Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łomot pod chmurką bez kabli

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łomot pod chmurką bez kabli

Panowie i Panie temat będzie dość nietypowy. Prosze nie opuszczać tematu koncząc na tym co w cudzysłowiu linijke niżej zanim nie doczyta się co będzie służyło do budowy.
    Obiektem tematu jest "głośnik bluetooth" tylko troszke inny niż wszystkie które widziałem.
    Letnie wieczory 2018 przy ognisku (z daleka od jakichkolwiek zabudowań mieszkalnych) umilał dzwięk ze skrzyneczki którą tworzyła fuzja polskich i chińskich
    produktów (nie pokazywałem bo w sumie nie ma czego) - projekt Pawła S na w 18.200.8 i pcx w stereo, sklejka 12mm, tpa3116 2x pbtl, 24v li-ion, barwa z chin, osobna bateria na odbiornik BT.
    Gra Super, głośno... ALE .
    Przychodzi taki moment że towarzystwo zaczyna czuć rytm a na otwartej przestrzeni spl-u brakuje. To musi się zmienić ! (Prosze nie analizować stanu mojego zdrowia psychicznego:) )

Do rzeczy.
    Zamierzam zbudować aktywną kolumnę w miarę możliwości pełnopasmową, w miarę możliwości najlżejszą i kompaktową z zasilaniem akumulatorowym (i podziałem aktywnym?)
    Ma to służyć do wyżej wspomnianego nagłośnienia "imprezy, tańców, biby" jak kto woli, w weekendowy raczej letni wieczór przy ognisku który przeważnie przeciągnie się do póżnej nocy.
    Teren który trzeba pokryć dzwiękiem nie jest jakos ściśle ustalony - jak to ognisko wszyscy są wszędzie - nie mierzyłem tego z miarką ale zakładam okrąg o średnicy
    15 m (w środku płomień) , źródło dzwięku gdzieś na okręgu (ławki i stoliki są wkoło) kto chce potancować jest bliżej żródła kto chce pogadać jest dalej lub obok poza "linią strzału".

Co bym zrobił gdyby nie istniało to Forum.
    Pierwszy pomysł to stx pa 600 (pewnie diy) + tas5630 mono od sure electronics, 48v dc li ion, odbiornik BT sumator na rezystorach, potencjometr i wio.
    Kolejny pomysł to upolowany uzywany wharfedale lx15 lub coś podobnego + reszta jak wyżej...

Ale Forum istnieje i ratowało tyłek nie raz i nie dwa.

Repertuar muzyczny bywa szeroki i zróżnicowany większość to ogólnie rozrywkowa popularna muzyka elektroniczna, jakieś klubowe seciki, mixy, lata 80-90 i inny tego typu szajs dyskotekowy ...
    Nie oczekuje basu z jakimś super zejściem i kryształowej lśniącej góry, ale będe zadowolony z poprawnego wyraźnego brzmienia z mocnym dołem na tyle ile to możliwe przy zachowaniu akceptowalnych wymiarów.
    Tu nie będzie sytuacji jak to przeważnie pisze się "w przyszłości dokupię doły" bo nie dokupie i nie dorobie bo to nie ten rodzaj sprzętu - jedna paka i tyle.
    Pozatym zastosowania będą typowo amatorskie jak pisałem wyżej.

W związku z brakiem jakiegokolwiek (poza wyjątkami kilkoma) osłuchania sprzętu pro i przez to porównań między nimi - cięzko mi zdecydować jak zestawić głośniki -
    Prawdopodobnie będzie to 15 cali + driver, ewentualnie 2 x 10 cali + driver - jeśli uważacie że w moim zastosowaniu będzie jakaś przewaga takiego układu prosze dać znać,
    lub 2x12 cali ale to da chyba dość dużą pake (ale tez chętnie wysłucham opinii). A no i wszystkie opcje raczej obstawiam obudowę bass reflex.
    Wykonanie obudowy nie stanowi problemu. Problemem lekkości i przy tym sztywości oraz wykonczenia raczej rozwiąże we własnym zakresie a napewno poza tym tematem.
    Z litrażem nie chciał bym przekroczyć 80 l (max 100 jeśli będzie naprawde trzeba). 2 osoby muszą to wyjąć z bagażnika i przenieść około 150m.

