Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikołaj, objętość i sesja foto. Rzecz o SB29SWNRX-S75-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikołaj, objętość i sesja foto. Rzecz o SB29SWNRX-S75-6

Warto było być grzecznym, żeby znaleźć pod choinką taką rzecz.

Święty Mikołaj przeczytał, chyba jako jedyny forumowicz, mój wpis #43 w temacie https://diyaudio.pl/showthread.php/2...130#post519130
    Myślę, że wybrał dobrze. Pięknie zapakował, dostarczył, ale nie udzielił wskazówek co i jak dalej z SB29SWNRX-S75-6.

Zamierzam umieścić go w skrzynce b-r, ale w jak dużej? Tego nie wiem. Mało o nim informacji i sprawdzonych projektów.
    Podpowiecie? Objętość, strojenie, każda inna wskazówka cenne.

Teraz rozpaking ; ). Ależ były emocje :ohmy:

Uff, zaprzęg reniferowy dowiózł przesyłkę z należytą ostrożnością. Sprawdźmy dalej.

Wszystko w porządku. Ładna rzecz : ) Ciężki, masywny. Robi wrażenie.

Podoba się. Szeroki, 22mm kołnierz, całkowita średnica 29cm. Dużo jak na 10". W ręcznym przemieszczaniu membrany "twardy".

Na pewno ma jeden plus. Na karkasie : ). Po prostu głośnik na szóstkę.

Zaciski, jak się należy, kolorowe, rozmieszczone symetrycznie. Plecionka niepozorna, a ciężka praca przed nią.

I ta cewka. 75,6 średnicy. Będzie moc :bored:

Magnes jak kowadło :o . W środku dziurka i sitko.

Coś jeszcze chciałem, acha o wzmacniaczu dla rozbujania SBA29SW. Ale to już następnym razem.

Gdyby to był mój glosnik. Wygrzał bym go. Zmierzył T/S parametry i zaprojektował obudowę w jednym z kilku programów jak winisd, bass box pro, vituix...
    A będąc na twoim miejscu pominął bym krok z pomiarami i użył parametrów producenta.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A wzmacniacz np.
      Monacor SAM-300d

Popatrz też sugerowane obudowy tutaj
      https://www.madisoundspeakerstore.co...s75-10-woofer/

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
        A będąc na twoim miejscu pominął bym krok z pomiarami i użył parametrów producenta.
        A czemu ten krok pominąłbyś na moim miejscu?

Popatrzyłem na wskazaną stronę. Sugerowana obudowa jest, zdaje się tylko jedna, i bardzo mi się nie podobająca :crying:
        Zacytuję. 2.0 cubic foot vented looks good, for a Fb of about 17 Hz and F3 of about 41 Hz with a single vent 2" x 12.75", or 1.5" x 6.75"

Czyli 56,6 litra :o ? Pralkę to już mam :angry: Rurka 2", słownie 5 cm dla dziesięciocalowca? Strojenie 17 Hz :mellow: Naprawdę? F3=41Hz? Tylko?

Niech mnie ktoś uszczypnie albo potwierdzi. Ale wtedy będę musiał zamieścić ogłoszenie:
        Uwaga! Sprzedam z rabatem głośnik subniskotonowy. Powód: za mały pokój, za słabe osiągi.

Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Mam też prośbę. Na końcu ostatniego, 43 wpisu w temacie, o którym wspominałem:
        https://diyaudio.pl/showthread.php/2...130#post519130 jest plik do WinISD
        z parametrami SB29SWNRX-S75-6 o nazwie Subwoofers WinISD.rar. Zobaczycie jak to wygląda?

Monacor SAM-300d, dzięki kondrax, ale wzmacniacz będę chciał zrobić sam. 300W. W sensie, że nie SAM-300 ale że diy :)
        Last edited by hi-fi; 29.12.2018, 21:48.

Skomentuj

Sprawdzę Ci jutro symulację na parametrach producenta.

