Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik szerokopasmowy w systemie 2way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik szerokopasmowy w systemie 2way?

Ostatnimi czasy wpadły mi w łapki cztery daytony ps95-8. Z początku nie miałem na nie do końca pomysłu, myślałem o maluchach do sypialni, może o centralnym do kd... Wtedy przypomniałem sobie, że zostały mi po starych kombinacjach obudowy igiełek z cyburga. Pomyślałem, że dopóki nie zdecyduję się na konkretny projekt wyrzygeje ps'y w tych obudowach. Żeby głośników nie zamieniać miejscami zdublowałem otwory w każdej obudowie i podpiąłem pod amplituner. Zapodałem tryb direct i utwór "more than words" i szczena mi opadła gdy usłyszałem struny i wokale. Potem "young and beauthiful" i kurcze zejście też mnie zaskoczyło choć kiedyś dość długo słuchałem igieł na visatonach frs-8 wiec wiedziałem czego się spodziewać. Zdecydowanie nie filtrowane daytonki przypadły mi do gustu. Dopiero po kilku dniach wpadłem na pomysł żeby włączyć suba na linii transmisyjnej 8" i wtedy poczułem, że jestem naprawdę zadowolony z tego co słyszę.
    I tak narodził się w mojej głowie pomysł by połączyć w jednej obudowie dźwięk ps'ów i głośnika w linii np. Awx 18 lub dwa mcx v2..? Można by w ten sposób uciąć bardzo nisko stxy pozbywając się wielu problemów t-l'ki a daytonki zejdą w te rejony bez większych problemów w przeciwieństwie do typowych wysokotonówek. Do tego tak niski podział ominie rejon częstotliwości na które wrażliwe jest nasze ucho. Może nawet by było jeszcze prościej zapodać bi-wiring żeby puścić ps'y bez kagańca jedynie odciąć stxy? Co wy o tym sądzicie? Możemy nawet potraktować to jako eksperyment dla zabawy żeby nikt nie wziął tego zbyt poważnie.

Słowo klucz w takim projekcie to efektywność, możesz mieć problem ze sklejeniem 18 stki i tego fullrange'a. Zwykle jest tak, że ta 18'stka jest głośniejsza i pasywnie tego nie połączysz. Chyba, że przywalisz tak wielką cewkę, że pójdziesz pierwszym rzędem i cewka zacznie ciąć bardzo nisko, co zbierze nadmiar efektywności. Z pomiarami raczej tego nie ogarniesz, bo musiałbyś mieć świetne warunki pomiarowe aby tak nisko zmierzyć zestaw. Więc zostaje zabawa na słuch.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Takie kolumny są popularne na diyaudio.com . U nas nie za bardzo. W najbliższym czasie (za 2-3 tyg. mniej więcej) będę zabierał się za coś podobnego z tym że o wiele bardziej budżetowo. Mam szerokopasmowki tangbanda i do tego kupiłem na allegro dwa 13cm "subwooferowe" (w " " bo głośnik 13cm raczej ciężko nazwać subwooferowym no ale tak był opisany :p ) JVC. Zgaduje że to produkcja eastecha. Planuje to na 200-400Hz odciąć. Znalazłem sobie takie miejsce w domu że nie mam jakiś większych problemów żeby zrobić w miarę wiarygodne pomiary tych częstotliwości.

U mnie nie ma problemu takiego jak twój bo ta 13-tka cicha jest i prądożerna raczej więc jak już będzie trzeba coś ściszyc to tang banda. Zwrotnica tylko będzie droga bo to jednak elementy o sporych wartościach będą. Raczej na biurko finalnie pójdą bo o ile szerokopasmowka może być niezła przy odciążeniu jej od niższych częstotliwości, to z tego woofera nie spodziewam się usłyszeć jakiegoś referencyjnego basu . Jako pierdziawki na biurko do kompa wystarczą.
      Last edited by Oskar29; 23.09.2018, 17:27.

