Ostatnimi czasy wpadły mi w łapki cztery daytony ps95-8. Z początku nie miałem na nie do końca pomysłu, myślałem o maluchach do sypialni, może o centralnym do kd... Wtedy przypomniałem sobie, że zostały mi po starych kombinacjach obudowy igiełek z cyburga. Pomyślałem, że dopóki nie zdecyduję się na konkretny projekt wyrzygeje ps'y w tych obudowach. Żeby głośników nie zamieniać miejscami zdublowałem otwory w każdej obudowie i podpiąłem pod amplituner. Zapodałem tryb direct i utwór "more than words" i szczena mi opadła gdy usłyszałem struny i wokale. Potem "young and beauthiful" i kurcze zejście też mnie zaskoczyło choć kiedyś dość długo słuchałem igieł na visatonach frs-8 wiec wiedziałem czego się spodziewać. Zdecydowanie nie filtrowane daytonki przypadły mi do gustu. Dopiero po kilku dniach wpadłem na pomysł żeby włączyć suba na linii transmisyjnej 8" i wtedy poczułem, że jestem naprawdę zadowolony z tego co słyszę.
I tak narodził się w mojej głowie pomysł by połączyć w jednej obudowie dźwięk ps'ów i głośnika w linii np. Awx 18 lub dwa mcx v2..? Można by w ten sposób uciąć bardzo nisko stxy pozbywając się wielu problemów t-l'ki a daytonki zejdą w te rejony bez większych problemów w przeciwieństwie do typowych wysokotonówek. Do tego tak niski podział ominie rejon częstotliwości na które wrażliwe jest nasze ucho. Może nawet by było jeszcze prościej zapodać bi-wiring żeby puścić ps'y bez kagańca jedynie odciąć stxy? Co wy o tym sądzicie? Możemy nawet potraktować to jako eksperyment dla zabawy żeby nikt nie wziął tego zbyt poważnie.
I tak narodził się w mojej głowie pomysł by połączyć w jednej obudowie dźwięk ps'ów i głośnika w linii np. Awx 18 lub dwa mcx v2..? Można by w ten sposób uciąć bardzo nisko stxy pozbywając się wielu problemów t-l'ki a daytonki zejdą w te rejony bez większych problemów w przeciwieństwie do typowych wysokotonówek. Do tego tak niski podział ominie rejon częstotliwości na które wrażliwe jest nasze ucho. Może nawet by było jeszcze prościej zapodać bi-wiring żeby puścić ps'y bez kagańca jedynie odciąć stxy? Co wy o tym sądzicie? Możemy nawet potraktować to jako eksperyment dla zabawy żeby nikt nie wziął tego zbyt poważnie.
Skomentuj