jakiś stop. Na dodatek niezbyt sztywny. Mocno polecam zrobienie osobnej komory na wzmacniacz.

Co do Sb-a, 29NRX SW albo nie SW. Ja osobiście do suba wybrałem wersję bez sw. Myślałem nad tym i stwierdziłem, że SW ma ciężką membranę i potrzebowałby silniejszego wzmacniacza, żeby zagrać tak samo jak ten głośnik bez sw. Moim zdaniem sens stosowania wersji sw jest wtedy kiedy robicie suba i ma on grać faktycznie od tych... ~25Hz. Dłuższa cewka itd. Natomiast w moim przypadku, gdzie wystarczy 30-35Hz, wystroiłem obudowę br na 37Hz i uważam, że wtedy ten głośnik (bez sw) ma większy sens.

Skomentuj

No z definicji sub ma jak najniżej grać .

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
        To ja jeszcze dodam od siebie, że ten panel PA400 jest całkiem mocny. Natomiast zwróćcie uwagę na jedną rzecz przy konstruowaniu obudowy. Sama płytka panelu to nie jest stal, tylko jakiś stop. Na dodatek niezbyt sztywny. Mocno polecam zrobienie osobnej komory na wzmacniacz.
        Również polecam osobną komorę, zwłaszcza ze ten panel nie jest szczelny.

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        No z definicji sub ma jak najniżej grać
        Tak, ale tutaj ma grać również w stereo.

Skomentuj

Czy ma ktoś jakieś porównanie ? odnośnie tych dwóch paneli https://monacor.pl/produkty/sam-300d , a pa 400 ,kontaktowałem się dzisiaj z zap audio odnośnie głośnika i dostałem informację abym lepiej zainteresował się tym Monacorem to cyfrowy panel i według nich będzie lepszy w kontroli niższych rejestrów?? wygląda licho w porównaniu do tego Pa 400 ale nie mam obycia i nie wiem na co się zdecydować finalnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Ten panel PA400 jest spoko jak na swoją cenę.
            Marian, ja się przypomnę z tym co już pisałem.
            Panel jest.. poprawny (chociaż coś jest skopane z masą i brumi, trzeba odcinać uziemienie z kabla) ale gwarancja to porażka.
            https://diyaudio.pl/showthread.php/9...l=1#post506837

Skomentuj

Jeszcze znalazłem coś takiego? co myślicie ?https://hurtowniamuzyczna.pl/offer/4...nu1000dsp.html
              mocy by nie brakowało chyba?

Skomentuj

jak masz kase to...
                zawsze mozesz zamowic, przetestowac i odeslac
                troche to glupie ale prawo na to pozwala

Skomentuj

Ja wiem czy głupie...sporo osób tak robi .

Skomentuj

STX mam i sam borykam się z napędem do niego,mam dwa wzmacniacze 300W 4ohm w mostku do niego ,i trafo 600VA ,a na jednym nie robi roboty,za mało mocy.Przynajmniej 300W 8ohm musi dostać.Na kostkach tda zapomnij ,że go pogonisz.Za mało prądu.O to pewnie Pawłowi chodzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                      Jeszcze znalazłem coś takiego? co myślicie ?https://hurtowniamuzyczna.pl/offer/4...nu1000dsp.html
                      mocy by nie brakowało chyba?
                      DSP, duża moc.. na papierze ładnie wygląda. Pytanie jak w rzeczywistości, bo behringer to budżetowa firma. Na pewno lepiej wygląda od monacora, bo tam to zasilacz impulsowy marny. Osobiście wolałbym dopłacić do lepszego głośnika, o wyższej efektywności niż tak przepłacać za sekcje zasilającą. Masz wiedzę i możliwość poskładania panelu z jakiś modułów? Bo tam potrzebujesz raptem 2 układy- przedwzmacniacz z sumowaniem i aktywną filtracją sygnałów no i końcówkę mocy. W budżecie 700zl jeszcze by zostało na wycięcie laserem panelu. Jezeli nie, to brałbym PA 400- przynajmniej sprawdzone :)

Skomentuj

Głośnik już zamówiony https://stx.pl/w-27-500-8-fcx.html ,zrobię obudowe testową i pomyśle jaki panel myślę o tym inuke 1000 monacor 300 i pa 400 ,nie mam umiejętności aby samemu coś zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                          myślę o tym inuke 1000
                          Ok, tylko musisz wziąć pod uwagę że może szumieć, tzn. wiatraki będą szumieć.
                          Estradowe końcówki mocy zazwyczaj mają wiatraki włączone na stałe... nie wiem jak jest w tym przypadku.
                          Druga sprawa to moc sygnału wejściowego. Estradowe końcówki potrzebują mocnego sygnału.

Skomentuj

Jeżeli byłby ktoś chętny z obeznanych w temacie wykonać dla mnie panel,który mógłby być lepszą alternatywą od tych kupnych to proszę o kontakt na PW.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o obudowę to najlepsza dla tego głośnika jest ta wskazana przez producenta?,płyty już mam wzmacniacz zamówiony pa 400,litraż jeszcze dokładnie nie wiem jaki ale z osobą komorą na panel ,tylko nie wiem jak strojenie policzyć w przypadku gdybym chciał tunel szczelinowy,chyba,że br będzie lepszy? Program wini sd średnio rozumuje.

Skomentuj

Win isd (przynajmniej w tej najstarszej wersji, nie wiem jak nowsze) bardzo dobrze liczy szczelinowy B-R. Wpisujesz tylko szerokość i wysokość szczeliny, a głębokość/dlugosc sam automatycznie wylicza.
                                Last edited by Oskar29; 17.07.2018, 13:22.

Skomentuj

w przypadku glosnikow 10" jest problem z doborem srednicy rurki
                                  w standardzie mamy 7cm, ktore jest dobre do 8", lub 10cm, ktore jest dobre do 12"
                                  w tym przypadku musimy isc w szczeline lub wlasnie w 10cm

w zalecanych 45 litrach i 30Hz bedzie to niewygodne 52-53cm
                                  w 50 litrach bedzie to 46-47cm

Skomentuj

Dzięki za sugestie i zaangażowanie się w temacie,to 46 cm będzie przy jakiej wysokości i szerokości szczeliny?szerokośc obudowy to 28 bez płyt.

Skomentuj

szczelina to inna bajka
                                      to bylo dla rurki 10cm

Skomentuj

Ściągnij sobie winisd w najstarszej wersji i sam zobaczysz. Naprawdę jest prostszy, nie ma problemów z wpisywaniem t/s-ów i liczy bez problemu dla szczelinowego b-r długość.

Skomentuj

Skrzynka testowa złożona 50 litrow z komorą na osobny panel PA 400 jest wystarczający jak dla mnie ,tylko nie wiem czy strojenie jest dobre ,doradzałem się zap audio, szczelina ma 24 cm szerokości 2,5 cm wysokości i 26 cm długości co ma dać strojenie około 35 hz ,może ktoś obeznany to sprawdzić ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X