Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trójdrożny STX niedrogo do telewizora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trójdrożny STX niedrogo do telewizora

Witam,

Chodzi mi po głowie taki zestawik do telewizora stojącego w dość dużym salonie ok 50 m2.
    Niskotonowy W.30.200.8.MC
    Śreniotonowy M.16.120.8.MC lub M.18.150.8.MC

Co sądzicie o tych głośnikach? Jest sens iść tą drogą?

Wysokotonowe mam, kilka Tonsili ze starej produkcji.

Głośniki to nie wszystko.
    Zapewne zwrotnicy do tego nie ma więc bez pomiarów nie zagra to dobrze, zwłaszcza z Tonsilowskimi wysokotonówkami.

Skomentuj

Mam zwrotnicę od suba cięcie 12db 150Hz.
      Ten M.18.150.8.MC można by było ciąć od góry koło 4kHz

Kopułki mam:
      1) GDWK 8-13/120 bez ferrofluidu
      2) GDWK 9/80
      3) GDWK 9/40
      4) GDWK 9/120

Choć na Tonsilowskie kopułki specjalnie się nie na stawiam

Skomentuj

Tanio i dobrze zestawu 3 drożnego nie zrobisz.
        Najtańcza opcja to https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Skomentuj

Zamieszczone przez MicPol Zobacz posta
          Mam zwrotnicę od suba cięcie 12db 150Hz.
          Ten M.18.150.8.MC można by było ciąć od góry koło 4kHz
          nie obraz sie, ale z takim poziomem wiedzy nawet nie zabieraj sie za budowe. wydasz kase a efekt bedzie mizerny, a potem bedziesz narzekal ze "stx jest slaby" lub ze "zle mi doradziliscie"

Skomentuj

Jest tu tyle gotowych konstrukcji na głośnikach STX że hej, a Ty kombinujesz

Skomentuj

Ze zwrotnicą do suba dałem tylko przykład.

No dobra to jakie podziały powinna mieć zwrotnica by te głośniki w miarę poprawnie pracowały?

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                Jest tu tyle gotowych konstrukcji na głośnikach STX że hej, a Ty kombinujesz
                Ale nie ma takiego z basem 12"... nawet z 10" nie ma, a o to właśnie chodzi początkującym.

No dobra to jakie podziały powinna mieć zwrotnica by te głośniki w miarę poprawnie pracowały?
                Kalkulatory też sobie odpuść.

Skomentuj

poczytaj arty na glownej stronie. dowiesz sie w jakim bledzie jestes

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Ale nie ma takiego z basem 12"... nawet z 10" nie ma, a o to właśnie chodzi początkującym.
                    fakt nie ma, moja wtopa😜

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      nawet z 10" nie ma, a o to właśnie chodzi początkującym.
                      Z 10 jest moja TLka :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tez zauważyłem ze jest parcie wśród niedoświadczonych userow na jakieś tanie łupanie 3-way.
                        Można by pomyśleć nad takim zestawem do 'łupania' lecz technicznie wykonanym poprawnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                          Tez zauważyłem ze jest parcie wśród niedoświadczonych userow na jakieś tanie łupanie 3-way.
                          Można by pomyśleć nad takim zestawem do 'łupania' lecz technicznie wykonanym poprawnie.
                          Dość fajnym głośniczkiem do takiego 3way na basie może być STX 27.400.8
                          Mam parę. Mogę podesłać doświadczonej osobie. Jak się podejmie zrobienia do tego poprawnej zwrotki wraz z PCX/ALX i jakimś średniakiem od stx.

Skomentuj

Nie lepiej będzie zwyczajnie skopiować FX200? Stx unowocześnił te głośniki cena jest niska mogą być ciekawą opcją sądząc po komentarzach
                            https://stx.pl/t-10-200-8-alx.html
                            https://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html
                            https://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html

Skomentuj

Dobrze jakby autor wątku określił swój budżet. Może się okazać że budżetu wystarczy lub nie na jakieś tanie 2 drogi.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                Kiedyś chciałem taki projekt wykonać, ale jak pomyślałem kto będzie to kopiował, to sobie podarowałem.
                                Zaprojektujesz takie kolumny, wszystko zrobisz poprawnie, poświęcisz na to czas, a na koniec ktoś niedoświadczony po złożeniu tych kolumn, napisze że są za ciche i nie ma kicka, że Zeusy i Altusy 140 grają lepiej (bo robią większe "zamieszanie), a w tych wysokotonówka się przepala.
                                Wszystko dlatego że zielony się nie zna, on chce tylko aby łupało... niestety, 99% takie kolumny podłącza pod "jakieś" wzmacniacze, z przypadku, zbyt słabe aby napędzić poprawnie takie kolumny i aby nie zabić ich przesterem.

Mało filmików jest na YT pokazujących wiedzę i zamiary tych użytkowników? :sleep:

Skomentuj

O FX-200 myślałem, o FX-300 też, pod tym kątem przeglądałem stronę STX, są tam różne głośniki, stąd moje zaciekawienie ww głośnikami.
                                  Gabarytowo duża kolumna Closed jest dla mnie akceptowalna ze wszystkimi za i przeciw - stąd ten konkretny głośnik niskotonowy zwrócił moją uwagę.
                                  Ja wszystko rozumiem i moje niedoświadczenie i mało postów, ale chciałem prostej odpowiedzi typu "ten głośnik to badziew, nie kupuj.
                                  Jeśli się mylę to napiszcie w paru punktach jak wygląda proces projektowania kolumny.

Skomentuj

To ja powtórzę Pawła:
                                    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    poczytaj arty na glownej stronie. dowiesz sie w jakim bledzie jestes

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      To ja powtórzę Pawła:
                                      Poproszę o naprowadzenie na mój błąd.

Skomentuj

Poproszę o naprowadzenie na mój błąd.
                                        Twój problem polega na projekcie zwrotnicy której nie ma.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X