Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 zmiana obudowy i zabezpieczenie przed dziećmi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX MX-140 zmiana obudowy i zabezpieczenie przed dziećmi

Powoli kończę naukę w trakcie budowy tyłów. Czas przymierzyć się do frontów. Mam w związku z tym kilka pytań.
    https://stx.pl/mx-140-diy.html

1. Czy ktoś ma jakieś konstruktywne uwagi do konstrukcji z tematu? Zmian w zwrotnicy, bass reflexie, pojemności etc? Mieszkam niedaleko producenta i wybór to trochę taki lokalny patriotyzm, więc nie koniecznie chciałbym robić wielką zmianę, jeśli ten projekt jest w miarę ok w relacje jakość/cena.

2. Z racji zajmowanego miejsca, chciałbym te kolumny zrobić maksymalnie smukłe kosztem wysokości. Jaka powinna być minimalna odległość pomiędzy tyłem bass-reflexu i tylną ścianką/wytłumieniem? Inne sugestię odnośnie tej zmiany również mile widziane.

3. Doświadczenie z małą córką i wizją drugiego dziecka w kwietniu mówi mi, że te kolumny muszą być "stabilne". W zasadzie rozważam dwa rozwiązania. Monitory na podstawkach przymocowanych do ściany, co niestety kłóci się z punktem 2. Druga, preferowana, opcja to zamocowanie kolumn do ściany. Myślałem o 2 zawieszkach na jedną kolumnę. Tak, żeby była możliwość regulowania w poziomie i żeby kolumna nie dotykała podłogi. Czy takie rozwiązanie ma sens? Ewentualnie jak przymocować taką kolumnę lub jak ją zabezpieczyć. Co do montażu do ściany to zakładam potrzebę minimalnej regulacji i minimalnej odległości od ściany.

2. na ten punkt doszukałem się odpowiedzi sam "Zaleca się, żeby nie tylko odległość od końca portu do przeciwległej ściany wynosił min. jego średnicę, ale także, żeby odległość portu od bocznych ścianek tyle wynosiła." http://www.strefacaraudio.pl/topic/9...7mYxMRxTaa5pQs
    Może jendak macie jakieś doświadczenia przemyślenia odnośnie pozostałych punktów. Szczególnie montaż do ściany jest dla mnie istotny.

Skomentuj

Czaruję...
    X