Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duże 3 way na SS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duże 3 way na SS

Witajcie
    Zbliża się pewien okres gdzie trzeba się wziąć za kolejny projekt, mianowicie kolega, nazwijmy go Karol, poprosił mnie o zrobienie kolumn do jego salonu, ok 38m2. Dość sporo metrów, założenia są duże 3w!
    Obecnie mam zapaśne głośniki:
    Scan speak 26w/8534 nisko (89db)
    Scan speak m15/4624 średnio (92,4 db)
    I walające się Scan speak d2010/8513 wysoko ( niestety efektywność 88db), więc będę musiał wymienić, zakupić coś innego. Pytanie tylko na co, zastanawiałem się nad d2608/913000(hds 91.3 db).
    Czy takie połączenie wg was jest adekwatne. I czy może zrobić konstrukcje na 2 wooferach, typowe 3w na dwóch wooferach w równoległym połączeniu odpada tak mi się zdaję, bardziej 3,5 drogi, czyli wielka budka ok 120-140 litrow. Ale czy jest sens, zastanawiał bym się nad ilością basu w takim metrażu, temu 3,5w.
    Wizualnie konstrukcja ma podchodzić pod magico M5 😀, chodzi o formę projektu.
    Zwrotnice też trzeba będzie mi pomóc ogarnąć, ale najpierw obudowa.
    Last edited by Meteo; 01.10.2018, 07:26.

Myślę, że bez problemu skleisz ten zestaw głośników co masz jeśli chodzi i efektywność :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z woofera powinno zejść trochę db, wolę się upewnić.
      Kolumny będą miały ok 120cm wysokości, szerokość jak i glebokosc, kwadrat 40x40. Na razie zakładam co będzie mi potrzebne, jeżeli chodzi o materiały. Ciekawe jak to będę obracał w powietrzu, czy na stole hehe
      Będę raportował postępy.

Skomentuj

Zrob sobie symulacje docelowych paczek z tymi glosnikami. Mozesz sciagnac pomiary i impedancje i wrzucic do projektu. Zrobisz symulacje dyfrakcji, wstepnej zwrotnicy i bedziesz widzial czy glosniki beda do siebie pasowac.

Skomentuj

Czaruję...
        X