Głośniki trzeba czymś napędzić i w związku z zasilaniem akumulatorowym i lekkością - klasa d.
    Samemu raczej nie złożę wzmacniacza w klasie d więc obstawiam gotowce więc na dół poszedłby mono tas5630 od sure electronics - układ idealnie pasuje do zasilania które posiadam (równolegle powstaje ebajk zasilany li ion 12 s czyli około 48 v )
    ale jeśli uznacie że to za mało do mojego zastosowania rozważe inne propozycje układów (wolałbym link do gotowej płytki lub jakiś kit niż schemat który mi sie nie przyda do niczego) lub pod inne napięcie
    Na górę myślałem o tpa3116 osobno zasilony (pakiety 6s 24v też posiadam-ogólnie kwestia budowy zasilania nie stanowi problemu. Zgrzewarka stoi na strychu. ) tu również wysłucham opinii jeśli trzeba cos mocniejszego

Co do podziału... tu są już poważe schody. Jak wykląda filtr to wiem, ale jednak trzeba mieć doś*wiadczenie i tym temacie i ... sprzęt pomiarowy do analizy wyniku :)
    Domyślam się że nie da sie tego załatwić gotowcem (czy może jednak się da? - znalazłem jeden gotowiec 2w zasilany dc na xkitz.com - nie mam zdania -poptostu znalazłem )
    więc pewnie będę szukał kogoś chętnego kto dla własnej satysfakcji oraz forum będzie
    miał ochotę wszystko pomierzyć i zaproponować układ filtrów i całej otoczki(nie za darmo ale to już na pw i na przyszłość)
    Mogę sklepać budę i komuś podesłać lub chętnie podjechać w okolicy trójmiasta.

Zastanawiam się jeszcze nad jakimś układem soft startu między baterią a koncówką midbasa. Nie chciałbym żeby mi spawało włącznik co chwilę - kwestia do przemyślenia

Jeśli chodzi o głośniki to nadal stawiam na niską wagę więc rozglądałem się na neodymowymi napędami. Chyba że się myle i taki napęd ma jakieś znaczne wady to proszę o uwagi, o spadku mocy ze wzrotem
    temperatury słyszałem , ale raczej nie dostaną ponad rms , chociaż można i słabym wzmacniaczem spalić głośnik-trzeba pomyśleć o jakimś zabezpieczeniu przed taką sytuacją.
    Nie mam jakiegoś szczególnego typu, rynek pobieżnie sprawdziłem ale nie ma dla mnie znaczenia producent mam kilka typów ale zachowam dla siebie i zdam sięna Wasze opinie.
    Suma jaką chcę przeznaczyć na wszystko nie jest ściśle ustalona ale na przetworniki + horn mogę wydać około 1700zł - absolutny max 2000 zł Przypomne że potrzebuje mono.. Kosztu baterii ładowarki nie liczę bo i tak powstają.
    Buda się zrobi.Koszty elektroniki wyjdą w trakcie po wysłuchaniu waszych opinii więc puki co nie podam kwoty ale liczę że poniżej 1000 zejdziemy.
    Wiadomo że im głośniej(skuteczniej) tym lepiej, im taniej to też lepiej, ale myślę że taki budżet pozwoli coś złożyć. jeśli sądzicie że budżet można okroić bez zauważalnej dla tego zastosowania różnicy -też dajcie znać.
    Projekt będzie rozłożony w czasie . Planuje ukonczyć na majówkę 2019
    Pytań wiele bo wiedzy mało. Co o tym sądzicie ? Proszę o opinie i propozycje . Pozdrawiam
    Last edited by instereo; 26.10.2018, 23:26.

https://stx.pl/stx-pa-650-8-fr-a.html +przetwornica 12v i smiga lub https://stx.pl/pa-400-4-fr-757.html
    Last edited by Hubertoos0222; 26.10.2018, 23:31.

Skomentuj

Dzięki Hubercie za szybką odpowiedź ale mam wrażenie że nie przeczytałeś całego postu lub użyłeś bardzo dużego skrótu myślowego. Możesz uzasadnić Twoje propozycje ? Zachęcam wszystkich do burzy mózgów

Skomentuj

Po co kombinować jak za śmieszne pieniądze masz gotowca. Tu masz dopracowane schematy jeśli już musisz składać sam https://stx.pl/category/diy-schematy-schematy
        Last edited by Hubertoos0222; 27.10.2018, 14:11.

Skomentuj

Rozumiem . Te schematy dobrze znam ale pasywna zwrotnica odpada, odpada również przetwornica napięcia, odpadają również koncówki w klasie ab - te wszystkie elementy generują straty energii a zależy mi na tym aby je zminimalizować. Nie potrzebuję chinskiego playera na panelu ani wejscia na mikrofon. Założyłem dośc wysoki budżet żeby można było dobrać przetworniki które są pewne i pozwolą jak najlepiej wykorzystać każdy wat energii pobranej z akumulatora. Przy zasilaniu z akumulatora myślę że najwyższa możliwa sprawność całego układu to podstawa.

