Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe - jakie wymiary kolumn pod zestaw trójdrożny STX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe - jakie wymiary kolumn pod zestaw trójdrożny STX?

Cześć,
    Zakupiłem trójdrożny zestaw głośników:
    T.10.200.8.PC T.4,1.200.8.F.
    M.11.100.8.MC M.STX.4.1.100.8.FSM
    W.25.200.8.MC W.STX.10.2.200.8.F.S.MC
    oraz zwrotnicy:
    Zwrotnica Trójdrożna STX 3D 200W 8ohm 3 drożna

Proszę o obliczenie obudowy dla tego zestawu, chcę żeby była to obudowa b-r, głośniki w osi.
    Napędzane będą przez amplituner Marantz SR5002.
    Pokój 18m2.

Proszę o info jakie wymiary obudowy, podział komór, jakie zastosować przewody do łączenia głośników ze zwrotnicą, a potem z terminalem, jaką grubość płyt mdf wybrać, ktorą ścianę wygłuszyć pianką o jakisj grubości?

Proszę o niekrytykowanie, potrzebuję tylko pomocy - nie chcesz pomóc, nie udzielaj się. Pomocnym z góry dzięki.

Zamieszczone przez Muoetko Zobacz posta
    Proszę o obliczenie obudowy dla tego zestawu, chcę żeby była to obudowa b-r
    Ale widziałeś na stronie https://stx.pl/w-25-200-8-mc.html "Recommended enclosure: 45L Closed"?

I skąd wiesz, że zwrotnica "uniwersalna" będzie najlepsza do Twojego zestawu głośników, obudowy, rozmieszczenia głośników?

Proszę o niekrytykowanie, potrzebuję tylko pomocy - nie chcesz pomóc, nie udzielaj się. Pomocnym z góry dzięki.
    Nie krytykuję, pomagam przez pytania : )

Skomentuj

Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
      Ale widziałeś na stronie https://stx.pl/w-25-200-8-mc.html "Recommended enclosure: 45L Closed"?

I skąd wiesz, że zwrotnica "uniwersalna" będzie najlepsza do Twojego zestawu głośników, obudowy, rozmieszczenia głośników?

Nie krytykuję, pomagam przez pytania : )
      Masakra jakaś...

Kupiłem ją dlatego, że nie znam się na elektronice, znalazłem w internecie info, że sprawdza się. Stąd decyzja o kupnie, bo nie mam miliona monet na hi endowy sprzęcior...

Zestaw jest budżetowy i taki pozostanie... czy mogę prosić o pomoc wyłącznie w interesujących mnie kwestiach, czy będzie i tutaj, jak w podobnych tematach na forach o tematyce audio, scena dla mędrców?

Proszę tylko o wymiary obudowy, o jakiś szkic ewentualnie, to szczyt moich wyobrażeń, więc jeśli ktoś mnie nim uszczęśliwi, to będę w siódmym niebie...

Skomentuj

Masakra jakaś...
        To jest forum techniczne.
        Jeśli nie przyjmujesz krytyki odnośnie Twojego pomysłu, to przykro mi ale będziesz musiał złożyć te kolumny samemu, ponieważ nikomu nie będzie się chciało kopać z koniem.

Kupiłem ją dlatego, że nie znam się na elektronice
        Skoro się nie znasz to trzeba było najpierw spytać na forum, przed zakupem.

Kolumny które chcesz wykonać już założenia to będzie buczydło, bo raz że obudowa BR (ten głośnik się do niej nie nadaje), a dwa że wysoki podział woofera.
        Do tego dochodzi nierównomierny podział SPL-u pomiędzy głośnikami oraz brak zgrania fazowego.
        Nie ma prawa zagrać poprawnie, a ci którzy się wypowiadają dobrze o zwrotnicach uniwersalnych, po prostu się nie znają, nie słyszeli poprawnie zaprojektowanych kolumn.

Lepiej zgra ten projekt: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

...niż to co wymyśliłeś.
        Ale z doświadczenia wiem że tobie chodzi o wielkość woofera, bo myślisz że im większy tym lepszy...

Skomentuj

Czaruję...
        X