Skomentuj

Tak, sklejenie efektywności może być problemem ale mam 4 daytony więc mogę zapodać po dwa na stronę. Do tego pozbędę się niechcianych rezonansów w linii przez jej skrócenie i dobre wytłumienie co normalnie ma tę wadę, że obniża jej efektywność ale tu będzie dodatkową zaletą.

Skomentuj

Porównaj efektywność stx'a i tego Daytona i będzie jasne wszystko . Miejmy nadzieję że nie nakłamali w pomiarach .

Skomentuj

Oskar29. Bawiłem się kiedyś tymi 13kami od JVC. Chciałem wtedy namacalnie poczuć różnicę między liniami o równym przekroju/dłuższymi a taper/krótsza linia, różnymi materiałami tłumiącymi itp. Niestety te głośniki choć do moich eksperymentów nadały się jako-tako, to w muzyce okazały się hmmm bardzo cienkie delikatnie mówiąc. Ich niska efektywność i szybkie osiąganie x-max w linii dyskwalifikuje je w odsłuchach. Stx 15.mcx kosztują może więcej ale uwierz na słowo - są 100 razy lepsze.

Skomentuj

Ja chcę je w b-r wsadzić . Zobaczymy co z tego wyjdzie. Biorę pod uwagę że woofer można zmienić potem bo to będzie na pewno słabsze ogniwo .

Skomentuj

Awx 90dB dość liniowo Ps 86dB ale bardzo nieregularnie z zapadłościami na średnicy i podbiciami wyżej więc dwa Ps'y na jednego Awxa tłumionego w linii i jeśli obaj producenci nie odbiegają dużo od rzeczywistości to będzie dobrze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pamiętaj, że późniejsza zmiana woofera pociągnie za sobą zmianę zwrotnicy a ta w twoim projekcie jak sam zauważyłeś tania nie będzie... Dlatego mocno namawiam cię na zmianę tych JVC. Paradoksalnie kupno lepszych głośników może zaowocować obniżeniem kosztu zwrotki wiec wyjdziesz na tym całkiem nie z gorsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
                  Paradoksalnie kupno lepszych głośników może zaowocować obniżeniem kosztu zwrotki
                  w jaki sposób? Nie chce tego ciąć wyżej na pewno więc koszt raczej mniejszy nie będzie :) . Którym JVC się bawiłeś? No chyba że jakieś pułapki będą potrzebne.

Pamiętasz jaką obudowę miałeś na tego jvc? Może przesadziłeś trochę z wielkością :) ?
                  Last edited by Oskar29; 23.09.2018, 18:06.

Skomentuj

A no tak. Przepraszam zapomniałem, że będziesz je i tak nisko obcinał wiec z kosztami nie zjedziesz. A JVC były te: https://allegro.pl/glosnik-jvc-80w-h...992868758.html i aplikowane w linie transmisyjne od zbyt długich po zbyt krótkie z dużym małym taperem bez i z offsetem i setkami kombinacjami wygłuszeń.
                    Last edited by Mercutio; 23.09.2018, 18:06.

Skomentuj

No to ja mam te same. Zobaczymy. Coś z tego skleję. Do tych 200-300Hz się nada mam nadzieję. Wyżej nie musi grać .

Nie próbowałeś go może w zwykłym b-r? Nie masz jego pomiarów? Zaoszczędziło by mi to połowy roboty . Albo chociaż jego Ts-ów. Bo kompletnie nie wiem jaką obudowę robić do niego wielką.

Skomentuj

Nie pamiętam teraz dokładnie ale dało się ich słuchać jedynie do średniego poziomu głośności w linii 2Sd-0.8Sd ok 180cm długości offset ok 20cm i dość lekkie tłumienie wełną tylnej ścianki do polowy tunelu, mocniejsze tłumienie w offsecie. Wiem, że robisz br ale jak ci zostanie trochę materiału to będziesz miał powód do podłubania. Trzymam kciuki za twój projekt.
                        Pomiarów juz dawno nie mam...
                        Last edited by Mercutio; 23.09.2018, 18:19.

