Witam! Chciałbym zrobić jak najtańszą zwrotnicę do lw800 4ohm + arv 104-03/4 i do ARN 150-03/4. Jest to na pracę dyplomową więc ma grać wmiare. Może być nawet zwrotnica 6 rzędu. Nie znam się na zwrotnicach, więc licze na was;-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica do kolumienek
Collapse
X
-
http://gumon.host.sk/nowe/zwrotnicab.php czasem długo się otwiera ale są też specjalne programy to taki najprostrzy ale napewno nie najlepszy sposób
-
Adam_85, poszukaj tabel.Mam nadzieje że wiesz gdzie chcesz ciąć.Z tego co kojarze to sie po archiwum walały.Ze względu na powyższe wypowiedzi nie podam gotowca,sam robiłem cos podobnego tyle że z stx-em na środku i górze.Wyszło dość przyjemnie jeśli wziąć pod uwage ceny głośników.A i SW potwierdził oczekiwania (thanx Młodedrwale za Jiga!).Warto sie pobawić,mała kasa,akurat do eksperymentów.
Skomentuj
-
Hmm... Jak chce gotowca to mam na stronie tesli, na akkusie bodajże są monitorki na teslach(niewiem jaka impedancja), ale to nie o to chodzi:P Ambicje powiadasz, a to, że wybule ze swojej kieszeni 500zł i nikt mi tego nie zwróci to nie jest już dużo(ktoś musiał na to zapracować tzn. moi rodzice i ja:P)?? To, że się nalatam jak głupi za wszystkim co potrzebne i będe musiał jeszcze wszystko zamontować w szkole to się też nie liczy? A jak myślicie wszyscy wszystkie aspekty rozwiązują sami, tak? To norma, że przy pracy dyplomowej albo coś(książka, internet, czasopismo) pomoże albo ktoś, ale ja nikogo do niczego nie zmuszam. Nie posiadam sprzętu do pomiarów i nie znam nikogo w pobliżu kto by takowy sorzęt posiadał, więc ten sposób odpada, a na oko nigdy jeszcze nie stroiłem i niewiem nawet jak za to się zabrać. Mógłbym zamówić z janbo, ale to wyjdzie za drogo:P Teraz nawet głupie 30zł jest dla mnie dużym wydatkiem, więc w sprzęt pomiarowy napewno się nie zaopatrze, a tym bardziej, że zależy mi na czasie:P Dlatego jeszcze raz zwracam się z gorącą prośbą o pomoc, Pozdrawiam
Do Umberto
Słyszałem, że ARV bezpiecznej jest ciąć coś koło 3khz, a jeżeli idzie o głośniki średnio-nisko tonowe to zastanawiam się czy wogóle dawać na nich jakieś filtry... ze względu na koszty. Jeżeli dałbym podział 3khz i zastosowałbym do tego filtr 6-rzędu(13uF) to czy nie groziło by to spaleniem głośnika? I może zaznacze, że nie chce gotowca, ja potrzebuje poprostu waszej pomocy i rady!!!
Do Yoshi
Po części prace dyplomowe są ściemą, jednak nie wrzucałbym wszystkiego i wszystkich do jednego worka. Praca dyplomowa ma na celu wykazać twoją zaradoność. Przecież wiadomo, że 99% osób po technikum sama układu nie wymyśli i nie zrobi. Będą się na czymś wzorować i wszyscy dobrze o tym wiedzą. Reforma w technikach wprowadza sam egzamin teoretyczny, niewiem czy to jest lepsze czy gorsze i nie mi to osądzać. Czas pokaże.
