Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośnika do obudowy subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam obudowę subwoofera na głośnik 10”. Obudowa jest zamknięta i komora głośnika ma wymiary wewnętrzne 30x30x19cm, czyli objętość 17,1 litra.
    Szukam głośnika, który zagra poprawnie w takich warunkach. Proszę o pomoc w dobraniu konkretnego modelu lub podaniu jakie parametry powinien mieć głośnik do takiej obudowy.

jaki budzet?
    najlatwiej bedzie tu dobrac glosniki samochodowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      jaki budzet?
      najlatwiej bedzie tu dobrac glosniki samochodowe
      Jest to jakiś trop...

Budżet powiedzmy 100 do 400zł. Lepiej taniej. Bo muszę jeszcze wzmacniacz do niego kupić.

Skomentuj

miedzy 100 a 400zl jest olbrzymia roznica

lepiej napisz pelnymi zdaniami co to jest, do czego ma sluzyc i jakie masz plany?
        jak masz do tego dokupic wzmacniacz to trzeba to razem przemyslec

Skomentuj

Wolał bym sklepać nową obudowę o odpowiednim litrażu, niż szukać głośnika do istniejącej.
          Gdyby to była jakaś wielka obudowa... ale w tym przypadku nie ma co się zastanawiać.
          Jeśli to ma być do samochodu, to za 400zł spokojnie kupisz wzmacniacz (np. Car Power HPB-602), głośnik STX 10" samochodowy oraz złożysz obudowę do niego.

Skomentuj

Uzupełniając: obudowa jest z subwoofera B&W ASW675. Kupiłem ją za grosze. Sądziłem (może nadal sądzę), że dobór głośnika do w końcu fabrycznej obudowy nie będzie trudny. Oryginalny głośnik B&W nie jest już niestety dostępny. Szukam wiec zamiennika. A wzmacniacz rozważam albo polski z subwoofery.pl lub coś z szerokiej oferty AliExpress.
            Podałem taki rozrzut cen, bo nie mam dobrego rozeznania w cenach głośników. Wolałbym oczywiście wydać jak najmniej, ale jeżeli ktoś poradzi, że taki głośnik za 100zł jest słaby, a lepszy i dobrze dobrany do tej obudowy kosztuje, powiedzmy 400zł, to mogę tyle dać. Z podobnym wydatkiem liczę się również za wzmacniacz.
            Last edited by Wolwi; 17.10.2018, 13:19.

Skomentuj

No to gorzej, głośnik samochodowy nie nadaje się do suba domowego, a znaleźć głośnik 10" domowy który zagra w tak małej obudowie będzie ciężko.
              Peerless XLS10 grał już w 20L, można było kupić go za 300zł używanego (a i tak pewnie wymiar nie będzie pasować).
              Panel do suba min. 200zł (używany) i to tylko podstawowy (również bez przeróbek się nie obejdzie pewnie).

Skomentuj

Trudno. Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli pomysł budowy suba do wyrzucenia... wraz z obudową :)

Skomentuj

Ciezka sprawa. Glosnik do takich aplikacji musi miec bardzo optymalnie dobrane parametry.

Skomentuj

Czaruję...
                  X