Napisałem żebyś pominął pomiar, bo zakładam że nie masz JIG i programu jak speakerworkshop lub arta itp. Czy się mylę?

Madisound znalazłem na szybko.

Skomentuj

Tak wstępnie patrzyłem i wychodzi między 22 a 28L ale długości b-r wychodzą bardzo długie np. dla 8cm średnicy to około 100cm

Skomentuj

To może zamiast b-r membrana bierna?

Skomentuj

Mniej niż 30 powiadasz? To chciałem usłyszeć, i w tej sytuacji kondrax masz prawo żądać ode mnie browara.
                Gorzej z metrowym króćcem, czy raczej dłudźcem, dlatego teraz Ty stawiasz

Nasuwają się pytania.

1. 90 cm szczelinę lub rurę dałoby się zrobić. Tylko czy konieczne 3-4 krotne załamanie nie zmniejszy efektywności działania b-r?

2. Membrana bierna. Ma jakieś plusy, minusy? Tak, wiem, że nie ma cewki, więc nie ma. Ale ma, bo jest droższa. Wasze doświadczenia z takim urządzeniem?

3. Jiga nie posiadam, ale dobrą lutownicę owszem. Nie widziałem narzekań na parametry SB Acoustics. Ale nie mówię nie pomiarom.
                Zastanowię się. Możecie mi w tym pomóc.

A w madisoundspeakerstore drugi raz już nigdy niczego nie kupię. Pierwszego razu też zresztą nie było :flapper:

Skomentuj

Widzę dosyć humorystyczne podejście do tematu, a ja tak trochę bardziej technicznie co nieco opowiem.

Ad 1. Przejmujesz się rzeczami trzeciorzędnymi, nie zdając sobie sprawy z prawdziwych zagrożeń. BR nie powinien być zbyt długi, bo wtedy ograniczamy użyteczne pasmo przenoszenia od góry, jak w linii transmisyjnej. To niekorzystnie wpływa na dźwięk, robi się zamulacz. Ale też BR nie może być za mały, tzn. w tym przypadku chodzi o powierzchnię przekroju poprzecznego. BR o tak małej średnicy zatka się już przy 1/4 mocy tego głośnika.
                  Dlatego, przechodząc do

Ad 2. Lepsza będzie w tym momencie membrana bierna. Tylko nie jestem pewien czy wystarczy jedna, nie liczyłem (chodzi o jej maksymalne dopuszczalne wychylenie), ale chyba tak. Plusem jest to, że ma dużą powierzchnię i nie działa jak linia transmisyjna (długi br). Minus jest taki, że ma znacznie bardziej ograniczone liniowe wychylenie maksymalne niż br. Dlatego dla dużych mocy nie zawsze wystarcza jedna na głośnik.

Więc najpierw proponowałbym się zająć tymi podstawowymi sprawami, a dopiero później zastanawiać czy Fs głośnika jest 20 a może 21Hz.

Skomentuj

Tyle co się orientuję, to powierzchnia membrany biernej powinna być dwa razy większa od od powierzchni membrany głośnika przy takim samym wychyleniu maksymalnym. Dlatego czasem daje się je dwie lub jedną większa

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                      Widzę dosyć humorystyczne podejście do tematu..
                      A propos. Zależałoby mi na tym, aby brzmienie suba było raczej weselsze i radosne niż smutniejsze czy żałosne.

Granat, mówią na mieście, że z niejednego pieca c̶h̶l̶e̶b̶ basu słuchałeś. Wierzę Ci bez czytania.
                      .
                      .
                      .
                      Ok, przeczytałem.
                      .
                      .
                      .
                      Myślę.
                      .
                      .
                      .

Nie na temat...
                      Nie mogłeś Mikołaju Święty wrzucić na sanie do kompletu jakiejś nie-miernej membrany biernej?

Qudlaty. Gdansk lubi Warszawę, i visavis, a Ty piszesz o 2 sztukach mb. Twój przedmówca też tego nie wyklucza. Dlaczego :huh: ?

