Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tunel B-R , jak policzyć średnicę ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tunel B-R , jak policzyć średnicę ?

https://diyaudio.pl/content.php/37
    Chciałem policzyć port B-R ale coś nie pasuje. wychodzą dziwne liczby. Dla przykładu podstawiłem w jednostkach jak w instrukcji
    Sd = 700cm^2
    Xmax = 30mm
    fb = 30Hz
    Po zamianie jednostek na metry też źle wychodzi
    Ze wzoru wyszło 7783mm średnicy tunelu, a powinno wyjść 253mm. Może ktoś to sprawdzić bo ja nie jestem pewien czy dobrze robię.
    A Xmax , wychylenie w jedną stronę od punktu spoczynkowego czy cały ruch membrany ? Wydaje mi się że zostało to przepisane z innej strony na szybko bez sprawdzenia. Mam tylko cichą nadzieję że to ja się pomyliłem .

Do jakiego głośnika ??

Skomentuj

Oliver, Ty to na jakieś zaliczenie na studiach chcesz liczyć z wzorów??? :unsure:

Jeśli nie, to są do tego programy symulacyjne, np. WinISD, VituixCAD...
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Do jakiego głośnika ??
        Nie ma znaczenia, chodzi tylko o poprawność wzoru.

Skomentuj

BR dobiera się do głośnika nie do wzoru :) .... powodzenia w takim razie - chciałem pomóc

Skomentuj

co to za głośnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              co to za głośnik?
              Ja nie mam głosnika !!!
              Przeglądam głośniki Beyma ale to w innym temacie :
              https://diyaudio.pl/showthread.php/2...370#post524370
              A że przypadkiem podstawiłem pod wzór i zaczęły wychodzić komedie to napisałem że coś wzór nie działa albo ja nie umiem podstawić danych .

Skomentuj

To zanim zaczniesz motać we wszystkich tematach przemyśl sprawę i wybierz głośnik. Podstawianie wymyślonych danych do niczego nie prowadzi, w szczególności przy takim algorytmie liczenia. X-max 30mm, co to ma być za głośnik ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  To zanim zaczniesz motać we wszystkich tematach przemyśl sprawę i wybierz głośnik. Podstawianie wymyślonych danych do niczego nie prowadzi, w szczególności przy takim algorytmie liczenia. X-max 30mm, co to ma być za głośnik ??
                  Program do obliczeń tunelu B-R posługuje się algorytmem. Wpisujesz dane głośnika i pokazuje ci wymiary tunelu. Skoro w algorytmie trzeba podać Xmax, Sd, Fs, to znaczy że bez tego nie policzysz. WinIsd pokazuje średnicę tunelu na czerwono bo wszystkie opcje ma za małej średnicy.
                  To równanie jest na minimalną średnicę tunelu by nie działał jak obudowa zamknięta. Nie rozumiem gdzie jest problem ze zrozumieniem tematu ? W pierwszym poście przedstawiłem problem i odpowiedz 253mm. Oglądając takie konstrukcje na zdjęciach tunel jest mniejszy i tu rodzi się zagadka. Skoro to jest forum Diy to dlaczego nikomu nie chce się tego podstawić i policzyć . Kalkulatorem zajmie minute . To nie jest temat o konkretnym głośniku tylko o wszystkich do B-R.
                  A co do mieszania we wszystkich tematach to zdaję sobie z tego sprawę. Będę włączał wygaszanie postu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                    Program do obliczeń tunelu B-R posługuje się algorytmem
                    Naprawdę?

WinIsd pokazuje średnicę tunelu na czerwono bo wszystkie opcje ma za małej średnicy.
                    Podstaw te swoje dane do Winsida i będziesz miał wynik

Nie rozumiem gdzie jest problem ze zrozumieniem tematu ?
                    Pytam od jakiego głośnika są to dane?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A co do mieszania we wszystkich tematach to zdaję sobie z tego sprawę. Będę włączał wygaszanie postu
                    Dziękuję.

Skomentuj

Czaruję...
                    X