Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwykła czy niezwykła obudowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwykła czy niezwykła obudowa?

Przeglądając różnorakie strony natknąłem się na ciekawy projekt obudowy. Oto ta strona : http://www.thesoundstation.com/pages/montana_Liberty a na niej dziwna budowę obudowy. Czy dobrze rozumiem, że taka wewnętrzna budowa powoduje paradoksalnie zwiększenie pojemności obudowy? Te wypustki wewnętrzne mimo, że zmniejszają powierzchnię pustego powietrza w środku, jednocześnie zwiększają objętość widziana przez głośniki? Ciekawe jak to może wpłynąć na rozchodzenie się wewnątrz fal...

pzdr

Skąd wniosek, ze obudowa wirutalnie zwiększa pojemność? Te wypustki tylko w pewnym zakresie rozbijaja fale stojące wyższych częstotliwości. Nic więcej.

Skomentuj

Dwie sprawy: jedna, że to jest podobna sytuacja do wełny mineralnej -ale tutaj dużo drobnych włókien-mimo, że zmniejsza powierzchnię to "powiększa" (podobno) pojemność. I druga sprawa : jeżeli narysujesz sobie kwadrat o boku 10x10cm to masz powierzchnię (płaską) równą 100 a sumę długości boków 40 (x wysokość masz pojemność). Natomiast jeśli zrobisz wewnątrz tego kwadratu coś na kształt takich wypustek, do mimo, że powierzchnia się zmniejsza (100 minus ścianki wewnętrzne), to suma długości boków się znacznie powiększa. Ergo mnożąc zwiększoną sumę długości boków razy tę samą wysokość dostajesz większą pojemność/objętość.
      Taki paradoks. "Wirtualnie" w sensie : w tej samej zewnętrznej obudowy dostajesz większą pojemność.

Skomentuj

Zamieszczone przez slavo1 Zobacz posta
        jeżeli narysujesz sobie kwadrat o boku 10x10cm to masz powierzchnię (płaską) równą 100 a sumę długości boków 40 (x wysokość masz pojemność). Natomiast jeśli zrobisz wewnątrz tego kwadratu coś na kształt takich wypustek, do mimo, że powierzchnia się zmniejsza (100 minus ścianki wewnętrzne), to suma długości boków się znacznie powiększa. Ergo mnożąc zwiększoną sumę długości boków razy tę samą wysokość dostajesz większą pojemność/objętość.
        Taki paradoks. "Wirtualnie" w sensie : w tej samej zewnętrznej obudowy dostajesz większą pojemność.
        Dobre :)
        To się nadaje do tego tematu: https://diyaudio.pl/showthread.php/1...iedzi-na-forum

A tak na serio, to sam to wymyśliłeś?
        Skoro masz dostęp do internetu to w czym problem poczytać na ten temat?
        Last edited by marian; 15.08.2018, 08:46.

Skomentuj

Jasne - pokaż mi błąd w moim wyliczeniu. To po prostu matematyka.

Skomentuj

Matematyka...
            A z fizyki też byłeś taki dobry? :)

Wlej do takiej obudowy wody to się okaże ile ma litrów.
            Nie porównuj tego do wytłumienia, ponieważ wytłumienie działa inaczej.
            A jak, to również zapraszam do lektury.

Skomentuj

Z fizyki byłem fatalny:) Będę się trzymał matematyki jednak. Wlewanie wody, hmmm.... Mając taką sama ilość materiału jak pokazałem w poście numer 3 MOŻESZ otrzymać różna pojemność. Zapraszam do lektury... dzięki za pomoc w wyjaśnieniu tego drobnego problemu poznawczego.
              Proszę o zrozumienie - nie jestem trollem - po prostu zadałem sobie najprostsze pytanie, bo na głośnikach się absolutnie nie znam. Ale mnie to ciekawi :) No i zawsze możesz wrzucić mnie do potów śmiesznych i "odkrywczych" ale bez matematycznego wyliczenia pozostanę przy swoim :)

Skomentuj

Mając taką sama ilość materiału jak pokazałem w poście numer 3 MOŻESZ otrzymać różna pojemność. Zapraszam do lektury...
                Wypisujesz bzdury.
                A wiesz dlaczego?
                Dlatego że:

na głośnikach się absolutnie nie znam
                ...i nie rozumiesz że chodzi o pojemność obudowy w litrach.
                Twoje myślenie można porównać do zgniecionej butelki plastikowej 2L, do której chcemy wlać 2L wody.
                Co z tego że nadal ma te same wymiary ścianki wewnętrznej, nie wlejesz już 2L wody.

