Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prostokątny br....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prostokątny br....

Witam.
    Mój głośnik STX 27-150-4SS doczekał się w końcu skrzynki ale jest mały problem z br.
    Objętoś wew jest ok45litrów i teraz pojawił się problem z rurką br.
    Szukałem szukałem i jedyną odpowiednią do strojenia 35Hz okazała się:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42048112
    ale martwi mnie troszke mała średnica 7.2cm.
    I przed momętem wpadłem na pomysł aby zrobić br prostokątny, tj, np. 29x2,5cm i długości 33cm.
    Czy takie coś się sprawdzi? Oczywiście wlot i wylot byłby troszeczke zaokrąglony. Czy już ktoś coś takiego robił?
    Z góry thx za odpowiedzi.
    Załączone pliki

to dobre rozwiązanie poza dodatkową robotą praktycznie bez wad :) zrób taki żeby był równowazny rurce około 10cm to rozwiązanie jest często stosowane głównie w kolumnach/subwooferach estradowych i Hi-end ( w pierwszym wypadku ze względu na duze powierzchnie membran i fakt że takie kolumny najcześciej pracują przy mocy bliskiej maksymalnej w 2 kiedy duzy głośnik z duzym X-max wymaga niskiego strojenia)

Skomentuj

2 kiedy duzy głośnik z duzym X-max wymaga niskiego strojenia)
      zebym ja to wczesniej Sound Wave wiedzial, kurcze to bym nie musial sie tyle denerwowac, zrobilem skrzynie dla raveland'a axx1010 wedlug wskazan producenta... wszystko ok... dopoki nie zrobie troche glosniej bo wtedy sie zaczyn swist i gwizd- powietrze wylatuje z taka predkoscia z jaka sie jeszcze nie spotkalem w swojej karierze diy ;] bardziej sluchac powietrze niz bass z suba :/ bede musial poczynic nowa skrzynie czyli znowu jakies 4 godziny roboty...
      Pozdrawiam

Skomentuj

Innym rozwiązaniem jest powiększenie średnicy rury,oczywiście z uwzględnieniem stosownej długości.Fajnie to mozna poćwiczyć w winisd.Zmniejsza się wtedy ciśnienie na cm2 i nie powstają takie właśnie efekty.Próżno jednak szukać takich rurek br,zostaje tylko sklep hydrauliczny.

Skomentuj

umberto, tez o tym myslalem ale zeby zachowac strojenie z rurka o srednicy 10cm musiala by ona miec dlugosc 49.75cm.. wiec pozostaje mi prostokatny BR albo glosnik w smietnik...

Skomentuj

...Próżno jednak szukać takich rurek br,zostaje tylko sklep hydrauliczny...
            No niby tak ale jak tą rurke potem przymocować, juz troche po sklepach pochodziłem i nawet bym miał rurke o średnicy 10cm ale jak to wtedy przymocować? teraz sobie uświadomiłem że jak bym chiał zrobić tak jak mam na obrazku to bym musiał gruntownie skrzynie przerobić;] musze nad tym pomyśleć, dobrze że jeszcze nic nie mam poskręcane.
            Czyli prostokątne br nic nie pogarszają? Bez problemu można zamiast tradycyjnych okrągłych zrobić prostokąt?

Skomentuj

Maxi, rób spokojnie prostokąt,troszke ranty zaszlifuj na owal i git.Ja tylko zasugerowałem rozwiązanie.Co do montażu to ja robię tak że rure wklejam w ciasno wycięty otwór i po stwardnieniu kleju obrabiam krawędź frezarką.Później ewentualnie szpachla i papier ścierny.Przy lakierowanej budzie to taki br wygląda jakby był razem z budką odlany.
              wisnia, to co ja zaproponowałem to tylko pólśrodek,nie zawsze sie sprawdza.Można również rozbić to na 2,4,6, br.Wybór należy do konstruktora.To tylko sugestie.

Skomentuj

umberto spoko ;] jezeli zastosowal bym wiecej niz 1 BR sprawa jeszcze bardziej sie komplikuje i wychodza nie stworzone zeczy (BR dl 90cm) zostawie tak jak jest tylko ladnie wykoncze i puszcze go jakiemus dresiazowi na miescie..... moze wtedy bedzie mnie stac na jakis normalniejszy glosnik ;]

Skomentuj

ten głośnik jest dobry poprostu źle go zaaplikowałeś :)

Skomentuj

ja tam sie nie zniechecam... moge nawet 4 razy robic bude do tego samego glosnika a jak nie bede zadowolony to i piaty raz zrobie...

Skomentuj

Generalnie prostokątne otwory B-R sa ok ale... jesli zrobisz prostokat w takich proporcjach to nie licz na to ze strojenie zgodzi sie z wyliczonym- pozostaje ci tylko eksperymentowac i robic pomiary. Wynika to z fatalnego stosunku powiezchni otworu do jego obwodu- bedzie duzy obwod i male pole czyli duze straty na tarcie powietrza o scianki. Nie bedzie zgadzalo sie strojenie i pojawią sie szumy. Daj prostokąt jak najbardziej zblizony do kwadratu...

pozdrawiam

Skomentuj

W legendarnym CheapTricku na monacorze był taki Br... Podobny do tuby... może coś takiego? Kit wie co to był za BR ale nic nie szumiało... No, ale to był dużo mniejszy głośnik

Skomentuj

a ja wiem z kąd mozna wziąść rurkę Br 10cm średnicy i ok 30cm długości do 40cm.
                          1. Wpaść do sklepu hydraulicznego i tam jak nieraz są uszczelki do okien to nawijają je na takie rurki ja sam mam w samochodzie taką rurkę.
                          2. Folie te do plotera są nawijane również na takie rurki ps. one są dość długie do 100cm muj kumpel ma taką w chacie i wygląda zaje**** .

Skomentuj

musisz czlowieku odkopywac stare posty i robic burdel na forum !!?? niedlugo zeby przeczytac nowy topic to bede musial na 2 strone przechodzic....... nie jest to zabronione ale jednaknikt tak na forum nie robi nigdy !! taka niepisana zasada

Skomentuj

Czaruję...
                            X