Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy projekt kolumn - dobry kierunek?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy projekt kolumn - dobry kierunek?

Witam wszystkich serdecznie,

Na wstępie proszę o wyrozumiałość, jestem na forum nowy, przed rejestracja poczytałem pare wątków związaych z projektami kolumny i zagłębiając się dalej mam więcej pytań niż przed tym.
    Może określę prosto moje założenie, chciałbym zbudować pierwsze tanie skrzynki do nagłośnienia salonu ok 25m2 i zobaczyć czy mnie to wciągnie (nie chciałbym inwestować dużo aby się nie rozczarować później)

Zaczął lokalnie szukać czegoś z drugiej ręki i znalazłem ogłoszenie dotyczące kolumn diy closed z nasypującymi podzespołami:
    -wysokotonowy T.STX.4.1.200.8.F.P.PC
    -niskotonowy: W.20.80.4.MC Old name WM.STX.8.1.80.4.F.S.MC ; GDN-20-80-4-SC
    -zwrotnica 2D-12-4/4

Wykonane - boki z litego bukowego drewna, front, tył sklejka 20mm. Wymiary -w 46 cm, sz 30 cm, gł 26cm

Czy jest to warte ok150 PLN czy lepiej zbudować samemu coś nowego i czy uda mi się w podobnych kosztach? Rozważam też przerobienie kolumn bądź budową od nowa na tych podzespołach.

No za tą kwotę nie zbudujesz nic, może domek z kart... :P

Tak poważnie jak chcesz sprawdzić czy Cie to wciągnie to wybierz opisany jeden z projektów na forum. W budowie i uruchomieniu możesz liczyć na naszą pomoc .
    Robienie czy kupno takiego zestawu jaki podałeś gwarantuję, że nie da Ci to satysfakcji ze słuchania muzyki.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Poszukaj na forum projektu Pawła na GDN14 SCX, nie wiem jakie masz możliwości stolarskie, ale na całość tak co najmniej 300zł by się przydało (wtedy i tak będziesz musiał zrobić zwrotnice na najtańszych elementach).

PS Mocy wielkiej nie oczekuj, ale jakość powinna być już w miarę ok, ewentualnie szukaj starych kolumn zachodnich producentów, czasem chodzą różne wynalazki tak w okolicach 150zł.
      Last edited by ampli; 03.10.2018, 11:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
        No za tą kwotę nie zbudujesz nic, może domek z kart... :P

Tak poważnie jak chcesz sprawdzić czy Cie to wciągnie to wybierz opisany jeden z projektów na forum. W budowie i uruchomieniu możesz liczyć na naszą pomoc .
        Robienie czy kupno takiego zestawu jaki podałeś gwarantuję, że nie da Ci to satysfakcji ze słuchania muzyki.
        Dziękuję serdecznie za wypowiedź. Tak, jestem świadom, że ta kwota nie pozwoli na nic. Jest to tylko cena z ogłoszenia, która wydaje się mi atrakcyjna sprawdzając ceny tych podzespołów. Zastanawiam sie czy warto to kupić nawet z wykorzystaniem niektórych elementów z całej tej kolumny i zbudowania np dwóch zestawów. Jestem w stanie jeszcze dołożyć z 2-3 razy tyle.

Skomentuj

Nie ma sensu robić od nowa zestawu na byle jakich głośnikach. Będziesz musiał robić pomiary do nowej zwrotnicy.
          Na dzień dzisiejszy sobie z tym nie poradzisz.
          Poszukaj na forum gotowych projektów na STX-ach.
          Zrobisz taki projekt i zobaczysz czy Cię wciągnie a już bedziesz z tego zadowolony.
          Projekt Pawła S. na 15MCX i PCX jest naprawdę przyjemny w odsłuchu.

Skomentuj

Tak, zrobię, odpuszczę sobie kupno tych gotowych kolumn i wybiorę jakiś projekt. Polecany projekt Pawla S. na 14scx/15mcx będzie dla mnie osiągalny cenowo, obawiam się tylko o możliwości stolarskie czy temu podołam, ale spróbuję nabyć więcej wiedzy zapoznając się z forum.

Skomentuj

Czaruję...
            X