Dodając do zwykłej obudowy ''kolce" (jak w obudowie z linku), zmniejszamy litraż obudowy (względem tej bez kolców) dodatkowym (twardym) materiałem wewnątrz obudowy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zawsze możesz wrzucić mnie do potów śmiesznych i "odkrywczych" ale bez matematycznego wyliczenia pozostanę przy swoim
                No to pozostań i żyj w nieświadomości.
                Last edited by marian; 15.08.2018, 10:01.

Skomentuj

To, że na głośnikach się absolutnie nie znam, to nie znaczy że wypisuję bzdury. Po prostu chce zrozumieć ... wiem, że to trudne do zrozumienia dla fachowców, obeznanych z każdym aspektem budowy, budowania głośników - ale mnie to ciekawi....Zdaje się, że Troels pisał o zmianie "pojemności" poprzez włożenie gąbki piramidowej do wewnątrz kolumny. Jak to się ma do Twojego przykładu o zgnieconej butelce? Zmniejszył litraż realny? Tak. No to... czym to się różni od mojego przykładu? Dlaczego mam przyjmować na wiarę, że masz rację, jeśli nie poparłeś tego wyliczeniem matematycznym?

Twój post opiera się na określeniach "piszesz bzdury" i "pozostań przy swoim" , krótko "nie masz racji, bo nie" - to z pewnością wszystko tłumaczy :)
                  Last edited by slavo1; 15.08.2018, 10:12.

Skomentuj

Zdaje się, że Troels pisał o zmianie "pojemności" poprzez włożenie gąbki piramidowej do wewnątrz kolumny. Jak to się ma do Twojego przykładu o zgnieconej butelce? Zmniejszył litraż realny? Tak. No to... czym to się różni od mojego przykładu?
                    Czym się różni?
                    Twardością i gęstością materiału.

Jak widać z czytaniem też masz problem.

Skomentuj

Materiał w obudowie tylko pozornie zwiększa pojemność. Po prostu porowatość gąbki czy wełny zmienia podatność powietrza w obudowie oraz moze zwiększać mase ruchoma, czyli sumę mms głośnika, powietrza w obudowie i powietrza drgającego np w gabce. To daje obniżenie rezonasu i splaszczenie piku, co rozumiane jest jako zwiększenie pojemności. W tej obudowie z przykładu nc takiego sie nie dzieje. Te wypustki nie sa tym samym co gąbka z czopkami. Oczywiście zajmują czesc pojemności. Cos za cos, obudowa to nie balon i sie nie rozciagnie.

Skomentuj

@marian -
                        No widzisz - pierwsza Twoja odpowiedź, która ma sens i coś tłumaczy. A nie obraża.

Poza drugim zdaniem.

Jak masz tak odpowiadać - to sobie daruj proszę. Naprawdę uważasz, że tylko Ty potrafisz być złośliwy i nieuprzejmy? Staram się rozwiać swoje wątpliwości i dociekać szczegółów a ty traktujesz pytającego jak przygłupiego natręta, wystawiając sobie tylko świadectwo. Słabe. Ale pozostań przy samouwielbieniu. O wszechwiedzący.

@pogromca - dziękuję za wytłumaczenie
                        Last edited by slavo1; 15.08.2018, 10:54.

Skomentuj

slavo1 musisz zrozumieć, że podając swoje przykłady sam sobie zaprzeczasz. W swoim przykładzie drugim mówisz najpierw o obliczeniu pola powierzchni kwadratu by za chwilę przejść do dodania tam wysokości i tym samym przejścia do obliczeń objętości a to już nie jest to samo. Po prostu brak twojej wiedzy w twoich własnych przykładach skłania innych do lekkiego niedowierzania w realizm twego pytania.
                          Owszem jeśli do obwodu twojego kwadratu dodamy te "wypustki" to jego DŁUGOŚĆ się zwiększy. Ale nie ma to wpływu na objętość, której tutaj wogóle nie bierzemy pod uwagę. Albo inaczej: idąc 5 minut po płaskiej pustyni zajdziemy dalej niż idąc tym samym tempem po terenie górzystym gdzie pokonanie wzniesień i spadków zmniejszy realnie przebyty w przestrzeni dystans. Ok. Ale objętość obudowy to całkiem inne wzory, inne przykłady. Jeśli chcesz mogę ci to przedstawić w formie eseju ze wzorami matematycznymi. Skoro jednak sam nie widzisz, gdzie robisz błąd podając swoje przykłady to po co inni mają brać to na poważnie.
                          Z szacunkiem do twojej osoby, bo naprawdę nie miałem najmniejszej intencji Cię urazić pozdrawiam!

