Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do SS D2905/990000 i Seas Excel W17E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do SS D2905/990000 i Seas Excel W17E

Czesc,

Jakis czas temu stalem sie posiadaczem dwudroznych kolumn DIY BR, opartych o przetworniki jak w temacie:
    tweeter: Scan Speak Revelator D2905/990000 4Ohm
    medwoof: Seas Excel W17E-JAM 853-4/97-059 4Ohm

Zwrotnica zrobiona jest na wzor (jest identyczna) zwrotnicy w Jamo D830:
    https://www.hifivision.com/proxy.php...1afbf54b5ebb71

Moje pytanie jest takie, czy na podstawie Waszych doswiadczen warto zbudowac zwrotnice innego typu, czy tez przebudowac ta. Na pewno znacie te przetworniki duzo lepiej niz ja i wiecie czy to ma szanse zagrac :)

z gory dziekuje za sugestie.

pozdrawiam,
    hubert

Na moje to JAM w nazwie midwoofera oznacza że to głośnik z tych jamo (pewnie jakaś inna wersja trochę czy coś). Bez systemu pomiarowego nic nie zrobisz.

Skomentuj

Zacny tandem, wymagajacy bardzo konkretnego podejscia, a nie kopiowania na pałe.

Skomentuj

Dlatego napisałem że bez pomiarów się nie obejdzie :).

Skomentuj

Dziekuje za te odpowiedzi. Na pewno macie racje co do pomiarow. Aktualnie nie mam mozliwosci ich przeprowadzenia, stad tez pytanie, jak podpowiada Wam doswiadczenie i intuicja :) Po tym na pewno przyjdzie czas na pomiary i ewentualne zmiany. Poki co ciekaw jestem, czy ten zestaw ma jakis wiekszy potencjal, biorac pod uwage przetworniki i opisana zwrotnice.

dziekuje i pozdrawiam,
          hubert

Skomentuj

Oczywiscie, ze jest potencjal, tylko trzeba zrobic pomiary i dobra zwrotnice. Glosniki sa bardzo dobre.

Skomentuj

Nie wiemy nawet jak się sprawuje obecna zwrotnica. Bez pomiarów raczej nikt nic sensownego nie napisze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                Nie wiemy nawet jak się sprawuje obecna zwrotnica. Bez pomiarów raczej nikt nic sensownego nie napisze.
                Dlatego pytam tych co znają i mają doświadczenie. Na podstawie pomiarów, nie zadawał bym takiego pytania [emoji846]
                Jamo 830 to bardzo znana i popularna konstrukcja, przetworniki też, stąd pytanie o tych co się znają.

Pozdrawiam,
                Hubert

Skomentuj

Wątpię żeby ktoś Ci coś napisał bez pomiarów. Do każdego przypadku trzeba raczej podchodzić indywidualnie a w przypadku takich głośników tym bardziej warto im poświęcić trochę czasu. Na podstawie tego co nam dałeś tutaj możemy jedynie stwierdzić że nic się nie spali :) . Wątpię żeby ktoś słuchał akurat woofera i wysokotonowki co ty masz razem i z tą zwrotnica.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Poza tym nawet jak pomiary będą wyglądać dobrze to wcale nie musi to brzmieć dobrze albo na maxa możliwości. Tutaj już muszą być różne wersje zwrotnic i własny wybór.
                  Last edited by Oskar29; 15.07.2018, 18:33.

Skomentuj

Ok, rozumiem. No cóż, liczyłem, ze może uda się rozwinąć dyskusję na poziomie typu "ta zwrotnica generalnie gra super/słabo" albo "te przetworniki ze sobą nie pokażą swoich możliwości".

