Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Średniotonowiec 15-18 cm do dużego 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Średniotonowiec 15-18 cm do dużego 3-way

Koledzy w tyle czaszki kiełkuje mi pomysł na budowę mocnego zestawu 3-way, coś podobnego do:
    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...h-2x18cm/page2

Tym razem będzie to zestaw na dwóch głośnikach 22 cm, góra wybrana już raczej też na 99% i będzie to (zgodnie z obecnym owczym pędem :lol: ) SB Satori Beryl.

Brakuje mi do zestawu średniaka, który zrobiłby dobrą robotę. Zależy mi na klarownej, otwartej średnicy, dużej ilości szczegółów, jak to ktoś określił "napowietrzeniu" tego pasma.

Przeglądałem obecną gamę dostępnych driverów i moje wnioski są następujące:
    - Scan Speak Illuminator 12MU, SB Satori MR13 - nie chcę tak małych średniaków, rozdzielczość świetna, śpiewającym facetom brak jaj przy tych głośnikach,
    - Satori MR16 - modne ostatnio, cena przystępna, pasuje mi stylistycznie, ale można lepiej?
    - Revelator 15M - nie słuchałem, nie znam, niezbyt mi pasuje optycznie, proszę o opinie szczególnie o porównania SB MR16 v.s. 15M,
    - Revelator 18M - jak wyżej,
    - Seas U16RCY / P mimo, że nie typowy mid, to zbiera ponoć bardzo dobre opinie, ponadto jest relatywnie tani,...
    - Excel M15CH002?

Będę wdzięczny za każdą sugestię, choć Accutony z góry odrzucam (cena i stylistyka).

Ja też mam teraz plan na taki zestaw na basie 2x8", góra sb beryl i na środek myślałem własnie nad MR16... :)

A Ty jakie 22 wybrałeś ?
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
      A Ty jakie 22 wybrałeś ?
      Mam 4 szt. Ushera 8955a i 2 szt. SS 22w8851T00. Wiec albo Ushery i "wyczesana " średnica, albo też 4 Revelatory i nieco oszczędności na średnim.

Skomentuj

Bierz SSa, a ja tak jak mówiłem zaopiekuje się 8955 :)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zdecydowanie Ushery i jakiś wybitny średniak, może Accuton Cell 168 :) Za 6 kzł można mieć parkę :P Ewentualnie Accuton C173-6-090 - też za ok 6 kzł :P

Z Usherami powinien dać się skleić PHL Audio 1660 - 6.5" - 8 ohm - EXTENDED - wyjdą z tego dość efektywne kolumny :)
          Last edited by LuSzTi; 27.09.2018, 12:11.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

phl1120 a na basie nowe papierowe wavecory 8 , beryl na górę .

Skomentuj

PHL 1120 juz nie produkowany, resztki w magazynach w wybranych sklepach. Pisalem do PHL, szkoda.

Skomentuj

Co się będziesz rozdrabniać, kup ATC SM75 150 :)

Skomentuj

Podział od dołu musiałby być dość wysoko, jak na 3 drogi, pewnie w okolicach 500-600 Hz. Z Usherami powinno się to udać.
                  Przy czym ciekawe jak dla mnie jest to, jak to ATC poradzi sobie z męskimi wokalami. Moje doświadczenia są jednak takie, że małe średniaki mają z tym problemy.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ATC to chyba najwieksza kopulka sredniotonowa na rynku. Brzmienie absolutnie zawodowe, glosnik niemal idealny. Do dzis to jeden z najlepszych przetwornikow sredniotonowych na świecie.

http://studio-hifi.com/images/ATC75-150S_JeffBagby.pdf

ATC najczesciej pracuja od 380-400hz do 4khz.

Skomentuj

Tak sobie patrzę, że nie jest łatwo kupić te głośniki.

Skomentuj

Nie jest, a do tego cena z kosmosu. Nie dziwne, ze nikt poza ATC ich nie uzywa. Jest jeszcze Volt, ale Volt ma problemy z powtarzalnoscia. O PMC nie wspominam, bo raczej tez ciezko dostac, a cena pewnie zaporowa.

