Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średniotonowiec 15-18 cm do dużego 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    phl1120 jest bardziej kompletny gra też coś niską średnicą
    A jak wysoko od dołu musiałeś go dzielić żeby miało to sens?

W dokumentacji do 1120 jest napisane, że to studyjna wersja głośnika 1160. Więc z teorii lepsza :P
    Xmax liniowy mają takie sam +-2 mm.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

400-500hz akustycznie drugi rząd . Zależy też od tego jak głośno zamierzasz grać .
      Aby wykorzystać pełne jego możliwości SPL-owe to trzeba by albo przejść na bardziej stromy filtr albo ciąć wyżej .

Skomentuj

Nie sądzę aby z dwoma skompensowanymi Usherami 8955a była potrzebna maksymalna efektywność z tego głośnika :) Więc myślę, że spokojnie przy ok 400 Hz da się ten zestaw posklejać :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z Usherami pewnie tak . Pytanie czy by to do siebie pasowało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Która wersje ATC miałeś u siebie? Z dużym czy mniejszym magnesem?
            Szczerze mówiąc nie wiem. To były egzemplarze wymontowane z zestawów ProAc Response 5.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Xmax liniowy mają takie sam +-2 mm.
            Nie mają tyle. Faktyczna wartość to, bodajże, +/- 1,5mm. Producent nie podaje różnicy matematycznej, tylko w oparciu o założony procentowy spadek współczynnika BL. Tak czy inaczej to aż nadto. One optymalnie pracują przy podziale minimum ok. 350Hz/II rząd i żeby rozpędzić je do takiego Xlin na sygnale muzycznym przy wskazanym filtrowaniu, to trzeba wzmacniacza o mocy liczonej w kW. A same zniekształcenia mają niskie nawet przy wysokich poziomach wysterowania.

400-500hz akustycznie drugi rząd . Zależy też od tego jak głośno zamierzasz grać .
            Aby wykorzystać pełne jego możliwości SPL-owe to trzeba by albo przejść na bardziej stromy filtr albo ciąć wyżej .
            Nie ma obaw, nie trzeba zmieniać filtrowania. Sprawdzone u mnie, a jak wiecie – jest czym :-).

Z Usherami pewnie tak . Pytanie czy by to do siebie pasowało :)
            Niespecjalnie, w mojej ocenie. PHL1120 to dynamika i charakter bliski estrady. Usher to typowo domowe granie, przy PHL wypada słabo ;-).

Skomentuj

Racjonalny trochę mnie leczy z PHL

Więc może w inną stronę - na tą chwilę najrozsądniejszy wydaje się wybór MR16P od SB - zostanie $ na inne graty w tym fajną obudowę...
              A co myślicie o Audio Technology 15 h 52 12 06 sdkm lub sdkam?
              Dotarły mnie wieści, że AT w ostatnich czasach to już tylko cień dawnej świetności, ale może jednak warto spróbować?

Skomentuj

Temat można w sumie uznać za zamknięty. Po przejściu rozterek młodego Wertera, przeliczeniu kasy na zamiary postanowiłem, że ostateczna konfiguracja mojego nowego zestawu będzie wyglądać następująco:
                - bas 2x Usher 8955A,
                - średniak - SB Satori MR16P-4,
                - wyskoki - SB Satori TW29BN-B.
                Może niezbyt odkrywczo, ale to kompromis pomiędzy parametrami a ceną. Ponadto powinno dać to przyrost jakościowy względem obecnej konstrukcji w każdym zakresie. Obecnie zaczynam pracę nad opracowaniem paczek do tych kolumn.
                Wszystkim, którzy zabrali głos serdecznie dziękuję.

Skomentuj

Generalnie są rzeczy, które nigdy nie umierają. Tak jest z doborem średniaka do konstrukcji. Po zakończeniu kolejnych paczek temat powrócił jak bumerang. Szukam średniaka do kolejnej konstrukcji - tym razem z szybkim papierowym basowcem, ale nie mułem i metalową kopułką. Oczekiwania :
                  - najlepiej czarny :)
                  - średnica 13-16 cm,
                  - optymalnie okrągły kosz,
                  - zakres pracy tak od min. 400 Hz do np. 3 kHZ,
                  - lekkie, szybkie, napowietrzone brzmienie o wyraźnych krawędziach - stąd preferencje twardomembramowców albo mocno impregnowanego, twardego papieru,
                  - na kryzysowe czasy cena, która nie zabija,
                  - sprawność wskazana na poziomie bliskim 90 dB albo i więcej.

To jako, że jest w brzydkim koszu, z szarawą membramą i zawieszeniem oraz generalnie jest wstrętny, ale ponoć gra to zamówiony został PHL 1120 :lol: Lecz zanim dojdzie to może oś ciekawego się jeszcze wymyśli?

