Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB17NBAC35-8 plus sb26adc-c000-4 Coś poszło nie tak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB17NBAC35-8 plus sb26adc-c000-4 Coś poszło nie tak

Zamontowałem zwrotnicę z projektu borysa i dzwięk mnie nie zadowala. Wcześniej słuchałem z samego głośnika nisko-średniotonowego i ten głośnik bardzo mi się podoba. Poza fajnym basem ma też szczegółową średnicę i nawet wydobywa wysokie tony. Po zmontowaniu zwrotnicy i podłączeniu sb26 dzwięk jest mniej ciekawy jak z samego sb17 :) Jestem dopiero początkujący ale czy to normalne że po podłączeniu głośnika wysokotonowego np. przez kondensator jego dzwięk aż tak się psuje? Mam też jeden głośnik wysokotonowy magnata i kiedy go podłączam przez kondensator to nadal gra podobnie niż przed filtrowaniem nie tak jak w przypadku sb26 gdzie dzwięk się przycisza i pogarsza. Może z moim głośnikiem jest coś nie tak?

Hmm...
    zwrotnicę masz dobrze polutowaną? Wszystko dobrze podłączyłeś?
    Ten 17NBAC ma dość mocne grzebienie zaczynające się od 7kHz i sięgające 15dB ponad pasmo użytkowe, dlatego "gra" wysokimi bez zwrotnicy.
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Który to projekt Borysa ? Owszem znalazłem projekt ale z SB15 ....

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...sb26adc-c000-4

Skomentuj

Wydaje mi się że dobrze. Kierowałem się schematem i wszystko sprawdzałem kilka razy. Może po prostu zbyt wiele się po nim spodziewałem. Zastanawia mnie tylko to dlaczego podłączenie przez kondensator tak mocno on go przycisza w porównaniu do wysokotonowego magnata który też posiadam. Podłączony bezpośrednio do wzmacniacza gra ok tylko na moje ucho ma lepszy środek pasma niż wysokie tony a bardziej mi zależy na dobrych i wyraźnie grających wysokich tonach zwłaszcza że sb17 ma super średnicę. Nie wiem czy nie powinienem go wymienić na coś innego. Chyba że zostawie w kolumnie tego sb17 jako szerokopasmowy :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zrobiłem zwrotnicę właśnie z tamtego projektu a części zamówiłem w prolinku.

Skomentuj

SB17 to inny głośnik niz SB15 i to pewnie jest przyczyna, że nie gra tak jak trzeba ...
          Możesz spróbować zmniejszyć rezystor 4.7 om na 3.3 om , ale nie wiem czy to pomoże.
          Druga sprawa to obudowa - obudowa dla SB15 prawdopodobnie będzie zbyt mała dla SB17.
          ( po szybkiej symulacji SB17 NBAC 35-8 potrzebuje obudowę około 20-22 litrów )
          Last edited by wiesiek9990; 23.10.2018, 15:30.

Skomentuj

Spróbuję z tym rezystorem a obudowę zrobiłem według winisd. Wyszła około 22l. Głośnik nisko-średniotonowy przypadł mi do gustu i go polubiłem tylko ten wysokotonowy mi nie podpasował. Może zmienić go na inny i zrobić podział wyżej z mniejszym spadkiem tak żeby większy grał basem i środkiem a wysokotonowy tylko cykał? Jestem dopiero początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

Skomentuj

Może go do kogoś wyślij na zazwrotkowanie, bo masz inne głośniki niż w projekcie.

Skomentuj

Podłączyłeś zwrotnicę z innego projektu i się dziwisz że nie gra? :)

Pewnie teraz masz małą dziurę na 2,5kHz w miejscu podziału, oraz wysokotonówka jest ciut ciszej (z racji większej efektywności 17-stki), co powoduje wrażenie mniejszej ilości wysokich tonów.

Borys ma pomiary więc tylko On może dokładnie pomóc w tej sprawie.
                Bez wymiany kondensatorów oraz rezystorów w sekcji wysokotonowej się nie obejdzie.
                Ale to i tak będzie modyfikacja na czuja, po za tym musiał byś mieć te elementy na stanie aby zrobić testy odsłuchowe, a i tak za pierwszym razem się nie trafi w odpowiednie wartości.

Pomijam już fakt że tej wysokotonówki nie można żyłować, pojawią się zniekształcenia i z dobrego dźwięku będzie kicha.
                Last edited by marian; 23.10.2018, 17:02.

Skomentuj

Dziękuję za wartościowe i pomocne wpisy. Pokombinuje jeszcze ze zmianą rezystora ale cały czas zastanawiam się nad zmianą głośnika wysokotonowego na coś lepszego. Znajdę znacznie lepszy głośnik od sb26adc w cenie do 300zł czy czy muszę się rozglądać za droższymi głośnikami?

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                    Znajdę znacznie lepszy głośnik od sb26adc w cenie do 300zł czy czy muszę się rozglądać za droższymi głośnikami?
                    Scan Speak Discovery D2608/913000 jest podobno najlepszy oscylując w kwocie 300zł.

Skomentuj

Polecasz ten głośnik czy poszukać czegoś droższego?

Skomentuj

Polecasz ten głośnik
                        Słyszałem go tylko w kilku konstrukcjach na AudioShow, a to zbyt mało abym mógł go ocenić.
                        Ogólnie grał dobrze.
                        Na forum ludzie piszą że w tej cenie nie ma lepszego.

czy poszukać czegoś droższego?
                        Tak to można dojść do beryla...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Tak to można dojść do beryla...
                          NAC/BAC+beryl=miazga :)

Skomentuj

Przerobiłem zwrotnicę na drugiego rzędu z elementów które miałem i teraz gra to dużo lepiej. Jest niestety lekki dołek w miejscu podziału który zauważyłem porównując z inną kolumną ale da się już tego słuchać. Jest to zauważalne na przykład w muzyce house kiedy jakiś zapętlony dzwięk gra lekko w tle zamiast tworzyć główny motyw w muzyce.

Dodałem jeszcze l-pad -4dB

Skomentuj

Ciekawe jak teraz wyglądałby pomiar tych kolumn, po Twoich modyfikacjach...

Skomentuj

Co to za "pomiar"?

Zmień polaryzację wysokotonówki i posłuchaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Co to za "pomiar"?
                                  Wyglada na zwrotnice z kalkulatora.

Skomentuj

Tak to jest zwrotnica ze strony internetowej bo nie mam jeszcze czym pomierzyć ale i tak na ucho jest dużo lepiej. Wiedziałem o zmianie polaryzacji głośnika wysokotonowego i wydaje mi się że to pomogło. Bez sprzętu pomiarowego chyba już nic więcej nie wymyślę. Na tą chwilę gra to całkiem znośnie.

Tamten kalkulator ze strony internetowej służył mi tylko do sprawdzenia czy z elementów starej zwrotnicy da się zrobić coś innego.

Skomentuj

Możesz spróbować zmniejszyć rezystor 4.7 om na 3.3 om.
                                      spanish to english

Skomentuj

Czy ktoś próbował tego 6" NACa w TL?
                                        Qts=0,42. Z ciekawości spróbowałbym, ale może ktoś odradza. Hmm?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X