Do Zygmunt
Myśle, że zbyt powierzchownie oceniasz to co czytasz słyszysz i sam mówisz. Proszę zastanów się i dojdź do dobrych wniosków. Nie znasz całej sytuacji, więc nie Tobie takie rzeczy oceniać. Już nie pierwszy raz spotykam się z Twoją nie miłą wypowiedzią. Nie bądź pochopny bo możesz kogoś niesprawiedliwie skrzywdzić swoją oceną. Nie mówie, że mnie, na myśli mam raczej ludzi z Twojego otoczenia. Nie czuje do Ciebie żadnej urazy i nie chce Ci dokuczyć, ale z drugiej strony nie podoba mi się sposób Twojego podejścia w tej sprawie. Niech nikt nie doszukuje się w tej wypowiedzi ironii bo jej nie ma:P
Jeszcze może dodam. Jeżeli miałbym chociaż o 500zł więcej na tą pracę dyplomową moglibyśmy porozmawiać o jakichkolwiek ambicjach... A tak poprostu moje możliwości zbyt szybko się kończą!
Do Piotr
OOO, nowy kolega na forum. Dawno mnie nie było. Widze, że humor się Ciebie trzyma, obyś posiadał do tego wymierną wiedzę. Zresztą pytanie kierowałem do starych wyjadaczy z forum;-) i do ludzi którzy się orientują w sprawie. Nie masz nic ciekawego do napisania, to proszę nie pisz. Jakbym był adminem to bym takim ludziom bany posypał....
Skomentuj
-
Każdy o tym wie ,że większość prac dyplomowych jest naprawde mocno ściemniana. Nie każę nikomu wymyślać czegoś nowego , sam w sojej pracy magisterskiej nie byłem zbyt innowacyjny. Zrobiłem sterowanie falownikiem 3 fazowym do filtru aktywnego na procesorze DSP i przetwornikach ADC analoga oraz układzie FPGA, a w zasadzie równie dobrze działający układ móglbym zrobić na procesorze AtMega za 50 zł. Gdzie tu pomyślunek ,prawda ? Niestety nie wszystko zawsze zależy od dyplomanta ale głównym zadaniem pracy dyplomowej jest pokazanie,że troche się nad nia siedziało i ,że czegoś sie w tej szkole nauczyłeś. Dziwne, że ja po LO miałem większą wiedzne z elektroniki niż inni spece po technikum elektronicznym.
Niestety nasi "technicy" (bo chyba wiekszość powinna mieć ten tytuł właśnie w cudzysłowiu) wykazują sie głownie kombinatorstwem. Przykłady z życia : gość ma zrobić zasilacz stabilizowany o dobrej jakości stabilizacji itp ,a co zrobił? Wsadził do pudełka kilka baretii i tak je zamknął żeby nikt nie był w stanie go otworzyć.
Inny przykład, jestem w elektronicznym po zakupy i kolejny "technik" kupuje obudowe do swojego urządzenia ale od razu zaznacza sprzedawcy żeby była ze śróbkami które cieżko odkręcić (gwiazdkowe) bo jego praca dyplomowa jest kupnym gotowym urządzeniem a jego rola jak widać sprowadziła sie do wsadzenia go w pudełko.
Jak widze takie rzeczy to zastanawiam sie w ogóle nad sensem prac dyplomowych w technikum. Ewidetna sprata czasu i pieniędzy a sami dyplomancji zwykle są wykorzystywani do zaspokajania szkolnych potrzeb w różnego rodzaju sprzet (radiowęzły itp), czyli fundują szkole z własnej kieszeni.
update
A waracajac do tematu zupełnie nie widze sensu robieni konstrukcji 3 drożnej. Wiecej roboty ,wiecej głośników, bardziej skomplikowana zwrotnica i więcej wydanych pieniedzy. Po co ci to ? Zrób lepiej dobrą konstrukcję dwudrożną a jakby się ktoś pytał dlaczego to powiedz, że z 80% kolumn to własie konstrukcje 2 drożne. Jeżeli mozesz dobrze zrobić 2 drozną to i dobrze zrobisz 3 drozną, niczego nie trzeba w tym względzie udowadniać a tobie będzie prościej. Zawsze też można sie kierować zasadą, że liczy sie jakość a nie ilość.
Skomentuj
Skomentuj