Zobaczymy, co powiedzą pomiary, o ile kiedyś je zrobię [emoji846]

Pozdrawiam,
                    Hubert

Skomentuj

Zamieszczone przez Hoobi Zobacz posta
                      Czesc,

Jakis czas temu stalem sie posiadaczem dwudroznych kolumn DIY BR, opartych o przetworniki jak w temacie:
                      tweeter: Scan Speak Revelator D2905/990000 4Ohm
                      medwoof: Seas Excel W17E-JAM 853-4/97-059 4Ohm

Zwrotnica zrobiona jest na wzor (jest identyczna) zwrotnicy w Jamo D830:
                      https://www.hifivision.com/proxy.php...1afbf54b5ebb71

Moje pytanie jest takie, czy na podstawie Waszych doswiadczen warto zbudowac zwrotnice innego typu, czy tez przebudowac ta. Na pewno znacie te przetworniki duzo lepiej niz ja i wiecie czy to ma szanse zagrac :)

z gory dziekuje za sugestie.

pozdrawiam,
                      hubert
                      Jeśli zwrotnica jest identyczna z oryginalną to nie dobrze.
                      Jak mnie pamięć nie myli to w oryginale jest tweeter seas Excel.

W Warszawie jest co najmniej jeden forumowicz który ogarnia bezproblemowo temat pomiarów. A jednemu nawet załatwiłem takie wofery jak ty masz.
                      Przetworniki które posiadasz zasługują na pieczołowicie opracowaną zwrotnice.

Skomentuj

Zalaczam poprawny link do schematu zwrotnicy, choc pewnie sie juz nie przyda :)
                        http://i.imgur.com/o99ut.jpg

O ktorym forumowiczu mowisz? Zawsze lepiej jak zrobi to ktos profi a nie domowa amatorka :)

Skomentuj

Nawet domowa amatorka będzie 100x lepsza od tego co jest teraz jeśli ktoś skopiował zwrotnice a włożył inne głośniki niż te do których była oryginalnie.

Zamieszczone przez Hoobi Zobacz posta
                          Ok, rozumiem. No cóż, liczyłem, ze może uda się rozwinąć dyskusję na poziomie typu "ta zwrotnica generalnie gra super/słabo" albo "te przetworniki ze sobą nie pokażą swoich możliwości".
                          tak to się nie da... skąd w ogóle wziąłeś taki pomysł że tak się da???

Skomentuj

Tak"źle" nie jest, inny jest wysokotonowy, MID jest jak w oryginale [emoji846]
                            Skąd pomysł... z forum [emoji846] różne rzeczy ludzie piszą, niektórzy mają dobre wyczucie, inni doświadczenie [emoji846]
                            Ale już przyjąłem, ze zjazd do bazy [emoji16]

Pozdrawiam,
                            Hubert

Skomentuj

Nawet jak zmieniasz tylko jeden z dwóch głośników w kolumnie to zwrotnica będzie kompletnie inna dla obu głośników pomimo że zmieniłeś tylko jeden.

Skomentuj

Jasne, rozumiem to doskonałe [emoji846]

Skomentuj

Czyli jest całkiem źle.
                                  Pytaj ilukasz lub Paweł S.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                    Czyli jest całkiem źle.
                                    Pytaj ilukasz lub Paweł S.
                                    Tego nie wiem, z odsłuchu nie potwierdzam żeby było źle, wręcz przeciwnie jest dobrze, ale zawsze można lepiej [emoji41]

Skomentuj

Moim zdaniem nie zdajesz sobie sprawy jak dobrze mogą zagrać te głośniki :) . Z nie właściwą zwrotnicą to tylko ułamek ich możliwości...

Szkoda czasu który ktoś poświęcił na to na próżno bo i tak trzeba od nowa zrobić pomiary i zwrotnicę...dlatego mam zawsze trochę stracha kupować kolumny DIY od kogoś .
                                      Last edited by Oskar29; 16.07.2018, 22:10.

Skomentuj

Fakt, może ich nie doceniam [emoji846]
                                        Mi DIY nie przeszkadza. Też lubię dłubać, ale daleko mi do takiego, jak podejście wielu tutaj, kompletne profi, aż mimo poczytać [emoji846]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X