Skomentuj

Trzymam kciuki za twój projekt.
                          Dzięki :p . Nie miałbyś ts-ów jego :rolleyes:?

Ok. Dzięki. Dam znać jak w b-r się sprawuje .
                          Last edited by Oskar29; 23.09.2018, 18:20.

Skomentuj

I tak narodził się w mojej głowie pomysł by połączyć w jednej obudowie dźwięk ps'ów i głośnika w linii np. Awx 18 lub dwa mcx v2..? Można by w ten sposób uciąć bardzo nisko stxy pozbywając się wielu problemów t-l'ki a daytonki zejdą w te rejony bez większych problemów w przeciwieństwie do typowych wysokotonówek. Do tego tak niski podział ominie rejon częstotliwości na które wrażliwe jest nasze ucho. Może nawet by było jeszcze prościej zapodać bi-wiring żeby puścić ps'y bez kagańca jedynie odciąć stxy? Co wy o tym sądzicie? Możemy nawet potraktować to jako eksperyment dla zabawy żeby nikt nie wziął tego zbyt poważnie.
                            Niedawno zmajstowałem coś takiego https://diyaudio.pl/showthread.php/2...%82em-na-500Hz i moim skromnym zdaniem takie eksperymenty mają jak najbardziej sens. Natomiast PS-95 "bez kagańca" tu bym się zawahał, przy wyższych poziomach mogłyby być problemy.

Skomentuj

Jak dasz po dwa daytony na strone, to powinno styknac efektywnosci do jakiegos basu.

Skomentuj

Generalnie juz teraz bardzo mi pasuje jak to gra ( 2x cyburgs needle na podwójnych ps'ach + 1xsub 8" w tl na 40Hz) Daytonki nie są filtrowane a potrafią przyjąć dużo na cewki i do tego cały czas brzmią cudnie. Sub nie przyćmiewa ich pompując na 100%. Z tego wynika, że stosując dwa daytony na stronę będzie dobrze. Do tego mając system stereo poprawi się stereofonia w porównaniu do 2.1 Chociaż nie wiem jak daytony będą sobie radziły w dużo mniejszej, zamkniętej pojemności... Projekt igieł jest znany z tego, że mocno wspomaga dół małych szerokopasmówek. Gdy tego zabraknie może się okazać, że trzeba będzie podnieść częstotliwość podziału. Mam na szczęście jeszcze trochę czasu żeby przemyśleć to i owo zanim zacznę coś kroić.

Skomentuj

U mnie okazało się że jvc to kompletna klapa i użyję chińskiego woofera. Nie ma żadnych oznaczeń więc nie jestem w stanie napisać co to jest, ale pomierzyłem mu ts'y i od biedy w małej 10L obudowie jakoś będzie grał. Zejście do ~45-50Hz z takiej małej budy mi wystarczy . Także woofer już mam. Teraz najgorsza część czyli obudowa.

Skomentuj

nie wiem próbuj

Skomentuj

Na weekend zaczynam eksperymenty z budką dla ps'ów, żeby sprawdzić czy podołają w obudowie innej niż TQWT.
                                      A przy okazji zastanawiam się czy do tego projektu zamiast AWX nie byłyby lepsze daytony rs180-4?
                                      Odrobinę wyższy fs ale Qts niemal optymalny do tl. Miał ktoś może z nimi doświadczenia?

Skomentuj

Za oceanem bardzo czesto stosowane sa Daytony rs180 w obudowie TL lub MLTL.

http://projectgallery.parts-express....cts/brillante/

Tu masz gotowy projekt dla daytona. Autorem jest Paul Kittinger, bardzo znany i ceniony konstruktor, specjalizujacy sie w TL i MLTL.
                                        Last edited by Pogromca mitow; 01.10.2018, 23:11.

Skomentuj

Czaruję...