Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały klozet jak najniższym kosztem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały klozet jak najniższym kosztem

Pytanie w imieniu taty, moim zdaniem pomysł średni no ale...

Zachciało się kolumienek. Na chwilę obecną jest B&W CDM.2 i chodzi o zostanie przy podobnych gabarytach, budżet to ok. 500 zł na głośniki i zwrotnice, bez terminali kabli etc(może ja bym coś dorzucił do tego o ile będzie różnica). Da radę coś sklecić lepszego niż to co jest? Obudowa zamknięta jest warunkiem podstawowym, BR w ogóle nie wchodzi w grę(nie przekonam go).

chyba nie znajdziesz na rynku w tej cenie dobrego midwoofera do obudowy zamknietej :/
    ale ja zacofany jestem juz czwarty rok wiec moze czegos nie wiem

Skomentuj

No właśnie też mam takie wrażenie, no ale ja takich wymagań nie stawiałem... Może i z 200 zł by się udało zwiększyć budżet, ale czy da radę wszystko poza budami za 700 zł ogarnąć?

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
        Obudowa zamknięta jest warunkiem podstawowym, BR w ogóle nie wchodzi w grę(nie przekonam go).
        Pytanie podstawowe, czy tata wie czym się charakteryzuje obudowa zamknięta, jakie są zalety a jakie wady?
        Dlaczego akurat zamknięta?

Tak naprawdę to każdy głośnik do obudowy BR "zagra" w zamkniętej... na odwrót jest już gorzej.

Podaj litraż tych monitorków B&W.

Skomentuj

Temat wraca. Litraż tego co jest to okolice 15,5-16 litrów brutto/netto(front jest zaokrąglony więc założyłem, że tej części nie mierzę, tak samo z tyłem - tylko bok jest mierzony od góry do dołu).

Forsowałem przez całą dzisiejszą rozmowę zrobienie BR, nie ma szans. Wymiar ma być podobny do tych(do wysokiej obudowy nie przekonam, wysokość ma być nadrobiona standami) i tylko klozet. Więc pytanie od drugiej strony - ile trzeba by wydać na jakieś z najtańszych, ale też mających ręce i nogi(kupno syfu nie ma sensu) wooferów? Zakładając, że któryś z popularnych wysokotonowych zagra, mając na myśli tańsze konstrukcje(albo poczekać na Founteka RD1.0) typu podstawowe SB albo Vifa DX25 na przykład, takie z czapki przykłady... Generalnie im taniej tym lepiej, nie schodząc w granice badziewia pokroju peyinga i innych chińskich wynalazków.

Skomentuj

Takie przemyślenia wieczorne...

Spędziłem trochę czasu na loudspeakershopie szukając głośników o możliwie wysokim Qts. Znalazłem takie coś - Aurum Cantus AC-180F1D - i zacząłem liczyć. Według wzorów ze strony głównej wyszło mnie takie coś:

fc = 113,313
            Qtc = 1,4224
            EBP = 66,20(choć na sklepie jest podane 52 i sugerowana OZ)

Co teoretycznie wskazuje na to, że da się go zaaplikować w obudowie 16 l netto(wiem, dziwny pomysł ze względu na gabaryty, ale kolumny dużo większe niż obecne być nie mogą a mają +/- 15 l brutto). Ale teoria to nie wszystko... Z ch-ki wynika, że SPL leci z 90 dB dopiero poniżej 50 Hz, co jest chyba dobrym wynikiem(ale to tylko moje zgadywanki w sumie). Xmax 6 mm i moc 100 W teoretycznie też powinny wystarczyć nawet przy mocniejszym kopie. Co prawda cena samych przetworników podejdzie w okolice tysiaka, do tego reszta gratów plus kupa roboty z pomiarami i obliczeniami(czyt. czas na ogrom czytania).

Wątpliwości przychodzą w jednym miejscu - czy faktycznie wejdzie to w małą OZ i zagra? Co warte są głośniki AC? Revelator o Qts 0,71(czyli teoretycznie bdb wartość do OZ) kosztuje prawie 1000 zł/szt więc odpada, ten AC jest na górnej granicy(myślę, że przy podziale 750 zł dół i 250-300 zł góra da radę jakieś fajne przetworniki znaleźć). Kształt nie przeszkadza.

Idąc dalej i patrząc na wykresy teoretycznie dałoby radę zgrać SPL tego AC z Fountekiem RD1.0(takie moje wstęgowe zboczenie :P) a i do 150 zł/szt jest trochę gwizdków, SB Seas Usher Vifa i nawet jakiś jeden SS się znalazł.

I na koniec pytanie - czy jest cokolwiek zgodnego z prawdą w tych moich kombinacjach czy to same bzdury?
            Last edited by siewcu; 29.12.2018, 00:01.

Skomentuj

Czy Qts=0,7 i Qtc = 1,4 to rzeczywiście optymalne wartości?

Poczytaj https://diyaudio.pl/content.php/18-Obudowa-zamknieta

Polecam też obszerną serię artykułów z Elektroniki Praktycznej W głośnikowym żywiole, rocznik 2004 i 2005.
              Dostępne tu: https://ep.com.pl/Archiwum/2004.html

Skomentuj

Dayton Da175 zagada w klozecie.

Skomentuj

Z tego co sam używam, to SB17MFC na przemian słucham w BR i CL i w obu przypadkach dają rady, raczej powinny mieć odrobinę więcej niż 15l, ale zawsze można monitory zrobić odrobinę głębsze i nie ruszać wysokości oraz szerokości (nie rzuca się to w oczy).

Swoją drogą sam się przy nich nie mogę zdecydować, bo dużo zależy od tego jakiej muzyki się słucha, najprościej zrobić BR z tyłu i w razie potrzeby go zatykać (może i pomysł śmieszny, ale działa bardzo sprawnie).

Skomentuj

Czaruję...
                  X