Skomentuj

Nie na temat...
            Skąd takie ciśnienie na takie ekstremalne łojenie pod chmurką? Nie wystarczy coś cichszego, a wysokiej jakości dźwięku? Przecież postawisz na nogi okolicę w promieniu 10 km jeżeli jest to cicha okolica.>:( Przyjadą chłopi z widłami i przepędzą was, gdzie pieprz rośnie.

Skomentuj

(nie wiem jak się robi taką odpowiedź nie na temat ale - )Spokojnie, 4 km wkoło nie ma mieszkanców a chłopi to my Coś cichszego mam i raczej dobrej jakości dźwięku jak dla mnie
              - wspominałem o tym na początku pierwszego posta (a hds-ów z domu tam nie będę targał :) ) tu się powtórze - wysoka skuteczność sprzyja oszczędzaniu akumulatora - jakies propozycje na temat ?
              Last edited by instereo; 27.10.2018, 22:30.

Skomentuj

W drugim linku podalem pasywne kolumny o efektywności 99db to mało?

Skomentuj

Nie jestem specjalistą ale 99 db z wata to chyba bardzo przyzwoicie

Skomentuj

Przyzwoicie, ale jak masz 1700zł na 2 przetworniki to można więcej. Dla przykładu Eighteensound 15MB700 kosztuje 1000zł i ma 103dB, zostaje wiec 700zl na driver.

Skomentuj

Nie czytałem cąłego tematu ale ostatni post trochę razi. Gdzie masz te 103dB ? MB700 w równym paśmie jak ma grać to ledwo 96dB wyciąga.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                        Nie czytałem cąłego tematu ale ostatni post trochę razi. Gdzie masz te 103dB ? MB700 w równym paśmie jak ma grać to ledwo 96dB wyciąga.

Tam gdzie STX ma swoje 99dB, może mieć ale w określonej częstotliwości i warunkach. Ja też podałem wartość maksymalna. Jak już się wtrąca w temat to wypadałoby choć trochę się zapoznać z jego treścią.

Skomentuj

Skoro autor posta chciałby złożyć coś również w miarę lekkiego to ja bym poszedł w kierunku neodyma np. Faitala 12PR300. Waży 2,5kg (przykładowy MB700 waży 8kg), tańszy przynajmniej o 300zł, kosztem sprawności oczywiście.
                          Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Witam, ten szalony pomysł i temat nie umarł ale koncepcja minimalnie się zmieniła.
                            Postanowiłem zastosować dwa takie same wzmacniacze zasilane z jednej baterii ponieważ zapewne pojawił by się problem jednakowej głośności przetworników w miarę rozładowywania się baterii, więc 2 x tas5630 sure(wiem że to niezbyt mocarne ale podejrzewam że wystarczy), bateria 12s czyli około 50v max.

Midbasa w sumie miałem wybranego juz dawno ale jeszcze nie kupiony ponieważ czekałem na jakies opcje od was oraz jakies ciekawe aukcje. Miał być to 15ndl76 Ale ! pojawiła się ostatnio oferta na alle i są do kupienia 2 sztuki 12pr300 za 1000. Wagowo wychodzi podobnie, cenowo w sumie też. Co sądzicie ? Obudowa max 100 l, a najlepiej około 80. Czy w przypadku 2x12 będzie łatwiej dobrac driverka ? a może pojawią się jakies znaczące problemy z podziałem których nie będzie przy 1x15 ? na driver zostaje 700/800 zł razem z tubą.

Temat samej zwrotnicy zostaje na później.

Pozdrawiam i miłego weekendu

Skomentuj

Mała aktualizacja
                              Wysokotonowy wybrany - faital hf146 z tubą lth142(nie jestem pewien czy nie będzie grało troche za wązko ta tubka ale taka była akurat w komplecie)
                              Niskotonowy zostaje taki jak planowałem czyli B&C 15ndl76
                              Całość w obudowie bass-reflex okołoo 80 litrów
                              Tas5630 pbtl sure electronics na górę i taki sam na dół
                              , zasilane oba z jednego akumulatora 50v(zakres napięcia 36-50v)
                              Z obudowy wylatuje odbiornik bluetooth.
                              Sygnał będzie wchodzil na gniazda rca nastepnie sumator pozniej do zwrotnicy ,na wzmacniacze i glosniki.
                              I teraz seria pytań:
                              Czy w tej aplikacji watro wybrac glosnik basowy w wersji 4-omowej?
                              O znacie jakies zabezpieczenie glosnikow ktore będzie działać ze wzmacniaczem w ukladzie pbtl i da się zasilić z baterii ?? Zasilanie byłoby wspólne dla zabezpieczenia oraz zwrotnicy (oddzielne niż wzmacniaczy)
                              Czy macie jakies inne pomysły i wskazowki ?

Pozdrawiam
                              Last edited by instereo; 05.04.2019, 09:35.

Skomentuj

Czaruję...
                              X