A może Koledzy podpowiedzą coś jeszcze?
                  Z rozpoznania rynku w oczy rzucają się jeszcze takie typy jak:
                  - SB 15NBAC-4 niskie zniekształcenia, tani i okrągły choć nie wiem jak gra jako typowy MR. Co niektórzy twierdzą, że lepiej od Satori MR,
                  - Audax HM130Z0 - zdania na jego temat są całkowicie rozbieżne - od uwielbienia po totalną krytykę. Rzekomo padają twierdzenia, że gra lekką i zwiewną średnicą tylko jak go da się podzielić od dołu? Dostępne są całkiem rozbieżne wykresy z pomiarów tego głośnika. Czy wynika to z dużego rozrzutu jakościowego przy obecnej, jednostkowej produkcji? Cenowo jeszcze akceptowalny,
                  - Seas U16RCY/P - podobno ciekawy głośnik w roli średnika. Słuchałem wersji U18 w roli średniego i sprawowała się naprawdę fajnie,

Jakieś dalsze propozycje?
                  Last edited by jaro4444; 13.04.2020, 19:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                    - SB 15NBAC-4 niskie zniekształcenia, tani i okrągły choć nie wiem jak gra jako typowy MR. Co niektórzy twierdzą, że lepiej od Satori MR,
                    Skończyłem dzisiaj Kolumny na Sb15NBAC tylko że 8ohm i kolumna 2way. No i szczerze pisząc to nie zachwycił mnie aż tak. Jako że chcesz go na średniaka to odniosę się do średnich tonów. Satori to papier a NBAC to aluminium i to słychać. Zupełnie inne granie. Sama średnica jest taka...neutralna. Ani jakaś powalająca (po kilku godzinnym odsłuchu) ani odrzucająca. Są fajne detale (nawet bardzo fajne) i jest wszystko inne no ale to (przynajmniej w moim odczuciu) jest taka średnica typowo studyjna i realizatorska. Kompletnie neutralna i wypośrodkowana, wyprana z emocji. Jeśli ktoś chce dźwięk do bólu neutralny i wypośrodkowany w każdym aspekcie to można ten głośnik spokojnie polecić. Mogę porównać do kolumn na founteku fw135h (też 15cm woofer i też alu membrana), co prawda kolumny poszły niedawno do lakierni ale słuchałem na nich do niedawna przez dosyć spory okres praktycznie codziennie więc jeszcze pamiętam jak brzmią raczej . No i mi osobiście pomimo że fountek jest tańszym głośnikiem, zgaduje że nie tak zaawansowanym konstrukcyjnie jak SBA i gorzej wypadającym w pomiarach (tu to już domysły bo nie mierzyłem ani founteka ani SBA poza podstawowymi pomiarami do zwrotki, ale tak zgaduje ) to mi bardziej pasuje na średnicy fountek. Też ma baardzo fajne detale na średnicy itd. ale nie jest tak wypranym z emocji głośnikiem jak SBA NBAC. Średnica pomimo że to membrana alu jest lekko ocieplona i mi to pasuje bardzo. Bo jest to połączenie alu membrany z lekkim ciepełkiem w brzmieniu. Także te aluminiowce od SBA nie są lekarstwem na wszystko. Te NBAC bardzo fajnie sprawiają się w określonych gatunkach i utworach ale nie są tak uniwersalne (przynajmniej nie na mój gust dźwiękowy, a wiadomo że gust dźwiękowy jest jak d... i każdy ma swój ).
                    Last edited by Oskar29; 13.04.2020, 23:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                      kończyłem dzisiaj Kolumny na Sb15NBAC tylko że 8ohm i kolumna 2way.
                      Poka zwrote.

Skomentuj

Widzę, że dałem początek erze PHL 1120 na forum, bo gdzie nie padnie pytanie o średniaka, to polecany jest właśnie ten model :-).
                        jaro4444, polecam też 18Sound 6NMB420 i 18Sound 6ND410. Ten pierwszy daje możliwość niższego cięcia.
                        Last edited by Racjonalny; 14.04.2020, 18:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Poka zwrote.
                          Również z chęcią zobaczę.

Skomentuj

No i co z tą zwrotnicą?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                            - SB 15NBAC-4 niskie zniekształcenia, tani i okrągły choć nie wiem jak gra jako typowy MR. Co niektórzy twierdzą, że lepiej od Satori MR
                            W Zephyrach jest wersja 8 ohm.
                            Jak na głośnik za 200zł gra on bardzo dobrze, natomiast moim zdaniem lepiej się sprawuje w 2way (w sensie, że za tą cenę do 2way rewelacja).
                            Do własnej konstrukcji na średniaka brał bym coś innego.
                            Dźwiękowo bardziej podobał mi się Seas MCA12RC (ale to zupełnie inny głośnik i trzeba go inaczej ciąć, no i cena bliżej 300zł).
                            Last edited by marian; 18.04.2020, 13:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                              Widzę, że dałem początek erze PHL 1120 na forum, bo gdzie nie padnie pytanie o średniaka, to polecany jest właśnie ten model :-).
                              jaro4444, polecam też 18Sound 6NMB420 i 18Sound 6ND410. Ten pierwszy daje możliwość niższego cięcia.
                              Za 800PLN para może ten też być dobrą opcją :)
                              https://audioxpress.com/article/test...idrange-driver
                              https://allegro.pl/oferta/monacor-cf...ohm-8476545713

Skomentuj

Czaruję...
                              X