Badam portfel.
                      Last edited by hi-fi; 05.01.2019, 00:10.

Skomentuj

A. Kisiel popełnił kiedyś taki artykuł w EP. Na początek powinien trochę wyjaśnić zagadnienie membran biernych

https://ep.com.pl/files/4083.pdf

https://ep.com.pl/files/4110.pdf

Ogólnie cały cykl "W głośnikowym żywiole" można polecić na początek przygody z zestawami głośnikowymi

Skomentuj

Miło się z Wami pisze. Wstępnie coś zaproponuję.
                          Użyłbym jednej takiej membrany biernej:
                          http://www.daytonaudio.com/index.php...-radiator.html
                          Powinna być w przyzwoitej cenie, zważywszy na to, że w Polinku 15" wersja kosztuje niecałe 200zł. Pewnie będą w stanie sprowadzić wersję 10".
                          Do tej membrany dokręcić jeden krążek +75g. Zamknąć wszystko w obudowie o objętości netto 30L. Wtedy mamy kolanko na wykresie spl w okolicach 30Hz, a więc bardzo nisko. Głośnik powinien mechanicznie znieść 35V, czyli znamionowe 200W. Efektywność takiego subwoofera to około 85dB.

Skomentuj

Nam też jest bardzo przyjemnie, a mi szczególnie, gdy czytam konkrety. Już się ucieszyłem, uszami wyobraźni usłyszałem to 30Hz kolanko. Niestety, jak zaznaczyłeś, RSS265-PR 10" jest niedostępna. Poza tym, jak się okazało, może nie mieć przyzwoitej ceny. Bo?

Bo, cytuję cennik Polink:
                            Membrana bierna Dayton Audio RSS390-PR 15" Passive Radiator
                            z dn. 01.09.2018 196,76 zł
                            z dn. 19.11.2018 783,19 zł

Podejrzewam, że właściwa jest ta wyższa. :crying:

Przesunięcie objętościowe SBA 29SWNRX-S75-6 wynosi 686 cm^3.
                            Jest membrana bierna Dayton Audio SD315-PR 12" z wynikiem 623 cm^3.
                            Jest też nie tania SB29NRX-00 o nieznanej Vd.
                            A ta RSS265-PR pompuje 855 cm^3, znaczy pompowałaby gdyby była.
                            Może zatrudnić w charakterze mb jakiś głośnik?

Skomentuj

hi-fi - Obaczaj czy to ten sam głośnik:
                              https://www.acoustic-design-magazin....-digitale-sub/
                              https://acoustic-design-online.de/de/sb-29-cb-sub.html
                              https://acoustic-design-online.de/de/sb-29-br-sub.html

Skomentuj

O, czyli miałem nieaktualny cennik. A to psikusa zrobili. Akurat wtedy gdyby się przydała to podnieśli cenę.
                                Na tą chwilę mogę tylko zaproponować znalezienie gdzieś w handlu tej membrany biernej o której pisałem. Może nie będzie taka straszna cenowo.
                                https://www.parts-express.com/dayton...iator--295-500
                                75$, chyba nie aż tak źle. Ciekawe ile wysyłka i wszystkie procedury z tym związane. We Francji chyba po 85€ mają.

Patrzyłem też na tą SB
                                http://www.sbacoustics.com/index.php...0-sb29nrx-001/
                                Piszą, że niby łatwo się reguluje masę - pytanie jak? Ktoś miał z tym styczność? Bo na stronie producenta brak jest szerszego opisu.
                                505g to jednak zdecydowanie za dużo.
                                Last edited by Granat; 09.01.2019, 21:53.

Skomentuj

"Bassreflex-Subwoofer mit SB 29 NRX 75-6. Ergänzung für alle großen SB-Heimkino-Sets"
                                  Byłeś blisko kondrax, ale to nie ten model.