Skomentuj

mnożąc zwiększoną sumę długości boków razy tę samą wysokość dostajesz większą pojemność/objętość
                            W przypadku tej bryły pojemność = pole podstawy x wysokość, nie suma długości boków x wysokość. To taka elementarna wiedza wydawałoby się... Te wypustki może i powiększają powierzchnię ścian bryły wewnątrz, ale zmniejszają rzeczywistą pojemność.

Skomentuj

Przeglądając różnorakie strony natknąłem się na ciekawy projekt obudowy. Oto ta strona : http://www.thesoundstation.com/pages/montana_Liberty a na niej dziwna budowę obudowy. Czy dobrze rozumiem, że taka wewnętrzna budowa powoduje paradoksalnie zwiększenie pojemności obudowy? Te wypustki wewnętrzne mimo, że zmniejszają powierzchnię pustego powietrza w środku, jednocześnie zwiększają objętość widziana przez głośniki? Ciekawe jak to może wpłynąć na rozchodzenie się wewnątrz fal...

pzdr
                              Masz większe pole powierzchni tego wieloscianu, a jak liczysz objętość kolega post wyżej ci wyjaśnił

Skomentuj

Skoro są aż takie problemy z matematyką to może ten kalkulator będzie pomocny :
                                https://rockfordfosgate.com/support/box-wizard/
                                Kolego slavo1 zmajstruj sobie układ do pomiaru impedancji .Zrób pomiary jakiegoś głośnika w obudowie ,najlepiej basowego który wytwarza największe ciśnienie ,pokombinuj z różnymi objętościami ,wytłumieniami i wtedy będziesz widział jak to się wszystko zmienia .
                                Ja osobiście bym dzisiaj zrobił obudowę w kształcie kurzego jajka i to nie jest żart .Ludzie takie domy sobie stawiają i to nie dla wizualnej przyjemności.
                                Last edited by czart; 19.08.2018, 07:52.

Skomentuj

@czart - kwestia nie dotyczyła sposobu obliczania objętości/pojemności kolumny głośnikowej a wpływu (ewentualnego) wypustek wewnętrznych na "pojemność"(w cudzysłowie) kolumny. Po prostu żyłem w błędnym przeświadczeniu, ze takie wypustki mogą "powiększać" (w cudzysłowie) pojemność kolumny. Sprawę jasno i precyzyjnie wyjaśnił @marian w (przedostatnim) zdaniu postu #10 i @pogromca mitów w poście #11.

Skomentuj

No i bardzo dobrze obaj to wytłumaczyli .Sam nie zrobiłbym tego lepiej .Ja tylko wskazałem ze wzg. na to ,że takie tematy się mnożą jak należy sprawdzić empirycznie czy idziemy we właściwym kierunku .Wstępne obliczenie pojemności obudowy to pikuś ,a co dalej ?Nawalisz za dużo "siana " do obudowy (zwłaszcza bassrefleks) i będzie się to rozjeżdżać .
                                    No ale jeżeli już jest wszystko absolutnie jasne to kończymy na dziś ,aż do następnego tego typu postu

Skomentuj

Każdy kiedyś się uczył... ważne jest, żeby otrzymywać proste i jasne odpowiedzi a nie zagłębiać się w złośliwostki. Ze swojej strony uważam, że równie ważne co brzmienie kolumny jest jej wygląd. Musi cieszyć - nawet gdy nie gra. A podany w pierwszym poście wygląd jest imo tego fajnym przykładem. Dla mnie ciągłym dylematem jest rozwiązanie zależności : wygląd vs wymagana objętość (czyli po znacznej części - wielkość przetwornika basowego) vs wysokość.
                                      Mam jeszcze kilka takich banalnych pytań w zanadrzu :) z dziedziny akustyki/estetyki. Np. szerokość panelu przedniego vs wpływ na brzmienie i zmiana tych zależności w czasie/historii. 30-40 lat temu nikt nie zwracał uwagi na ponad/ok 30cm szerokości. Domyślam się, że zależności fizyczne przepływu fal dźwiękowych się nie zmieniły. Ale czy budowa głośników/przetworników została dostosowana do wąskich kolumn? Ciekawym przypadkiem są tutaj open baffle - czy tylko wymogi woofera? Bo przecież można go zamontować z boku...

Skomentuj

niezwykły

Skomentuj

Czaruję...
                                        X