Ja mam es300 w closed i do muzyki naprawde wystarcza i zapomnialem o wykresach z winisd. Nawet w closed potrafitroche zejsc, ale najwazniejsze jest to ze w muzyce wlasnie bardzo mi odpowiada. Jasne w b-r moznazejsc znacznie nizej ale juz go troche zamuli, no nic moze kiedys kiedys...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sub do muzyki w 15m2 co o tym myślicie??
Collapse
X
-
Znów zeszło z toru ale chciałbym mieć już pewność co do suba.
Zostane jednak przy sls8.Tylko mam 2 pytania:
1) Jaka obudowa , wiem że zamknieta ok 30l będzie szybsza a br 35l będzie niżej schodził pytanie ile niżej i czy jeśli zrobię br to po zatkaniu wylotu br efekt będzie jak w zamknmietej przy założeniu że jednak będzie to ok 5l więcej.
2).Doradźcie czym jak to napędzić.Czy pojedyńcza końcówka 7294 czyli jakieś 80W(które będzie minmum) starczy czy jednak lepiej mostkowac co by mieć 140W(których i tak nie wykorzystam).Zaznaczę że jest to 15m2.
Jeśli ktoś mógłby się zlitować powiedzcie prosze na priv co dokładnie potrzebuję co musze kupić wszystkie podzespoły jak dla kompletnego laika (moce ,symbole, wielkości itd).
Wzmacniacz pewnie komuś dam do zrobienia ale musze sam skompletowac cześci.
Będę super wdzięczny.
Skomentuj
-
Placek,
Dokladnie tak jak mowisz. Robi tak B&W w kolumnach. Robia BR i dodaja takie zatyczki z pianki które wchodzą na wcisk. Ja własnie zaczynam prace nad sls10 i własnie tak planuje zrobić. co do napędu to na początek TDA wystarczy bo głośnik ma przyzwoite i nie przeklamane raczej SPL - to nie alphard :) ...docelowo jednak lepiej złożyć mostek. Igod polecał mi ostatnio mostek LM 3886 do sls10. Więc dla Ciebie tym bardziej bedzie odpowiedni(mostek LM ponoć lepszy od TDA w mostku, ale nie miałem okazji sprawdzić). Ja poszedłem w strone dyskretnych. POZDRAWIAM. P.S jak Ci się nie śpieszy to z zakupem SLS'a wstrzymaj sie do kolejnego zamówienia z Holandii. Zaoszczędzisz 40% na głośniku. IMHO warto poczekać...a zaoszedząną kaske zainwestowac w elektronike i wykonczenie.
[ Dodano: 2005-02-17, 00:10 ]
Apropos strony www.akustyk.com.pl Moim zdaniem te projekty na stronie, opis jest jakiś dziwny, delikatnie mówiąc. No chyba że całe podstawy mojego DIY w audio są błędne. Bo jak czytam że wraz ze wzrostem litrażu obudowy poprawia sie impuls to nie kumam co autor mial na mysli. Ktoś mógłby się ustosunkować do ich propozycji na temat sls'a 10 ??
Skomentuj
-
Ok do zamówienia poczekam tylko czy macie jakiś cynk ad. nowego zmówienia w najbliższym czasie??
PS.Czy jest ktoś z Warszawy kto ma suba na sls 8 lub 10 , a może na hertzu??
Bradzo chętnie bym posłuchał jeśli to możliwe.
[ Dodano: 2005-02-19, 20:35 ]
Pomierzyłem posprawdzałem i prosze Was o opinię a najlepiej sprawdzenie czy nie robię jakiegos błędu.
Głośnik SLS8:
pokój 15m2
mostek tda
1)
obudowa 35L
strojenie 28Hz
BR średnica 50mm, 18cm długość
2)
obudowa 30L
strojenie 30Hz
BR średnica 50mm, 17cm długość
Który byłby lepszym rozwiązaniem do muzyki ?? zakładam że przy muzyce br mógłbym zatkać a w filmach z otwartym.
CZekam na ewentualne propozycje!!!!
Skomentuj
-
Wykresy takie jak na rysunku:
1)
Zielony 35L 32Hz BR 70mm na 26cm
2)
Pomarańcz 35l 30Hz BR 65mm na 26cm
3)
Granat 30L 35Hz BR 65mm na 30cm (chyba za dużo jeśli obudowa ma mieć z zewnątrz 37cm)
4)
Żółty 30l 35Hz BR 70mm na 26cm OPCJA UKASZA - dzięki za radę
Dodaję jeszcze widok opóźnień czasowych.
Który radzili byście wybrac do zabudowy BR.Jeśli różnice i tak są minimalne to chociaż na podstawie tych dwóch wykresów który model przedstawia najsensowniijsza charakterystykę.
[ Dodano: 2005-03-03, 18:36 ]Załączone pliki
Skomentuj
-
Myślę ze ten zółty jest w miarę ok ew jeszcze pomarańczowy. Ale biorąc pod uwagę fakt ze w razie czego do muzyki miał byc pzeciez zakrywany b-r to nie ma czym sie martwic. Mniejsza obudowa bedzie tu ladnie j wygladała a i moze sie okazac ze wcale nie taki mulisty ten basik bedzie, i nie bedzie potrzeby zatykania b-r. Mocny wzmacniacz i powinno dac radę.
Skomentuj
-
Zamiast tego SLS-a polecam to http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&m...34&img=1&par=1 zerknij sobie na parametry, za tą cenę nie kupisz nic lepszego, zagra ładnie w budzie 30-35L strojony na 33-38Hz. Ten głośnik kiedy trzeba gra miękko a kiedy trzeba to twardo zależnie od utworu, bas jest dynamiczny i kontrolowany, najlepiej jeszcze jak zasilisz go wzmakiem 200-250W
Skomentuj
-
Panowie dzięki za propozycję ale frontu już nie zmienię.Zebrałem już wystarczająco dużo opinii nt. sls-a10 i teraz pozostała mi tylko kwestia zamknięcia planu ad obudowy co nie jest dla mnie super proste!!!
powstały takie oto dwa projekty oba na sls10:
Proszę wszystkich ustosunkujcie się do nich !!!!
1)
obud BR
strojenie 26Hz obudowa 40L
BR 8x47cm (kolanko pcv łamane)
f3=42Hz f6=34HZ
Opóznienie dla 25Hz=11ms
Opóznienie dla 40HZ=7ms
2)
obud BR
strojenie 32Hz obudowa 42L
BR 8x27cm
f3=39HZ f6=32Hz
Opóznienie dla 25HZ=15ms
Opóźnienie dla 40HZ=9ms
Zanaczam że muzyka typu house i hip-hop czesto gości w moim pokoju więc chciałbym by było nie głośno ale precyzyjnie i nisko!!!
Skomentuj
-
No dobra sls10 już PRAWIE na dobre zagościł w mojej głowie ale znów atmosferę posdycił.....es250.
To odwieczny spór na forum i wiem że znajdą się zarówno zwolennicy jednego jak i drugiego tylko kurcze ludzie ja nigdy nie słyszałem tych głośników i zrozumcie mnie zę decyduję na sucho.
Nikt z wawy i okolic na prawdę tego nie ma??
Sls podobno zagra miekko i nisko a es też z tego co poczytałem jest pieszczochem któremu do twardości daleko i własnie na tym mi zależy.
Słucham sporo czarnrj muzyki jak i house.
Pomózcie podjąc oststeczną decyzję!!!!
Skomentuj
Skomentuj