Przerabiał kto zakupy w parts-express? Proszę o info.
                                  Wybebeszyłbym się, to i za euromoney bym kupił. Ale nie tyle o kasę chodzi,
                                  ale o to, żeby nie był to subwoofer... pyrrusowy. Taka przenośnia :)

Dziwne. Dayton Audio SD315-PR. 12", wychylenie liniowe nieograniczone, jak w
                                  przypadku głośnika wysokością cewki, i Xmax tylko 13mm? A głośnik 10" o
                                  stosunkowo niewielkiej membranie przepycha więcej? Czegoś nie rozumiem?

Korci mnie. Korci mnie pudełko testowe z bass-reflexem. Odpowiednia powierzchnia
                                  wentyla, z zakrętami, trudno. Pasmo odfiltrowane tak, żeby odciąć drogę linii
                                  transmisyjnej ; ) Przepraszam interlokutorów za ten koncept.

Do testów i w ogóle będzie potrzebny wzmacniacz. Np. i-AMP. Zrobiłbym taki. Trochę
                                  czytałem w temacie. Dałbym 4 pary na wyjściu, żeby trany nie narzekały na ciepełko.
                                  Dałbym toroid 600VA, bo taki mam, tylko wtórne do przerobienia. W ile voltów
                                  zasilania celować? Przypomnę, chcę 300W/6om. Nie, nie jestem leniwy ; ) Swoje
                                  założenia mam, tylko nie chcę sugerować ; )

Miło mi będzie jeśli odezwie się autor konstruktor. Borys, mów proszę. Pytam, bo
                                  cały temat i-AMPa na diyaudio przekracza mój limit internetu. Jaki IPS polecasz?
                                  Zalecenia, uwagi? Płytkę zrobię sam. Jednostronną. Ok?

Może ważne, może nie ważne. Sub ma być pasywny. Czyli sam głośnik w pudle.
                                  Ewentualnie z oziębłą membraną. Wzmacniacz w oddzielnej obudowie. Dlaczego tak? To temat na następny odcinek.

Skomentuj

Wychylenie liniowe membrany biernej jest podyktowane możliwościami zawieszeń. Chodzi o to, żeby membrana bierna pracowała w zakresie wychylenia dla której podatność zawieszeń jest liniowa. Widocznie producent deklaruje, że po przekroczeniu 13mm zbyt znacznie zmienią się parametry pracy, żeby miało sens jej używanie.

Z tą linią transmisyjną i filtrowaniem nie jest tak łatwo jak się może wydawać. Prawda, że strome odfiltrowanie wszystkiego powyżej da jakiś rezultat. Tylko taki filtr sam w sobie będzie wprowadzał przesunięcie fazy. Pytanie jak bardzo słyszalne, a raczej na ile wrażliwi na to jesteśmy. Myślę tu o filtrze ósmego rzędu. Bo nawet jakbyś użył filtra 4-rzędu, którego stromość jest 24dB/okt. to obawiam się, że nie będzie to wystarczające w zupełności.
                                    Metr rury da rezonans gdzieś na 170Hz i to taki dosyć szpiczasty i wysoki. Nie wiem jaki będzie podział, to w sumie jest kluczowe. Przy podziale 100Hz może być problematyczne. Dla niższych niekoniecznie. W każdym razie trzeba brać pasmo około 20dB poniżej średniej efektywności kolumny za takie, które cokolwiek jeszcze wnosi do całości.

Zauważ też, że nawet ten metrowy tunel i tak będzie miał zbyt mały przekrój w stosunku do potrzeb głośnika. Testy oczywiście zrób, zachęcam. Nie poprzestawaj jednak na tej koncepcji.

Jeśli chodzi o napięcie zasilania wzmacniacza to strzelam w +/-63V na tranzystorach mocy.
                                    Last edited by Granat; 12.01.2019, 15:01.

Skomentuj

Możesz kupić porządny spalony głośnik i go przerobić na membranę bierną tak jak ja to zrobiłem z labami. Ważne żeby głośnik był dość solidny, bo na chuderlawych zawieszeniach 200g masy przesunie ci oś symetrii w kierunku osi ziemi.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X