Skomentuj

PHL1120 to świetne głośniki. Chyba jako pierwszy na tym forum je sprawdziłem (kupiłem 6 sztuk, ostatnio Raven1985 pokazywał je na forum) i w zasadzie potwierdziły moje oczekiwania i przypuszczenia, gdy wybierałem średniaki dla siebie do docelowych zestawów głośnikowych na dalsze lata - Revelatory, Satori, Illuminatory mu ustępują :-). Inna sprawa, że tak naprawdę te wymienione to nie są głośniki średniotonowe, tylko niskośredniotonowe i że generalnie firmy z sektora domowego audio nie mają w ofercie głośników faktycznie średniotonowych.
                          Kopułka ATC też jest kapitalna, ale jednak nie jest to szkoła brzmienia "live", jak w przypadku PHL1120. Nie ma tego pazura i dynamiki, nie ma tej efektywności, nie poczujemy się jak na koncercie. Jest świetna detaliczność, rozdzielczość, ale też pewna łagodność. Jeśli ktoś lubi spokojne granie z najwyższej półki, to chyba nie ma lepszego średniaka. Ale jeśli ktoś lubi naturalną dynamikę i "drive", to zdecydowanie PHL1120. Ja sprawdziłem oba głośniki i wybrałem PHL1120.

Skomentuj

Raven1985, o jakich nowych Wavecorach mówisz?

Skomentuj

Nie na temat...
                              Jak dozyjemy i będzie wszystko OK, to na AVS2019 pojawi się projekt na tych PHL - będzie nieco 'bardziej-endowo' na edycji 2019. Na przekór lat poprzednich. Postaram się - w zasadzie projekt, nie projekt - dostepnosc kiepska. No i Krzysia musze pomęczyć ;-)
                              Last edited by tomekk_; 28.09.2018, 07:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                phl1120 a na basie nowe papierowe wavecory 8 , beryl na górę .
                                WF223?

Jak jest z manierą grania tych PHL? Czy potrafią "poczarować", czy też wszystko podają "na twarz"? Potrafią zdobyć się na płynność i muzykalność, czy też jest to bezwzględnie techniczna i sterylna strona dźwięku?

Jak wygląda trwałość piankowych zawieszeń w tych głośnikach?

Co myślicie o modelu 1160? W czym przejawia się potencjalna przewaga 1120?
                                Last edited by jaro4444; 28.09.2018, 10:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                  Kopułka ATC też jest kapitalna, ale jednak nie jest to szkoła brzmienia "live", jak w przypadku PHL1120. Nie ma tego pazura i dynamiki, nie ma tej efektywności, nie poczujemy się jak na koncercie. Jest świetna detaliczność, rozdzielczość, ale też pewna łagodność. Jeśli ktoś lubi spokojne granie z najwyższej półki, to chyba nie ma lepszego średniaka. Ale jeśli ktoś lubi naturalną dynamikę i "drive", to zdecydowanie PHL1120.
                                  Myślałem o głośnikach PHL aby je użyć do konstrukcji kolumn do rocka... ale cena odstraszała.
                                  Słyszałem PHL-e na AVS kilka lat temu, za dużo nie posłuchałem, AVS, wiadomo, ale słychać było że mają potencjał.

Nie na temat...

Natomiast z tym uczuciem jak na koncercie to bym nie szarżował.
                                  Na AVS mógłbym pokazać dlaczego, ale musiał bym załatwić pewien materiał dźwiękowy, a raczej 3 te same "utwory" nagrane w 3 wersjach, gdzie ta trzecia może zburzyć niektórym świat muzyczny hehe

Skomentuj

Nie na temat...

Do tego 4*15 cali - efektywność ca. 100dB :-).

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                      Ja sprawdziłem oba głośniki i wybrałem PHL1120.
                                      Która wersje ATC miałeś u siebie? Z dużym czy mniejszym magnesem?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                        WF223?
                                        Tak.
                                        http://www.wavecor.com/html/wf223bd01_02.html

Jak jest z manierą grania tych PHL? Czy potrafią "poczarować", czy też wszystko podają "na twarz"? Potrafią zdobyć się na płynność i muzykalność, czy też jest to bezwzględnie techniczna i sterylna strona dźwięku?
                                        Nie są sterylne i nie podają nic na twarz .
                                        Grają muzykę :)

Co myślicie o modelu 1160? W czym przejawia się potencjalna przewaga 1120?
                                        1160 ma większy xmax teoretycznie więc umożliwia niższy podział.

Jak wygląda trwałość piankowych zawieszeń w tych głośnikach?
                                        To "piankowana" guma , powinna być trwała .

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                        PHL 1120 juz nie produkowan
                                        Niestety . I w tej chwili nie mają żadnego odpowiednika.

Formalnie jest jeszcze Audax pr170 który brzmi bardzo podobnie tylko to typowy średniak i ciężko go będzie posklejać w klasycznym systemie 3 drożnym .
                                        phl1120 jest bardziej kompletny gra też coś niską średnicą , Audax nie bo jak tylko dostanie jakiś wychyleń to zniekształcenia rosną lawinowo .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X