Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar zdolności tłumienia mat i pianek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar zdolności tłumienia mat i pianek

Hej,
    w marcu/kwietniu najprawdopodobniej odbieram nowe auto i głowę już mam pełną pomysłów - co dołożyć i jak poprawić fabrykę.

Jeden z głównych wątków to wyciszenie.

W związku z powyższym z pewnością zakupię jakieś maty i pianki celem poprawy "odbioru akustycznego" wnętrza auta.
    No właśnie, słowo klucz - jakieś.

Jak wybrać najlepsze, a nie przepłacić? Jakie "kanapki" najlepiej zastosować?

Wpadłem na pomysł zbudowania skrzynki testowej, w której będzie siedział głośnik nisko-średni, albo lepiej szerokopasmowy, bo też taki mam. Obudowa będzie o ściankach podwójnej grubości (2x18mm), a sam przetwornik umieszczony w środku. Górną ściankę będzie stanowić blacha (grubości 0,5 - 0,8mm), na którą naklejane będą testowane maty. Nad obudową, centralnie, na ustalonej wysokości będzie zawieszony sonometr. Sygnał do głośnika będzie podawany z generatora częstotliwości w kilku(nastu) nastawach, a wyniki zapisane w tabeli. Oczywiście pierwszy pomiar, to sam głośnik i blacha, dla punktu odniesienia, a następne wyniki (dla mat i pianek) będą odejmowane od referencyjnego dla danej częstotliwości. Można to będzie później pogrupować w tabeli i na wykresach.
    Chodzi o coś w stylu https://www.youtube.com/watch?v=KWX0Fovt574

Czy coś takiego ma sens?

Ma sens. Tylko drogo to wyjdzie: trzeba będzie kupić kilka różnych materiałów. Pianka jednego producenta niby wygląda tak samo może mocno się różnić od pianek drugiego. Więc trzeba będzie kupić powiedzmy 10 pianek. To już spora kasa.
    Ja raczej bym wybierał tylko wśród materiałów z już zrobionymi pomiarami według standardów ASTM C423 albo ISO 354. Każdy porządny producent robi takie pomiary dla własnej produkcji. No i pomiary muszą być zrobiony przez niezależną firmę.

Skomentuj

Kasa jak kasa - mieć stówę a nie mieć stówy to razem dwie stówy (parafrazując rodzimą literaturę - kto zgadnie jaką?)
      No, ale tu może społeczność forum przyszłaby z pomocą. Jeśli ktoś miałby resztki maty czy pianki, powiedzmy, 20x20cm to mógłby podesłać.
      Ja bym sklepał skrzynkę i dał wypalić kilka blach, no i kupił trochę popularnych mat, a jak ktoś byłby chętny lub zainteresowany inną matą to mógłby mi je podesłać.
      Bitmat,STP,CTK coś z tych bym kupił
      Last edited by Bebok; 22.12.2018, 12:37.

Skomentuj

Dynamat, a jak taniej STP.
        Pianka Gms.
        Nie kombinuj. Szkoda czasu i życia.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Widziałem porównanie dynamata z chińską matą premium (cena jak STP wychodziła) i hamerykański produkt poległ srogo.
          Dlaczego pianka GMS a nie np Ko7 czy K9? A ukraiński CTK?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
            Widziałem porównanie dynamata z chińską matą premium (cena jak STP wychodziła) i hamerykański produkt poległ srogo.
            Dlaczego pianka GMS a nie np Ko7 czy K9? A ukraiński CTK?
            Zrobisz jak zechcesz. Ja już miałem chińskie GMS maty.
            Akurat poczujesz różnice na piance 3mm. Bo 6mm czasem nie idzie tapicerki dopiąć.
            Moja ciotka mówi zawsze tak:
            Tanie mięso psy jedzą.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Gdy jeszcze nie kupiłeś, zmierz hałas w kabinie i kup bardziej cichy. W końcu po co Ci kupować hałaśliwy samochód gdy można od razu kupić cichy i nie marnować czasu wyciszeniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                Gdy jeszcze nie kupiłeś, zmierz hałas w kabinie i kup bardziej cichy. W końcu po co Ci kupować hałaśliwy samochód gdy można od razu kupić cichy i nie marnować czasu wyciszeniem?
                To też ale rezonująca blacharka mimo cichego auta jest nie do przyjęcia.

Skomentuj

Auto już zamówione. Bez szału, bo tylko Superb 2.0 TSI 4x4 DSG 270 kunia. Ani to głośnie, ani super ciche, coś jak obecne auto (przed wyciszeniem).

Grubość pianki? Mnie Do Alfy 159 wszędzie wlazło 9mm + alubutyl, nawet w nadkola przednie.

Kolego kondrax, właśnie po to również chcę ten ekskrement... znaczy eksperyment, przeprowadzić, aby jakoś poprzeć lub wręcz obalić słuszność inwestowania w drogie materiały dla najlepszego efektu. I pokombinować z różnymi kanapkami. Oraz sprawdzić jak się ma grubość pianki do jej zdolności tłumienia.

Decybelomierz się kupuje, jak będę miał dziś trochę czasu, to potne deski na skrzynkę.

Skomentuj

Auto już zamówione. Bez szału, bo tylko Superb 2.0 TSI 4x4 DSG 270 kunia. Ani to głośnie, ani super ciche, coś jak obecne auto (przed wyciszeniem).

Grubość pianki? Mnie Do Alfy 159 wszędzie wlazło 9mm + alubutyl, nawet w nadkola przednie.

Kolego kondrax, właśnie po to również chcę ten ekskrement... znaczy eksperyment, przeprowadzić, aby jakoś poprzeć lub wręcz obalić słuszność inwestowania w drogie materiały dla najlepszego efektu. I pokombinować z różnymi kanapkami. Oraz sprawdzić jak się ma grubość pianki do jej zdolności tłumienia.

Decybelomierz się kupuje, jak będę miał dziś trochę czasu, to potne deski na skrzynkę.
                    To weź jeszcze taka uwagę do przetestowania.
                    Wpływ ciepła na klej. Żeby Ci maty nie spływały jak mi od słońca.

Skomentuj

To już chyba ekstremalny przypadek...
                      Coś znanego producenta, czy właśnie takie zamienniki?

Skomentuj

To już chyba ekstremalny przypadek...
                        Coś znanego producenta, czy właśnie takie zamienniki?
                        Wyżej napisałem producenta.
                        Taka partia.

Skomentuj

Piękne auto. Gratuluję!
                          Koła 19-20"? Hałasować będą strasznie

Skomentuj

Czy pięknie to bym polemizował, wygląda przyzwoicie, ale jest praktyczne, solidne i ceny części stosunkowo niskie. No i można z ceny katalogowej trochę urwać (mnie się udało zbić o 24 tys.)
                            Koła 235/45/18 (kompromis między wygodą a wyglądem - takie mam też w Alfie), a na zimę chyba będę robił komplet 215/55/17, ale to jeszcze przede mną :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X